Svećenik u Belgiji zlostavljao dječaka

Večernji.hr, 29.12.2010 / 15:05

Belgija

Svećenik nominiran za Nobela priznao zlostavljanje dječaka

Nakon što je razotkriven, katolički svećenik François Houtart odbio nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, kako je rekao, zbog godina

Foto: AFP

Vezani članci

Piše: zb

François Houtart (85), belgijski svećenik te poznati aktivist i borac za razvoj zemalja Trećeg svijeta, priznao je da je seksualno zlostavljao maloljetnika prije 40 godina. Slučaj svećenika Françoisa Houtarta izašao je na vidjelo nakon što je sestra njegove žrtve reagirala na kampanju za nominiranje Houtarta za Nobelovu nagrada za mir za 2011. godinu, prenosi The Associated Press (AP).

Sestra žrtve o svemu je obavijestila i upravni odbor humanitarne organizacije Cetri, koju je Houtart osnovao 70-ih godina prošlog stoljeća. Bernard Duterme, direktor Cetrija, izjavio je da se Houtart povukao u studenom iz upravnog odbora ove organizacije. Nakon što je skandal izašao u javnost, odbor za nominaciju Houtarta za Nobelovu nagradu priopćio je da je Houtart odbio nominaciju zbog osobnih projekata i godina.

Prema AP-u, njegovu nominaciju navodno je podržalo nekoliko tisuća ljudi iz 74 zemlje. François Houtart, koji živi u Ekvadoru, dao je telefonski intervju za belgijski list Le Soir potvrdivši da je prije 40 godina u dva navrata dodirivao “intimne dijelove” jednoga dječaka za kojega je rekao da mu je rođak.

– Hodajući po dječakovoj sobi, dva sam ga puta dirao po intimnim dijelovima tijela. To ga je probudilo i uplašilo – izjavio je svećenik za belgijski list. Dječakova sestra tvrdi da ga je Houtart silovao.

http://www.vecernji.hr/vijesti/svecenik-nominiran-nobela-priznao-zlostavljanje-djecaka-clanak-233472

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s