PRAVDA, PRAVEDNOST, TIRANIJA

Poruke koje je papa Benedikt XVI odaslao za Božić kazuju kako je – „kršćanski Bog prevladao “beskonačnu razdaljinu između Boga i čovjeka i dao je ljudima snagu da se odupru tiraniji moći”, te da je Bog tamo gdje vlada pravda. Zamolio je Boga da ostvari svoje obećanje mira te ga zamolio da pokaže svoju moć, podigne u svijetu vladavinu Njegove istine, ljubavi, kraljevstva pravde, ljubavi i mira.

Po riječima samozvanog predstavnika Neba na Zemlji, pape Benedikta XVI, Bog je prevladao beskonačnu razdaljinu između Njega i čovjeka i dao ljudima snage da se odupru tiraniji moći. Ako analiziramo ove riječi vidimo da se one mogu percepirati po smislu kao da je Bog sam stvorio beskonačnu razdaljinu između Sebe i svoje djece i sada je to prevladao (prije nije mogao dok to nije konstatirao Njegov „predstavnik na Zemlji“). Nakon toga prevladavanja dao nam je snagu da se odupremo tiraniji moći. Ali, tko je taj tiranin koji pokazuje svoju moć? Papa uvijek izjavljuje kako je Bog Ljubav, te se stoga trebamo priupitati gdje leži ta tiranija moći? Kako je papa istom zamolio Oca da pokaže svoju moć nad tiranijom kako bi se podigla vladavina Njegove istine, ljubavi, kraljevstva pravde, ljubavi i mira, onda se Crkva na čelu sa svojim vladarom treba zapitati: tko koga na ovom svijetu tiranizira i u ime čega? Bog je tamo gdje vlada pravda a ne tiranija.

____________________________________________

Večernji list

OBJAVA: 25.12.2010 / 12:59

Papa: Bog je tamo gdje vlada pravda

Benedikt XVI. je tijekom Božićnog obraćanja pozvao odgovorne svih naroda na stvaranje mira i pravde

Piše: Silvije Tomašević

VATIKAN – Neka Božić nadahne Izraelce i Palestince u nalaženju pravednog i mirnog suživota, poručio je danas papa Benedikt XVI. s lože na pročelju bazilike svetog Petra tijekom tradicionalnog obraćanja Gradu i svijetu (Urbi et orbi) na Božić. Benedikt XVI. je pozvao odgovorne svih nacija na djelovanje kako bi se došlo do mira i pravde u cijelome svijetu, te je posebno spominjao krizna područja i pozvao na solidarnost među narodima. Zatim je na 65 jezika, među kojima i na hravatskome, čestitao Božić.

Neka ljubav Božija “pokloni ustrajnost svim kršćanskim zajednicama koje pate diskriminaciju i proganjanja i neka nadahne političke i vjerske čelnike da se zauzmu za puno poštovanje vjerskih sloboda svima”, poručio je Papa. Na Trgu svetog Petra bilo je više desetaka tisuća osoba koje su pod kišom slušale Papinu Božićnu poruku.

A, oko 10.000 osoba bilo je u bazilici svetog Petra na polnoćki koju je predvodio Benedikt XVI. Kršćanski Bog je prevladao “beskonačnu razdaljinu između Boga i čovjeka i dao je ljudima snagu da se odupru tiraniji moći”, kazao je Papa u homiliji na svečanoj polnoćnoj misi.

Benedikt XVI. je objasnio smisao utjelovljenja i molio je Boga da ostvari svoje obećanje mira.

“Zahvaljujemo ti na dobroti, ali te molimo i da pokažeš svoju moć, podigni u svijetu vladavinu tvoje istine, tvoje ljubavi, kraljevstva pravde, ljubavi i mira”, rekao je Papa tijekom polnoćke. Bog je tamo gdje vlada pravda, ljubav i mir, poručio je Benedikt XVI., a tijekom mise se govorilo na više jezika kako bi se pokazala univerzalnost Crkve.

Na Badnjak, uvečer, Papa je na svome prozoru privatne rezidencije zapalio svijeću Mira i blagoslovio jaslice na Trgu svetog Petra.

http://www.vecernji.hr/vijesti/papa-bog-je-tamo-gdje-vlada-pravda-clanak-232003

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s