Vlč. Zubović huškao vjernike, a od imućnih tražio novac za sebe

Večernji list,  28.12.2010 / 07:45

Novi neugodni detalji o nestanku novca iz Hrvatske katoličke misije u New Yorku

Vlč. Zubović huškao vjernike, a od imućnih tražio novac za sebe

Zbog razotkrivanja priče Večernjakov novinar dobio je prijeteći SMS. Sve je prijavljeno policiji u Hrvatskoj i SAD-u

Don Robert Zubović sada je župnik u gradu Krku, a bio je voditelj misije u Astoriji u New Yorku.

Piše: Zvonimir Despot

Nakon našeg teksta o potrazi za novcem Hrvatske katoličke misije i Hrvatske zajednice Astoria u New Yorku i s njim povezanim don Robertom Zubovićem, bivšim voditeljem Misije, na svjetlo dana izlaze novi neugodni detalji.

Nesloga u zajednici

No još više od svega zaprepašćuje činjenica da smo tijekom našeg istraživanja slučaja zaprimili čak dvije otvorene prijetnje SMS-om! Podaci o sadržaju prijetnji, vremenu kad su stigle i odakle su stigle, s kojeg broja, poznati su redakciji, a sve je već prijavljeno hrvatskoj i newyorškoj policiji, koje će istražiti tko je prijetnje poslao jer je riječ o kaznenom djelu! Pristigle prijetnje, kojima se pokušavalo spriječiti objavljivanje ove priče, samo su dodatno pobudile naše sumnje kako se iza svega ipak kriju pronevjereni novac i kriminal.

Teško je vjerovati da prijetnje nemaju veze sa Zubovićem. No time će se pozabaviti policije obiju zemalja. O prijetnjama smo obavijestili i Biskupski ordinarijat na Krku. S druge strane, na svjetlo dana izlaze dokazi kako je Zubović varao čak i svog nadređenog, krčkog biskupa mons. Valtera Župana. Jer Župan je još u listopadu ove godine zabranio Zuboviću, koji je danas župnik i dekan u Krku, bilo kakve kontakte s hrvatskom zajednicom u Astoriji, na što se ovaj posve oglušio kad je išao u Ameriku. Vjernici su Županu odmah poslali pisma u kojima su se požalili na njegov dolazak među njih. U jednom od njih napisali su da njegov posjet “nije bio iskren i od srca, a donio je nemir, i opet na vidjelo neslogu i nezadovoljstvo u zajednici”.

Zatim, da se “pokušao miješati u zajednicu i poslove zajednice; da se njegovo sudjelovanje na nedjeljnom misnom slavlju “pokazalo neprilično”. Biskup Župan odgovorio je da ga je sadržaj pisma ražalostio. Jer da je prije odlaska u Ameriku Zuboviću “izričito zabranio da kontaktira sa zajednicom u Astoriji”. Napisao je kako mu je “iskreno žao za sve ono što se dogodilo”. I biskup napominje da ga je Zubović “uvjeravao kako ide u USA zbog nekih formalnosti svojih dokumenata i da će se apsolutno distancirati od župe i zajednice u Astoriji” te zaključuje:

“Ako to nije bilo tako, onda to moram primiti sa zabrinutošću što povećava moju uznemirenost i žalost.” U jednom drugom pismu biskupu o Zuboviću piše: “Od njegovog odlaska posjeti ove vrste postali su česti i uobičajeni, ali nikada korisni i uvijek potaknuti osobnim razlozima koje ni u kom pogledu ne odražavaju zrelost osobe i svećenika koji je ovdje svojevremeno bio na službi…”

Biskup je bio upozoren

“Vlč. Robert Zubović danas je u spomenu većine kao onaj koji je vještinom i lukavošću zajednicu podijelio, vjernike huškao jedne protiv drugih koristeći pri tome detalje i informacije koje su mu u povjerenju priopćene. Nepobitna je također činjenica da se u svom radu prečesto povodio isključivo materijalnom koristi, tražeći novac od imućnijih iseljenika i poduzetnika, pod isprikom pastorala, a u stvari za osobne svrhe i korist…

Na poseban način, njegov je svećenički integritet doveden u pitanje kod mnogih čestim i produženim boravcima u kući gospođe Nade Bernić kod koje još i danas ima ‘svoju’ sobu.” Iz ovoga je očito kako je Zubovićev odnos s Nadom Bernić ipak malo dublji od onoga “župnik – vjernik” kako nam ga je pokušao opisati Zubović. A on nam se s najavljenim dokazima o povratu posuđenih 50.000 dolara N. Bernić još nije javio niti ih je dostavio.

