Sveti novac

23.12.2010. / 07:58

Autor: Nacional.hr

Umjesto nekretnina

Božićni dar iz Banskih dvora: Crkvi dionice CO-a vrijedne milijardu kuna!?

Crkva u Hrvata bi s ovom ponudom Vlade mogla postati još bogatija i to za oko milijardu kuna, a uz to bi u godinama koje slijede od Croatia osiguranja dobivala i značajnu dividendu. Vrijednost CO-a nije javno poznata, no prema poslovnom rezultatu iz 2009. godine isklična cijena tvrtke iznosila bi oko 3.88 milijarde kuna

Nakon sedmogodišnje stanke Croatia osiguranje navodno je opet tema o kojoj će uskoro biti otvorena nova runda razgovara između kabineta premijerke Jadranke Kosor i izaslanstva Katoličke crkve, doznaje Poslovni dnevnik od izvora bliskog Banskim dvorima.

Povod za obnovu dijaloga je dolazak pape Benedikta XVI, najavljen za početak lipnja 2011. Posjet poglavara Katoličke crkve mogao bi biti i neugodan po Banske dvore jer bi se Papi mogla prezentirati i lista (ne)ispunjenih obveza prema Crkvi.

Naime, još 1998. potpisivanjem Ugovora o gospodarskim odnosima između Hrvatske i Svete Stolice Vlada se obvezala Crkvi vratiti imovinu nacionaliziranu nakon 1945.

Međutim, kako piše Poslovni dnevnik, proces vraćanja oduzete imovine odvijao se izuzetno sporo. U četiri premijerska mandata od Mateše preko Račana do Sanadera, odnosno Kosor riješeno je manje od 30 posto potpisanih obveza.

No, ugovorom sa Svetom stolicom je takav da omogućuje da se za neku imovinu može dati naknada, bilo neki zamjenski objekt, bilo novčana naknada. 2002. su vrlo interesantne bile dionice Croatia osiguranja, bio je to period nakon neuspjele privatizacije te kuće, a država je nudila Crkvi kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice.

Međutim, tada se u Crkvi nisu mogli dogovoriti jer je jedan dio klera bio za prijedlog, dok je drugi bio protiv. Čini se kako osam godina kasnije Crkva diše jedinstvenije te bi do dogovora s državmom moglo doći.

Vladina obnovljena ponuda mogla bi se vrlo lako dogovoriti za vrijeme posjeta Benedikta XVI. te bi se tako riješio problem od 40 atraktivnih nekretnina koje Kaptol traži, a Vlada im zbog raznih problema trenutno ne može vratiti.

Crkva u Hrvata bi s ovom ponudom Vlade mogla postati još bogatija i to za oko milijardu kuna, a uz to bi u godinama koje slijede od Croatia osiguranja dobivala i značajnu dividendu. Poslovni dnevnik piše da vrijednost CO-a nije javno poznata, no prema poslovnom rezultatu iz 2009. godine isklična cijena tvrtke iznosila bi oko 3.88 milijarde kuna.