Politika van iz Crkve?

Dalje.com

9. SIJEčNJA 2011. 20:41h

Bozanić okrenuo leđa HDZ-u i poručio svećenicima: Politika van iz Crkve

Crkva se prva odlučila uključiti u još neobjavljenu predizbornu kampanju, i to tako da je zabranila svojim svećenicima bilo kakva politička okupljanja u crkvenim prostorima.

Foto:Medvedev

Točnije, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić dan prije blagdana Bogojavljenja objavio je dekret u kojem sve svoje svećenike, kako dijecezanske tako i redovnike, upozorava da se “dosljedno pridržavaju crkvenih propisa te paze da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja”. Dakle, bilo kakvom strančarenju u crkvi, župnim ili samostanskim prostorijama odlučeno je već sada stati nakraj.

Premda nije bilo izravnog povoda, kako neslužbeno doznajemo, za takvu Bozanićevu odluku, odlučeno je da se u uzavreloj političkoj situaciji u Hrvatskoj Crkva postavi preventivno i da već sada, na početku godine i u vrijeme kada se ne zna kada će točno biti sljedeći parlamentarni izbori, crkveni vrh da do znanja da se neće dati upregnuti u politička kola. Naime, prije svakih izbora stižu pritužbe iz pojedinih župa da se lokalni župnici angažiraju politički i preporučuju za koju stranku glasovati, ali da daju crkveni prostor lokalnim političarima za njihovu promociju, pa se nedvojbeno stječe dojam da Crkva stoji iza njih.

– Bilo je slučajeva da su političari govorili i s ambona u crkvi, kao da čitaju Sveto pismo, što je apsolutno nedopustivo – komentirali su nam jučer na Kaptolu najnoviju Bozanićevu odluku.

Javna šteta

S druge strane, ta odluka Kaptola već je iznjedrila komentare poput onih da je tim potezom Bozanić već sada zalupio vrata pred nosom HDZ-u, pa i njegovom koalicijskom partneru HSS-u, jer je teško očekivati da će neki župnik u svojoj crkvi ili župnim prostorijama ugošćavati SDP-ovce, narodnjake ili liberale. Kler je, u svom najvećem dijelu, pobornik HDZ-ove politike. Međutim, tumači se da se tako i sam kardinal Bozanić želi zaštititi od političkih emisara, jer su mnogi crkveni analitičari procijenili da mu je nesagledivu štetu nanio predizborni dvosatni susret s predsjedničkim kandidatom Milanom Bandićem, čime je otvoreno pokazao da se Crkva svrstala na Bandićevu, a ne na Josipovićevu stranu. Što je, kako se vrlo brzo pokazalo, bila katastrofalna odluka, pa je očito bolje zaštititi se od postojećih stranaka, ali i od nekog eventualnog “trećeg puta” na vrijeme, a ne dijeliti političku i javnu štetu zajedno s političkim gubitnicima.

“Prezbiteri trebaju nastojati da se među ljudima trajno čuvaju mir i sloga utemeljeni na pravdi (usp. kan. 287 ZKP).

U skladu s ovom crkvenom odredbom, poziva se sve biskupijske i redovničke prezbitere u Zagrebačkoj nadbiskupiji da se dosljedno pridržavaju crkvenih propisa te paze da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja”, stoji u odluci, no ne govori se o sankcijama za one svećenike koji ne budu poštovali te naputke.

http://dalje.com/hr-hrvatska/bozanic-okrenuo-ledja-hdz-u-i-porucio-svecenicima–politika-van-iz-crkve/331998

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s