Ljubiti ili mrziti, pitanje je upućeno Vatikanu

Jutarnji list

VATIKAN I POLITIKA

WikiLeaks: Papa ne želi Tursku u EU, a Chavez mu je mrzak

AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 11.12.2010.

Vatikanski diplomati lobirali su i protiv venecuelanskog Huga Chaveza, a ‘kršćanske korijene’ htjeli su zaštiti ustavom EU-a

Papa Benedikt XVI. govorio je protiv ulaska muslimanske Turske u EU još i prije nego je postao papa, zbog čega su SAD oštro napale Vatikan oko bojkota turskih saveznika.

Kardinal Ratzinger je 2004. godine govorio kako muslimansku zemlju ne bi trebalo pustiti u EU, iako se Vatikan u to vrijeme držao neutralnim po tom pitanju. Vatikanski ministar vanjskih poslova, monsinjor Pietro Parolin, odgovorio je američkim diplomatima da su Ratzingerovi komentari bili njegovi privatni, a nisu iskazivali službeni stav vatikana.

Vatikan i SAD su inače dobro surađivali. Naime, Papa je pokazao izravnu želju da uništi Huga Chaveza rekavši kako žele smanjiti Chavezov utjecaj u latinskoj Americi jer pokušava smanjiti moć Crve. Chavez ozbiljno narušava veze između katoličke crkve i države time što je crkvenu hijerahiju označio kao dio privilegirane klase.

Osim toga, Ratzinger je žarko želio da EU u svoj Ustav uglavi odredbu o kršćanskim korjenima što mu nije uspjelo.

Rimski katolicizam je jedina religija na svijetu sa statusom nezaivsne države, što vrhovsnom vođi – papi – omogućuje da sjedi za stolom sa svjetskim liderima. održava diplomatske veze sa 177 zemalja.