Vjerska pitanja rješava policija

Jutarnji list

SUKOB STAR 50 GODINA

Varaždin: Vjernici zabranili župniku da uđe u crkvu! Policija kontrolira situaciju!

Svećenik Josip Vidović obraća se mještanima okupljenima ispred društvenog doma u Jakopovcu

Željko Hajdinjak/CROPIX

Autor: Luka Špac

Objavljeno:06.01.2011.

VARAŽDIN – Nakon što je varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak donio odluku da se sela Jakopovec i Kaštelanec u Varaždinskoj županiji izdvoje iz župe Varaždinske Toplice i pripoje župi Jalžabet , došlo je do nezadovoljstva mještana Jakopovca i Kaštelanca koje je kulminiralo u četvrtak na Blagdan Sveta Tri Kralja.

________________________________________________________

VEZANE VIJESTI

Vijesti

Mještani Jakopovca su, naime, zabranili ulaz u crkvu župniku iz Jalžabeta, a na mjesto događaja stigli su i policijski službenici u civilu kako bi se pobrinuli da situacija ne eskalira.

U Jakopovcu i Kaštelancu živi oko 600 stanovnika, a više od 400 ih je potpisalo peticiju protiv izdvajanja njihovih sela iz župe Varaždinske Toplice. No, varaždinski biskup Mrzljak nije promijenio odluku. Izdvajanje Jakopovca i Kaštelanca iz župe Varaždinske Toplice i pripajanje župi Jalžabet objasnio je boljom pastoralnom brigom jer oba sela i prometno i

Istaknuo je da je takvu odluku donio na traženje roditelja djece koja pohađaju niže razrede osnovne škole koji žele da djeca idu na župnu katehezu i pripravu za sakramente u župu Jalžabet te da zajedno sa svojim školskim kolegama prime i sakramente. Naglasio je da razumije emocije vjernika i da se nada da će razumjeti njegovu brigu za vjernike i svećenike Varaždinske biskupije.

Njegove molitve međutim nisu bile uslišane. U četvrtak, na Blagdan Sveta Tri Kralja, u Jakopovec je stigao župnik iz Jalžabeta Josip Vidović koji je tamo prvi put trebao služiti Svetu misu. Dočekala su ga međutim zaključana vrata crkve i 50-ak mještana koji su mu zabranili da uđe u crkvu! Ni nakon razgovora mještani nisu promijenili svoj stav i ostali su ustrajni u mišljenju da im je promjenom župe učinjena nepravda pa se župnik Vidović vratio u Jalžabet istaknuvši pritom da do daljnjega neće služiti Svetu misu u Jakopovcu. Mještanima je poručio i da iz sigurnosnih razloga neće ići u blagoslov obitelji osim ako ga obitelji same ne pozovu da im dođe u kuću.

Inače, premještaj Jakopovca i Kaštelanca iz župe Varaždinske Toplice u župu Jalžabet traje još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Prema crkvenim izvorima, već su tada crkvene vlasti željele premjestiti ta dva mjesta pod ingerenciju župe Jalžabet no to im zbog nezadovoljstva stanovnika nije uspjelo. Pokušao je to izvesti i bivši varaždinski biskup Marko Culej no i on je od toga odustao.