Predbožićno Kaptolsko vrijeme

Politika.com

Tanki živci predbožićnog Kaptola

DNEVNIK Golgota 16/12/2010.

Nepredvidljivo je težak ovaj hod po golgoti. Nikad ne znaš hoćeš li se susresti samo sa živima ili i mrtvi ponovo traže šansu da bi progovorili. I iskreno se ponadah da će ovo predblagdansko vrijeme biti obilježeno svjedočenjem crkve o miru i toleranciji te pravednosti zemaljskoj iz rvacke Prvostolnice nova iznenađenja. Naravno oni najpametniji kaj prozvaše se Iustitija et pax došli do prijedloga za političko otkrivenje. U standardizirani obrazac za popis stanovništva predlažu uvrštenje pitanja o prijavi žrtava komunizma. I pritom ni riječi o kriterijima temeljem kojih bi se nekog okarakteriziralo kao žrtvom. I kad smo već kod kriterija što povijesna znanost veli o žrtvama komunizma i što povijesna znanost veli o žrtvama inkvizicije. Bi li se i to pitanje trabalo naći u obrascu popisa ili je isto jednostavno neprilično jer ne odgovara 4. stupu vlasti na Kaptolu.
Ili je posrijedi miris skorog gubljenja privilegija i benefita “made by HDZ” pa koriste zadnji tren ne bi li se na mala vrata proguralo nešto, a za što bi kasnije bilo prekasno. Da su im živci na tankoj niti posebno ilustrira Ivica od Miklenića koji je dobio zadatak da rvackim ofcama porući kako je kazneni progon njegovog imenjaka od Sanadera i Tome od Merčepa razaranje hrvatske državotvornosti i praktički spin od stvarnih problema. A o stvarnim problemima hrvatskog društva Ivica od Kaptola ni riječi samo mu je veoma simtomatično kako se skidanje imuniteta Sanaderu te privođenja Merčepa dogodilo na dan 11. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika, pok nam Franceka. Od kada je to Kaptol glasnogovornik HDZ-ove kleptomanske klike – ima li tu bojazni da bi trag prljavog novca doveo do nje same. Istina nije pogodno tlo za širenje iluzije o svojoj ljepoti i pameti među priprostim pukom… Mir s vama što haračite nemoćne – i nećete dobiti 200 Kn đeparca kojeg tražite za predstojeći blagoslov doma!