U jednom od pisama iz listopada potvrđuje se i sve ono što smo jučer pisali. Tako je biskup Župan upozoren da je “pronevjera novčanih sredstava Hrvatske katoličke misije u Astoriji i rizik da se zajednicu i njen upravni odbor kao pravnu osobu danas tereti za takve protuzakonite radnje, uzrok i današnjim poteškoćama ove zajednice”.

http://www.vecernji.hr/vijesti/vlc-zubovic-huskao-vjernike-a-imucnih-trazio-novac-sebe-clanak-232575

__________________________________________________________

__________________________________________________________

Večernji list

OBJAVA: 27.12.2010 / 07:45

Don Robert Zubović “posudio” novac katoličke zajednice u Astoriji

Hrvatski svećenik ukrao 50.000 dolara misiji u New Yorku?

Robert Zubović posudio je prijateljici Nadi Bernić 50.000 $ za najamninu njezina restorana na Manhattanu, ali čini se da ga nikad nije vratio misiji…

Piše: Zvonimir Despot

Dok policija i pravosuđe hvataju kriminalce u državnom sektoru, čini se da ni u crkvenim redovima nije baš sve čisto.

Riječ je o svećeniku Krčke biskupije don Robertu Zuboviću koji je sad župnik i dekan u gradu Krku, a bio je voditelj Hrvatske katoličke misije u Astoriji, u newyorškoj četvrti Queens. Zubović je u New York došao 1998., a otišao je odande 2007. Njegov mandat u Astoriji pratile su brojne negativne priče, što se aktualiziralo nedavno kad je župa ostala bez Zubovićeva nasljednika don Ellisa Tomassea.

N. Bernić: Novac sam vratila

Zubović je s crkvenog računa misije u Astoriji svojoj prijateljici Nadi Bernić uplatio dva puta po 25.000 dolara za najamninu njezina restorana „Terrace in the Sky” na Manhattanu. Redakcija posjeduje kopije dvaju čekova koje je izdao i potpisao Zubović, s time da je prvi ček napisan s računa Hrvatske katoličke misije, a drugi s računa Hrvatske zajednice Astorije. Čekovi glase na ime Morningside Heights, vlasnika zgrade na adresi 400 W 119. ulica, gdje je smješten restoran Nade Bernić.

Oba čeka nose datum 4. travnja 2007., šest mjeseci prije Zubovićeva kraja službe. Najvažnije je, međutim, da taj novac, prema našim informacijama, nikad nije vraćen hrvatskoj zajednici! Čudno je i kako se novac zajednice i s crkvenog računa rabi za plaćanje najma prostora nekog restorana jer za takvo što postoje banke. Ako je Zubović posudio novac, je li sklapao ugovor za posudbu? Je li zajednica na tome nešto zaradila? Je li posuđivao i drugim poslovnim ljudima u Astoriji?

Na ta pitanja zatražili smo odgovor od Nade Bernić i Zubovića. Gospođa Bernić priznala je da je uzela novac od Zubovića i zaprijetila odvjetnikom i tužbom ako to objavimo.

– Istina je da sam od njega u danom trenutku posudila 50.000 dolara koje sam i vratila. Njemu sam novac dala u gotovini, a on je položio ček na račun zajednice – odgovorila je N. Bernić i tako lopticu prebacila na svećenika.

Zubović nam je pak napisao da s N. Bernić nema nikakve poslovne odnose te da je njihov odnos uvijek bio „župnik-vjernik”.

