Popis stanovništva 2011. i katolici

Slobodna Dalmacija

23.01.2011. | 19:11

Nekatolici kritiziraju ogledni primjerak popisnice Zavoda za statistiku

Agnostik Josipović će pri popisu stanovništva biti diskriminiran

Predsjednik Ivo Josipović mogao bi se zateći u neugodnoj situaciji kad bude odgovarao na upite koje sadrži ogledni primjerak popisnice koju je objavio Državni zavod za statistiku, a prema kojoj će se provoditi popis stanovništva i kućanstava. Kada dođe do 21. upita, deklarirani agnostik Josipović neće biti u mogućnosti izraziti svoje vjersko opredjeljenje.

Naime, 21. upit pod naslovom “Vjera” donosi sljedeće opcije: katolička; druga (upisati koja); nije vjernik/ca; i ne izjašnjava se. Agnostici nisu vjerska organizacija, ali nisu ni nevjernici – ne tvrde da Boga nema, nego da ga na ovom stupnju razvoja ne možemo spoznati. Josipoviću tako ne preostaje ništa drugo nego – ne izjasniti se.

Da nije riječ o maloj skupini ljudi, pokazuje posljednji popis stanovništva iz 2001., u kojem je agnostika i neizjašnjenih bilo 132.532 (3 posto), a ateista 98.376 (2,2 posto). Predsjednik Udruge “David” Boris Stanojević, pak, s druge strane smatra da se u upitu izravno sugerira pripadnost katoličkoj vjeri.

− Takav upit građanima RH sugerira da se, unatoč odredbama Ustava, RH priklonila jednoj vjeri, točnije jednoj crkvi – Katoličkoj. Također se podjelom na katolike i druge građani diskriminiraju po svojoj vjeri − tvrdi Stanojević te najavljuje otvorenu tribinu o toj temi iduće srijede (26. siječnja) u Zagrebu.

− DZS i posljedično Vladu RH prije svega zanima koliko je katolika u RH, iako to zbog ustavnog propisa o odvojenosti crkava od države i jednakosti svih vjerskih zajednica, ali i zbog etničko-kulturalne raznovrsnosti stanovnika RH, tako ne bi trebalo biti − smatra Stanojević, te dodaje:

− Smatramo da je ovim popisom stanovništva oštećen veliki broj građana kojima nije dana mogućnost da normalno deklariraju svoju vjeru i time se stavljaju u građane drugog reda − kazao je Stanojević. Na upit da objasne svoju ponudu odgovora, iz Državnog zavoda za statistiku do završetka članka nismo dobili odgovor.

SAŠA HORVAT

Koliko je zaista ‘pravih’ katolika?

Hrvoje Cirkvenec, urednik kršćanskog portala “Križ života”, u komentaru ističe da 21. upit krije nekoliko problema i pitanja, a među ostalim, napominje da se, prema preporukama Konferencije europskih statističara za popise stanovništva Ekonomske komisije za Europu Ujedinjenih naroda, mogla dati mogućnost i izjašnjavanja vjernika o prakticiranju vjere.

“Kad bi se u popisu stanovništva u Hrvatskoj uvelo i to pitanje, vjerojatno bi se dobio realniji broj katoličkih vjernika koji se u popisu stanovništva u velikom broju izjašnjavaju kao katolici zbog nacionalnog, a ne zbog vjerskog identiteta”, piše Cirkvenec.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/127514/Default.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s