Zabranili biskupu ulaz u crkvu, prosvjedovali pred katedralom

24.sata

Varaždin: Nakon što su više od 400 godina seka Jakopovec i Kaštelanec pripadali župi Varaždinske toplice, biskup Josip Mrzljak pripojio ih je župi Jalžabet

23.01.2011.   Piše: Mia Horvat

Mještani Jakopovca i Kaštelanca, njih više od stotinu, u nedjelju su u Varaždinu prosvjedovali protiv crkve i biskupa. Varaždinski biskup Josip Mrzljak početkom siječnja pripojio je ta dva sela župi Jalžabet, nakon što su više od 400 godina pripadala župi Varaždinske toplice.

Vjernici iz Jakopovca su tad zabranili župniku iz Jalžabeta ulazak u crkvu te je u tom mjestu ove godine održana svega jedna misa, koju je predvodio sam biskup. Mrzljak smatra da Jakopovec i Kaštelanec administrativno i prometno gravitiraju Jalžabetu pa je pripajanje toj župi opravdano. U Varaždinu su se mještani pojavili s transparentima ‘Oprosti mu Bože jer ne zna što čini’ i ‘Nećemo Jalžabet’ te poručili da da će pravdu tražiti i u Vatikanu. Nakon mirnog prosvjeda otišli su na misu u varaždinsku katedralu.