Svećenici u Nizozemskoj – zlostavljači!

Jutarnji.hr

NIZOZEMSKA

2000 osoba prijavilo je da su ih zlostavljali svećenici

Nizozemski kardinal Adrianus Johannes Simonis, sada u mirovini

AP

Autor: Željko Trkanjec

Objavljeno: 10.12.2010.

DEN HAAG – Neovisno istražno povjerenstvo objavilo je da je gotovo 2000 osoba u Nizozemskoj prijavilo da su kao maloljetnici bili seksualno i tjelesno zlostavljani u ustanovama Katoličke crkve. Stoga je povjerenstvo pozvalo Crkvu da što prije uspostavi sustav odštete žrtvama.

Istraga provedena na zahtjev Nizozemske biskupske konferencije sve do 1945. pokazala je da je Nizozemska, iza Irske, druga zemlja najpogođenija pedofilskim skandalom u Katoličkoj crkvi. Ti su skandali potresli mnoge europske države, te SAD gdje su neke biskupije zbog plaćanja odštete i bankrotirale.

Isprika Benedikta XVI.

Papa Benedikt XVI. ispričao se svim žrtvama pedofilije, ponudio im svu pomoć u zacjeljenju rana, a s nekima od njih se i susreo tijekom posjeta SAD-u, ali mnoge žrtve nisu prihvatile njegovu ispriku. Nizozemsko povjerenstvo je izavilo da će potkraj iduće godine razmotriti je li Crkva provela njihove preporuke.

Odljev vjernika

Neki slučajevi zlostavljanja djece procesuirani su pred sudovima u Nizozemskoj, primjerice u Middelburgu, gdje je žrtva kojoj su danas 34 godine zatražila novčanu odštetu od bivšeg svećenika, danas 88-godišnjaka.

U studenome ove godine su pak svećenici iz salezijanskog reda priznali da isplaćuju novac žrtvama zlostavljanja. Razotkrivanje dugo čuvanih tajni zlostavljanja počelo je i u Europi nakon što su objavljeni rezultati istrage u Irskoj, čiji su rezultati izazvali zgražanje. Nakon toga su u javnost doprle informacije o spolnom zlostavljanju u Njemačkoj i Belgiji te Austriji u kojoj je zabilježen i veliki odljev vjernika.