Vatikan i pranje novca

Vjesnik

31.12.2010.

Vatikan prihvatio pravila EU-a za sprječavanje pranja novca

Ettore Tedeschi

Vatikan je više od godinu dana radio na usklađivanju svojih zakona s međunarodnim normama, a nastojanja su ubrzana nakon istrage pranja novca, koja je donijela velike neugodnosti Vatikanskoj banci

Vatikan će od iduće godine svoje financijske transakcije učiniti transparentnijim, a odluku o novim pravilima u financijskom poslovanju Svete Stolice donio je u četvrtak osobno papa Benedikt XVI.

U apostolskom pismu objavljenom na web stranici Vatikana, Papa kaže da će »posebno vatikansko tijelo u siječnju početi s provedbom zakona za provedbu europskih zakona«.

»U skladu s Monetarnom konvencijom koju je potpisao Vatikan s Europskom komisijom 17. prosinca 2009., odobrio sam donošenje Zakona za sprječavanje pranja novca u slučajevima kriminalnih aktivnosti i financiranja terorizma«, piše Benedikt XVI. u pismu.

Riječ je o mjerama koje je Vatikan poduzeo nakon istrage o pranju novca sredinom godine, koja je završila blokiranjem 23 milijuna eura na računu Vatikana i pokretanjem istraga protiv dva čelna čovjeka Vatikanske banke.

Očekuje se da će pravila omogućiti bolju suradnju odgovornih za nadzor svih vatikanskih financija, u skladu sa zahtjevima Europske unije i drugih međunarodnih organizacija uključenih u borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Vatikan je više od godinu dana radio na tome da svoje zakone uskladi s međunarodnim normama, no ta nastojanja su ubrzana nakon istrage pranja novca, koja je donijela neugodnosti Vatikanskoj banci i njenom predsjedniku Ettoreu Gottiju Tedeschiju.

Rimski istražitelji su 21. rujna blokirali 23 milijuna eura i pokrenuli istragu protiv Tedeschija i njegova zamjenika, jer je banka navodno pokušala prebaciti novac bez identificiranja pošiljatelja ili primatelja. Protiv spomenutog dvojca još nije podignuta optužnica.

Vatikan je inzistirao na objašnjenju da je istraga rezultat »nesporazuma«, uz nadu da će se sve uskoro razjasniti. Međutim, dva rimska suda odbila su deblokirati novac uz napomenu suca kako se još ništa nije promijenilo u načinu na koji Vatikanska banka, pod službenim nazivom Institut za vjerski rad (IOR), štiti identitet svojih klijenata.

Gotti Tedeschi, koji je postao predsjednik IOR-a prošle godine, rekao je da je radio na tome da Vatikan uvrsti na »bijelu listu« zemalja Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak, koje razmjenjuju porezne informacije. Problem je što su za postizanje tog cilja potrebne godine, jer Vatikan mora ući u sustav razmjene poreznih informacija s najmanje 12 drugih zemalja, nakon što formalno pristane na transparentnost. Osim toga, Vatikan se želi uskladiti s normama Financijskog akcijskog task-forcea (FATF), pariške političko-savjetodavne organizacije koja usavršava zakone za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma.

FATF je tražio da Vatikan usvoji zakone kojim je pranje novca kriminalno djelo, da donese tijelo za prijavu sumnjivih transakcija i da ih potom istraži. Također traži da banka identificira svoje klijente i da te informacije učini dostupnim organima reda.

Vatikan se, na koncu, složio da će u svoje zakone ugraditi te europske direktive o sprječavanju pranja novca, što je bio zahtjev svih zemalja članica eurozone. Vatikan te mjere donosi u posljednji trenutak, jer rok za primjenu tih direktiva istječe 31. prosinca.

Marinko Bobanović

marinko.bobanovic@vjesnik.hr