Crkva bi za oduzetu imovinu udjele u državnim tvrtkama

Večernji list

25.01.2011 / 07:45

Biskupi u akciji – Nakon najave Vlade o prodaji

Vodeći hrvatski sindikati navodno bi podržali taj potez, no dio crkvenih krugova protivi se takvim idejama

Ured Croatia osiguranja u župnom uredu na zagrebačkim Vrbanima

Piše: Darko Pavičić

Crkva će za oduzetu imovinu tražiti udjele u državnim tvrtkama. Ta se informacija već dulje vrijeme može čuti u visokim crkvenim krugovima, a posljednjih je dana intenzivirana kada se u javnosti počelo govoriti o novom valu rasprodaje državne imovine kako bi se zemlja izvukla iz dugova.

Višestruka korist

Dio crkvenih krugova, naime, misli da bi se upravo model državne odštete za imovinu oduzetu Crkvi u socijalizmu trebao realizirati prepuštanjem dioničkih udjela Crkvi u strateškim državnim poduzećima. Crkva tu vidi višestruku korist: namirenje duga koji država očito nikada neće moći namiriti u naravi, sigurnost koju Crkva pruža kao vlasnik i čuvar nacionalnih interesa (Crkva to, naime, nikada ne bi prodala strancima), financijsku stabilnost i transparentnost u crkvenom poslovanju, ali i želju za razvojem hrvatskih poduzeća.

No, ono što je najsenzacionalnije u cijeloj priči doznali smo iz sindikalnih izvora: vodeći hrvatski sindikati podržali bi takav potez! Potvrdio nam je to čelnik jednog od vodećih hrvatskih sindikata, no zbog tajnosti cijele operacije nitko, kako iz Crkve, tako ni iz sindikata, ne želi ideje iznositi u javnosti.

Za koje bi tvrtke Crkva mogla biti zainteresirana?

Na prvome su mjestu Croatia Osiguranje, Hrvatska poštanska banka, ali i Hrvatske šume, HEP, Hrvatske vode… Sve što je od nacionalnog interesa i u vlasništvu države, a potencijalna su meta rasprodaje.

U Crkvi, valja znati, takvim idejama postoje veliki otpori. Biskupi su, primjerice, prije sedam godina odbili paket od 25 posto plus jednu dionicu u Croatia osiguranju, što im se nudilo upravo kao naknada štete za oduzetu imovinu. Protivnici crkvenog bavljenja biznisom u tome su trenutku imali više glasova, no tada su prilike bile posve drukčije. U Crkvi procjenjuju da bi daljnja rasprodaja nacionalne imovine mogla imati pogubne posljedice za zemlju i pretpostavlja se da bi se sada Crkva mogla odlučiti i iskoračiti u poslovne vode.

Timovi civilnih stručnjaka

Dakako, dođe li do konkretnih prijedloga i razgovora, Crkva bi formirala timove eksperata iz građanskih redova, tj. ne bi biskupi vodili poslove. A da ima ljudi koji su se spremni Crkvi staviti na raspolaganje, govore i informacije o nekim uglednim menadžerima koji su se nudili Kaptolu kada se prije nekoliko godina javila mogućnost ulaska Crkve u Croatia osiguranje.

http://www.vecernji.hr/vijesti/crkva-bi-oduzetu-imovinu-udjele-drzavnim-tvrtkama-clanak-243689

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s