LUKSUZ SPC

BEOGRAD 21. 01. 2010

PRESS

EKSKLUZIVNO: VLADIKA ZVORNIČKO-TUZLANSKI VASILIJE ZA PRESS

Vladika Vasilije: Luksuz neću odneti u grob, samo ga čuvam

Vladičanski dvor nije moj, ja tu samo živim i čuvam ga. Neka oni koji mene prozivaju zbog luksuza pogledaju kako žive tajkuni u Srbiji

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda pominje se u javnosti kao jedan od ozbiljnih kandidata za tron patrijarha SPC. Istovremeno, ovaj vladika je u brojnim medijima osporavan zbog svoje kontroverzne biografije, nerazjašnjenih kontakata sa obaveštajnim službama, ali pre svega zbog neviđenog luksuza kojim se u najtežim, ratnim godinama okružio u vladičanskim dvorima u Bijeljini.

Vladika Vasilije do sada je ćutke prelazio preko brojnih prozivki, a u kraćem telefonskom intervjuu za Press po prvi put odlučno odbacio sve optužbe i naglasio da se on uopšte ne sprema za izbor za patrijarha i da nije predvodnik takozvanog „bosanskog lobija” u vrhu Crkve.

U svojim vladičanskim dvorima ste se okružili neviđenim luksuzom, to je…

– Molim vas?! A šta ja to treba da radim?! Pa, zar treba sve to, sve te stvari i nameštaj da iznesem na lomaču i spalim?!

Ali, zašto ste uopšte u vreme rata gradili tako luksuzan objekat?

– Pogledajte samo kako druge vladike žive?! A pominju samo mene! Preterali su stvarno!

Na koje vladike konkretno mislite? Ko još živi u takvom luksuzu?

– Stvarno neću da govorim na tu temu! A i zašto bih? Zar i oni treba da spale sve to?! Uostalom, vi ste novinar, pa sami istražite!

Koliko ste para uložili u izgradnju dvora?

– To ništa nije moje. Kad umrem, to sigurno neću da nosim sa sobom u grob! Ostaće sve gde je i sada! I ne znam zašto mene uopšte pitate tako nešto?!

Zato što ste se javno slikali u tom luksuzu…

– Ma, dajte, molim vas! Stvarno preterujete!

Ipak, luksuz kojim ste okruženi iritira narod?

– Opet vam ponavljam, ja samo tu živim i ja samo sve to čuvam! Uostalom, neka ti koji mene prozivaju pogledaju kako i gde žive pojedini tajkuni, a mene neka ostave na miru!

Na koje tajkune mislite?

– Neću više da govorim o tome! Sve je ovo vrlo tendenciozno! Ne želim razgovor u tom pravcu!

Kako teku pripreme za izbor novog patrijarha?

– Nemam ja šta da se pripremam! Sve ide normalno, sve ide svojim tokom…

Kažu da ste predvodnik „bosanskog lobija”, da kontrolišete 18 vladika, da ste jedan od favorita u trci za mesto patrijarha?

– To nije tačno! I to je takođe vrlo tendenciozno…

Sutra izbor novog patrijarha SPC

Samo Bog zna…

Skroman, evropejac i poligota… Irinej niški, Irinej bački i mitropolit Amfilohije

Đorđević: Novi patrijarh mora da bude skroman kao vladika niški Irinej, poliglota kao mitropolit Amfilohije, evropejac kao Irinej Bulović

BEOGRAD – Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve trebalo bi da bude skroman kao vladika niški Irinej, da govori nekoliko jezika kao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, da bude proevropski orijentisan kao vladika bački Irinej Bulović, ali nikako ne bi smeo da vodi luksuzan život poput zvorničko-tuzlanskog vladike Vasilija Kačavende. Ovako novog poglavara SPC opisuje verski analitičar Mirko Đorđević.

– Lično poznajem skoro sve naše vladike. Kada je skromnost u pitanju, prva asocijacija mi je vladika niški Irinej. On ne samo da je veoma skroman i tolerantan, već se za razliku od mnogih vladika nikada nije mešao u politiku. Po skromnosti izdvojio bih i vladiku šabačkog Lavrentija. On ima najskromniju rezidenciju od svih vladika SPC. Što se, na primer, nikako ne može reći za vladiku Vasilija Kačavendu… – priča Đorđević.