– Mnogima sam pomagao u New Yorku. Osobnim novcem ili novcem zajednice. Zajednica je novac prikupljala i darivala ga. Ja sam odlučivao kome i gdje. Savjest mi je mirna. Kada je Nadi trebala pomoć da plati mjesečnu rentu za svoj restoran, njezin se muž obratio meni za pomoć i smatrao sam poštenim pomoći onima koji su uvijek pomagali zajednici. Nisam učinio ništa tajno. Ubilježeno je u zajednici. Ali teška je laž i kleveta da novac nije vraćen zajednici. Nastojat ću što prije doći do tih kopija čekova kojima je novac uredno vraćen. Zbog vremenske razlike, možda će se to ostvariti danas kasno ili sutra – obećao je Zubović.

Odbili izdati krivotvorinu

No prošlo je nekoliko dana, ali Zubović svoje tvrdnje nije potkrijepio čekovima o povratu novca. Dapače, dobili smo informacije da je tražio od članova hrvatske zajednice u Astoriji da mu napišu i potpišu potvrdu kako je on taj novac vratio, ali mu to nitko nije htio učiniti. Jer bi bila riječ o krivotvorini! Što zaključiti nego da 50.000 dolara nije vraćeno na račun hrvatske zajednice i katoličke misije! Tko je profitirao, N. Bernić, Zubović ili netko treći, treba istražiti, ali očito i hrvatska zajednica u New Yorku ima svoju Fimi mediju.

Bozanić: Nisam nadležan, biskup Župan na Krku šuti

O neprimjerenu ponašanju za jednog svećenika, kao što je don Robert Zubović, upozoreni su već prije krčki biskup Valter Župan te zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, koji su obojica pohodili i Astoriju.

Međutim, iz Bozanićeva ureda dobili smo samo kratku poruku glasnogovornika Zvonka Franca: “… nemamo praksu komentiranja pojedinačnih pitanja o kojima je teško imati cjelokupno saznanje i mjerodavne argumente te koja nisu u našoj nadležnosti. Poštujući nadležnosti mjerodavnih civilnih i crkvenih institucija, preporučujemo Vam da se o tom predmetu kod njih informirate.” S Krka nam nije došao odgovor.

http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatski-svecenik-ukrao-50-000-dolara-misiji-new-yorku-clanak-232107

____________________________________________

24.sata

Odvjetnik: Hrvatski svećenik je vratio novac misiji u Astoriji

Odvjetnik Davor Plišo tvrdi kako je svećenik Robert Zubović bio omiljen u svojoj zajednici bl. Ivana Merza u Astoriji zbog svog predanog rada i pomoći koju je pružao

Piše: 24sata

29.12.2010.

Odvjetnik Roberta Zubovića, krčkog svećenika koji je bio voditelj Hrvatske katoličke misije, kazao je kako njegov klijent nije ukrao novac iz crkve. Naime, prema pisanju Večernjeg lista Zubović je posudio prijateljici Nadi Bernić 50.000 dolara za najamninu restorana.

– Netočno je da Robert Zubović nije navedeni iznos koji je primio od gospođe Nade Bernić uplatio na račun Hrvatske zajednice Astorije i Hrvatske katoličke misije. Moj klijent ima dokaz da je novac uplaćen u cijelosti na pripadajuće račune – naveo je u svom dopisu odvjetnik Davor Plišo. Dodao je kako je don Zubović bio omiljen u svojoj zajednici bl. Ivana Merza u Astoriji zbog svog predanog rada i pomoći koju je pružao onima kojim je potrebna.

– Nije točno da je bio u poslovnoj vezi s Nadom Bernić. Time se želi umanjiti njegov duhovni rad i napor isključivo kao svećenika – tvrdi Plišo i ističe kako Zubović u svom dugogodišnjem radu nikada nije imao ovakav ili sličan slučaj koji baca sjenu na njegovu službu.

http://www.24sata.hr/news/odvjetnik-hrvatski-svecenik-je-vratio-novac-misiji-u-astoriji-204105

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s