“David” Udruga građana za zaštitu ljudskih prava

Poziva na «Otvorenu tribinu»

Tema: nepravilnosti u  postojećem Obrascu za popis stanovništva koje će se održati u travnju 2011.g.

Kao udruga građana RH čiji su ciljevi i poštivanje Ustava Republike Hrvatske, obraćamo se zainteresiranima i javnosti, kako bismo upozorili na nepravilnosti u  postojećem Obrascu za popis stanovništva koje će se održati u travnju 2011.g.

Iako je 40. člankom Ustava RH zajamčena sloboda savjesti i vjeroispovijedi  “Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.” – u Obrascu P-1 za popis stanovništva, u dijelu gdje će građani RH davati podatke o svojoj vjeroispovijedi, direktno se sugerira pripadnost katoličkoj vjeroispovijedi. Takav upit građanima RH ukazuje na činjenicu da se, unatoč odredbama Ustava, Republika Hrvatska priklonila jednoj vjeroispovijesti, točnije jednoj Crkvi – katoličkoj. Također se podjelom na katolike i druge, građani diskriminiraju po svojoj vjeroispovijedi. Republika Hrvatska je 41. člankom Ustava odredila jednakost svih vjerskih zajednica pred zakonom, a 14. člankom sloboda i jednakost zajamčene su svim građanima RH.

Želimo naglasiti još jedan nedostatak Obrasca P-1:

–        DZS i posljedično Vladu RH prvenstveno zanima koliko katolika ima u RH iako to zbog Ustavnog propisa o odvojenosti crkava od države i jednakosti svih vjerskih zajednica ali i zbog etničko-kulturalne raznovrsnosti stanovnika RH, ne bi tako trebalo biti.

Smatramo da je ovim popisom stanovništva oštećen veliki broj građana kojima nije data mogućnost da normalno deklariraju svoju vjeru i time su stavljeni u građane drugog reda. To je neprihvatljivo i zato pozivamo prvenstveno  predstavnike svih vjerskih zajednica, kao i predstavnike ostalih grupacija koji se drugačije deklariraju, a posebno medije da se odazovu na ovaj skup i da svi zajedno  pošalju ozbiljnu poruku (uz mogućnost bojkota popisa stanovništva) nadležnim državnim institucijama, kojim se hitno i nepozivo zahtijeva da na Obrascu za popis stanovništva svi građani RH imaju isti status, a sve ostalo je diskriminacija nejednakih među jednakijima.

Otvorena tribina održat će se u

Srijedu, 26.01.2011 u 18 sati

Odranska 1. (iza Vjesnika)

Molimo sve zainteresirane da svoj dolazak najave preko maila ili telefonom.

Mail: info@udruga-david.hr

Tel 092 2631 712