Papa i moral

Vatikan

Papa protiv seksualnog odgoja u školama

(vjernici, roditelji, znanstvenici, političari – gdje ste?)

Dugačak popis Pape Benedikta XVI. o opasnostima koje ugrožavaju pravo na vjersku slobodu je  strah od gubitka svojih vjernika kojih je sve manje u populaciji mladih u čitavom svijetu. Mladi ne mogu shvatiti crkvene konzervativne stavove kojih se oni sami ne drže. Protiv su pedofilije, pobačaja, a diljem svijeta u centru su največih skandala. Pobačaji, djeca svećenika koja napuštena završavaju na marginama društva, stravične žrtve pedofila u mantijama; pitamo se gdje su tu vjerske slobode i moralna vertikala društva. Katolička crkva na čelu s Papom je jedna besramna vjerska institucija, koja ogrnuta lažnim božanskim ogrtačem obmanjuje svoje vjernike.

Za razumjeti je ogorčenje istinskih vjernika koji pročitaju ovakve kvalifikacije na račun onoga koji je postao sastavni dio njhovog života. Ipak, mi živimo u vrijeme kada se sve vrtoglavo brzo odvija i sve lažno i prijetvorno postaje vidljivo. Tko je mogao i zamisliti pred kratko vrijeme da će biti razotkriveni i procesuirani neki predsjednici vlada i politički moćnici. Jučer nezamislivo, danas je to stvarnost.

Tko je mogao “jučer” i zamisliti da je moguće dirnuti u  veliku i moćnu Katoličku crkvu i Papu, najmoćnijeg autokrata na svijetu. Nezamislivo! Sigurno je samo jedno: otkriveni skandali i zločini samo su vrh sante leda. Još do jučer, su mnogi željeli stisnuti ruku Sanaderu, biti s njim viđeni, dok danas, svi bježe od njega.

Pažljivi promatrač uočit će da je ovaj svijet u kaosu, nitko ga više ne može kontrolirati i nitko ne zna što će se sutra dogoditi. Svi su u vlastitom jadu i nemoći. Svatko svakoga vidi kao neprijatelja (interesna podjela). Svi glume (vlade, predsjednici, razne svjetske organizacije, vjerske istitucije i drugi čimbenici u društvima) i predstavljaju se kao dobročinitelji svoga naroda. Na žalost i sam narod glumi da im vjeruje – pa kome će drugom vjerovati?

Predsjednik Udruge David

Boris Stanojević