Kina odbacila osude Vatikana

Objektiv.hr

Moraju se “suočiti s činjenicama” o vjerskoj slobodi u Kini

Vatikan se mora “suočiti s činjenicama” o vjerskoj slobodi u Kini, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, odbacivši time navode iz božićne poruke pape Benedikta XVI. koji je osudio progon kineskih katolika.

“Nadamo se da se Vatikan može suočiti s činjenicama o vjerskoj slobodi u Kini i razvoju katoličanstva u zemlji, te poduzeti konkretne korake za unapređenje pozitivnih uvjeta za odnose između Pekinga i Vatikana”, rekla je glasnogovornica ministarstva Jiang Yu na redovitom brifingu za novinare.

Papa Benedikt XVI. u tradicionalnoj je poruci “Gradu i svijetu” molio da se “ojača duh vjere, strpljenja i hrabrosti katoličkih vjernika u Kini” i osudio je “ograničenja nametnutoj njihovoj slobodi vjere i savjesti”.

U uvodniku kineskih novina Global Timesa na engleskom jeziku, koje izdaje vjesnik Komunističke partije People’s Daily, kritika je mnogo oštrija i u njoj se ističe da Papa djeluje “više kao zapadni političar nego kao vjerski čelnik”. “Vatikan se mora suočiti s činjenicom da su sva vjerska uvjerenja u Kini slobodna sve dok nisu u suprotnosti sa zakonima”, piše u uvodniku novina.

Kršćani u Kini podijeljeni su na ‘službene’ koji pripadaju crkvama pod okriljem kineske Komunističke partije (23 milijuna, po podacima Pekinga) i ‘ilegalne’ čiji se broj procjenjuje na 50 milijuna.

Između osam i 12 milijuna kineskih katolika podijeljeno je između crkve koja ima potporu države i imenuje biskupe bez vatikanskog odobrenja i Svete Stolice.

Izvor: Hina

2010.12.28 – 12:17

http://objektivhr.com/rubrikeaktgal.php?what=1&tip=1&id=1230&subgroupeid=1230&bck=1

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s