MORAL I ETIKA KAPTOLA

Autor: Robert Bajruši

MORALNI BANKROT KAPTOLA

Još samo Katolička crkva brani brani uhićenog Sanadera

CRKVENO VODSTVO podržavalo je Sanadera na vlasti i zauzvrat bilo obilno financijski nagrađivano, a optužbe da se nalazio na vrhu kriminalne hobotnice prima sa skepsom

KARDINAL PRIJATELJ Josip Bozanić – na slici s kardinalom Vinkom Puljićem i Sanaderom – raspitivao se kod državnog vrha o utemeljenosti optužnica protiv bivšega premijera

Jedina važna institucija koja u Hrvatskoj nije pozdravila akciju Državnog odvjetništva protiv Ive Sanadera jest Katolička crkva. Naprotiv, crkveno vodstvo izrazito je skeptično prema pravosudnoj akciji protiv bivšeg premijera, koja se interno ocjenjuje kao medijski linč i progon u režiji vlasti, a iz nekih izjava može se zaključiti čak i da Katolička crkva brani Sanadera. Nedavno se i kardinal Josip Bozanić kod državnog vrha, uz vidljivu zabrinutost, raspitivao koliko su utemeljene optužbe prema kojima se Sanader nalazi u vrhu političkomenadžerske kriminalne hobotnice, odgovorne za pljačku stotina milijuna kuna. Poslije svega, Crkva je i dalje poprilično skeptična prema optužbama, ili, kako je to za Nacional objasnio jedan visoki dostojanstvenik iz njezinih redova: “Istinu neka utvrdi sud, ali ne možemo vjerovati da za sve loše u Hrvatskoj isključivo jedan čovjek mora nositi križ.“

Više u tiskanom izdanju.