Da sledi Pavlov put

Naš sagovornik dodaje da običan narod jako iritira luksuzni dvorac u kojem živi vladika Vasilije Kačavenda.

– To je srpski Versaj! Tako ga je narod prozvao. Istina, manji je, ali po luksuzu u rangu pariskog Versaja! Kako sam čuo, vlasnik tog dvorca i imanja bio je neki austrijski grof… Kada ga kritikuju, Kačavenda zna da kaže kako on tamo samo živi, i da mu ne treba ništa sem „dva aršina zemlje” za sahranu. Ali, takav luksuz vladike vrlo iritira običan narod – kritikuje Đorđević. Prema njegovim rečima, po luksuznom životu se izdvaja i vladika Artemije, koji je zbog svojih „biznis aranžmana” dolazio u sukob sa Crkvom.

– Vrlo je važno da budući patrijarh govori makar jedan strani jezik, a po tom pitanju najobrazovaniji je Amfilohije. On perfektno govori italijanski, ruski, grčki, nemački, a mislim i engleski. On se odlično služi latinskim i staroslovenskim. Mislim da i vladika Lavrentije govori neki strani jezik, za ostale ne znam… S druge strane, za razliku od Amfilohija, koji nije naklonjen Evropi, vladika Irinej Bulović važi za evropejca. I on odlično govori nemački, francuski i italijanski jezik. Njemu čak mnogi u Crkvi ne mogu da oproste raniju izjavu da će, kada se u budućnosti svi hrišćani u Evropi pomire, primat pripasti rimskom biskupu, odnosno papi. Međutim, iako se sada dobro kotira u vlast, Irinej Bulović ostaje i upamćen kao neko ko je bio vrlo blizak porodici Slobodana Miloševića. Ne zaboravite da je upravo on krstio njegovog unuka Marka… – kaže Đorđević.

Vladika Joanikije favorit iz senke

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije mogao bi lako da bude jedan od trojice kandidata na izboru za novog patrijarha, saznaje Press. Sagovornik našeg lista iz samog vrha SPC kaže da bi u uslovima „sveopšteg lobiranja, samoreklamiranja i nadglasavanja” u prvi plan mogao da izbije „skromni vladika Joanikije”.

– On je svojim likom i načinom života najbliži liku upokojenog patrijarha Pavla. Skroman je, obrazovan i izuzetno uvažen od vernika. On živi pravim, monaškim životom, kojim u svakom trenutku svedoči o svojoj nepokolebljivoj veri… – kaže sagovornik Pressa.

Moguće iznenađenje

Teolog i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić slaže se da budući patrijarh treba da bude obrazovan i da sledi put patrijarha Pavla.

– Ja uopšte ne bih pominjao imena, ali mislim da je potrebno da budući patrijarh bude veoma obrazovan, da govori najmanje jedan svetski jezik, da sledi tradiciju Crkve i put patrijarha Pavla. A što se tiče odnosa prema Evropi, to je više političko pitanje. Ipak, uopšte ne bih bio iznenađen da za budućeg patrijarha SPC bude izabran neko od vladika ko se po medijima uopšte nije pominjao – dodaje Kalezić.

Jovan Janjić, novinar „NIN-a” i biograf upokojenog patrijarha Pavla, smatra da je vrlo moguće da zbog lobiranja za tron SPC za patrijarha bude izabran neko ko se nije javno pominjao za to mesto.

– Mi iznosimo svoje želje prema svojim merilima i htenjima, a samo Bog zna kakav nam patrijarh treba. Samo Bog zna šta nas u budućnosti čeka, pa će On, verujem, prema tim zadacima odrediti kakav nam je patrijarh potreban. Inače, uopšte ne bih isključio mogućnost iznenađenja, odnosno da zbog lobiranja bude izabran neko od vladika ko se uopšte nije pominjao kao ozbiljan kandidat. Inače, budući patrijarh treba da bude reprezent celog naroda, a ne jednog dela ili centara moći – priča Janjić.

S. VOJINOVIĆ

http://www.cgvijesti.net/izvor272921_Vladika-Vasilije-Luksuz-necu-odneti-u-grob-samo-ga-cuvam.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s