Crkva i dalje ne ljubi slobodne strijelce

Vjesnik.hr

Utorak, 28.12.2010.

Crkva i dalje ne ljubi slobodne strijelce

Svojim istupom o pisanju glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića mons. Marin Srakić premostio je prešutni jaz između ingerencija pojedinih biskupa i napravio svojevrsni presedan u crkvenoj praksi

Najnoviji osvrt nadbiskupa đakovačkog i osječkog te predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marina Srakića o pisanju glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića prvi je takav istup iz redova vrha Crkve u Hrvatskoj. To više što je Glas Koncila glasilo koje izdaje Duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije, a biskupi nerado komentiraju rad djelatnika koji je pod ingerencijom drugog ordinarija.

Zapravo, čini se da je svojim istupom mons. Srakić premostio prešutni jaz između ingerencija pojedinih biskupa i time napravio svojevrsni presedan u crkvenoj praksi.Podsjetimo, nadbiskup Srakić je uoči Božića na Osječkoj televiziji, u emisiji »Karte na stol«, na pitanje izražava li Glas Koncila službene stavove Crkve ili pak samostalne uređivačke politike, rekao: »Glas Koncila nije službeno glasilo Hrvatske biskupske konferencije ni Crkve u Hrvatskoj. Čak i nadbiskup Bozanić ima svoga glasnogovornika kada treba nešto u njegovo ime reći.« Pritom je ipak priznao: »Osobno se često ne slažem s onim što piše u Glasu Koncila«, zaključivši da »ne bismo trebali uopćavati ono što jedan urednik napiše u svom uvodniku u Glasu Koncila«. Dao je tako do znanja da se u načelu često ne slaže sa stavovima Ivana Miklenića, ali i da ih principijelno ne smatra službenim stavovima vrha zagrebačke crkve, a samim tim ni zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića.

Svojedobno je nadbiskupa Bozanića pozvao i sam državni vrh, točnije bivši predsjednik Stjepan Mesić, da se jasno očituje glede stavova koje urednik Miklenić iznosi u svojim kolumnama, ali je jasno očitovanje svaki put izostalo iako stavove kakve izriče Koncilov kolumnist u principu ne nalazimo u propovijedima i javnim istupima nadbiskupa Bozanića.

O tome predstavlja li taj neuobičajeni istup nadbiskupa Srakića svojevrsnu najavu zaokreta HBK prema »slobodnim strijelcima« u crkvenim redovima, svećenik i angažirani katolički intelektualac don Ivan Grubišić kaže: »To je diplomatska igra: pred javnošću biti načelan i držati se nekih principa, a praksa će ostati i dalje ista, jer je isti gospodin Srakić rekao da u Crkvi nema mjesta za slobodne strijelce zato što nemaju poslanja institucije, na što sam mu ja odgovorio da bi iz Biblije trebalo maknuti sve proroke jer ni jedan nije imao legitimitet institucije«. Što se tiče autonomije pisanja glavnog urednika Glasa Koncila, don Ivan Grubišić smatra da »on nije slobodni strijelac«.

Gdje su u svemu tome granice slobodnog mišljenja i javnog komuniciranja prosječnog crkvenog intelektualca ili medijskog djelatnika, a gdje počinje prenošenje službenih stavova crkvene hijerarhije, jednako je suptilno i osjetljivo pitanje kao i ono dokle seže i gdje završava sloboda teološkog mišljenja i interpretacije kršćanskog učenja, a gdje počinje strogi nauk Crkve koji ne može biti doveden u pitanje. U krajnjem slučaju, demokratsko društvo trebalo bi se zalagati za slobodu mišljenja i istraživanja, pogotovo u prostoru javne riječi i komunikacije. Ta sloboda mora, međutim, pretpostavljati i etičku odgovornost, te ne bi smjela dovoditi u pitanje općeprihvaćene moralne i humanističke vrijednosti na kojima se temelji takvo demokratsko društvo. U tom smislu ni katolički intelektualac (bez obzira javlja li se u crkvenom ili svjetovnom mediju) ne bi svojim javnim istupima smio dovoditi u pitanje temeljne kršćanske vrijednosti za koje se Crkva načelno zalaže. U suprotnom je kontraproduktivno, i za njega i za instituciju koju svojim djelovanjem predstavlja, da se javno očituje kao katolički intelektualac.

Goran Pandža

goran.pandza@vjesnik.hr