Vlada je ovisna o Katoličkoj crkvi

Slobodna Dalmacija

12.12.2010. | 21:13

Hrvatska je izgubila spor i proglašena je diskriminacijskom prema malim vjerskim zajednicama u odnosu na velike

POBJEDA U STRASBOURGU

Pastor Dučić: Vlada sluša samo Katoličku crkvu

Država Hrvatska izgubila je spor na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu te je proglašena diskriminacijskom prema malim vjerskim zajednicama u odnosu na velike.

Komisija za vjerske zajednice ne želi nas saslušati, kaže Dučić
Biljana Gaurina/CROPIX

Riječ je o procesu koji su pokrenule tri vjerske zajednice kršćana protestanata, a okupljaju oko dvije tisuće članova – Crkva cjelovitog evanđelja, Protestantska kršćanska reformirana crkva i Savez crkava Riječ života – i po njima je sporno što za razliku od ostalih vjerskih zajednica ne mogu imati poduku u školama i vrtićima te priznanje crkvenog vjenčanja, a RH im mora isplatiti, po odluci Suda, devet tisuća eura.

Ali, prema riječima pastora Marija Dučića, predsjednika Hrvatske kršćanske koalicije, morat će mijenjati diskriminacijske zakone koje je donijela Vlada.

Osobito je, po njima, sporan interni zaključak Vlade iz 2004. godine, prema kojemu se za sklapanje ugovora s RH traži da zajednica ima minimalno šest tisuća vjernika, da je povijesno dio europskoga kulturnog kruga ili da ima dokaz da je pravno postojala na dan 6. travnja 1941.

– To je potpuno nelogična i protuustavna uredba koja se izdiže iznad zakona. Tako su vjerske zajednice u Hrvatskoj podijeljene u tri stupnja: Katolička crkva koja je iznad svih zbog Konkordata s Vatikanom, druge su s ugovorom poput Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice i većih protestantskih Crkava, te zajednice koje nemaju nikakva prava – navodi Dučić, koji osobito zamjera nekvalitetan rad Komisije za vjerske zajednice.

– Ona je sastavljena od pripadnika Katoličke crkve koji nas ne žele ni saslušati, a kamoli pomoći. Ova Vlada nastavlja politiku vjerske nejednakosti, pristranosti i diskriminacije jer dugi niz godina ne rješava problem manjinskih kršćanskih vjerskih zajednica, nažalost, Katolička crkva je tu jedini faktor koji ima pravo glasa i nju se sluša – kaže pastor Dučić, napominjući kako su i njihovi članovi porezni obveznici, ali nikakva proračunska sredstva za svoje vjerske zajednice ne mogu dobiti.

Damir ŠARAC

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/123976/Default.aspx

Jedna misao o “Vlada je ovisna o Katoličkoj crkvi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s