NOVOVJEKA INKVIZICIJA

ŠTO LI RADE ČASNE U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA?
Apostolska inkvizicija nad časnim sestrama

Nakon dojave zabrinutih američkih katoličkih vjernika kao i svećenstva i biskupa, Vatikan je prošle godine izdao naredbu o pokretanju istrage protiv časnih sestara u Americi. Da je stvar ozbiljna pokazuje i trajanje istraživanja: tri godine provjere, upitnika, razgovora i promatranja, piše Miro Jelečević u rubrici ”U retrovizoru”, u novom broju Svjetla riječi.
Govori se da je prijava zapravo došla od ultrakonzervativnog “Vijeća redovničkih poglavarica”, koje predstavlja oko 5% sestara, a kojemu se ne sviđa kako velika većina američkih sestara živi i radi. Kad se vatikanska zabrinutost za duhovni život i crkvenu disciplinu prevede na svakodnevni jezik, onda se čini kako se časnima zamjera što su previše moderne i previše žene. Zamjera im se što sve manje rade u formalnim crkvenim strukturama i poslovima, a sve više su aktivne u djelovanju za pravdu i mir, u širenju ekološke svijesti, u izravnom radu sa siromašnima.

Zamjera im se što se zalažu za crkvene reforme, govore o pravu žena na ređenje te se bore za prava muških i ženskih homoseksualnih skupina. Osobito su zabrinuti u Vatikanu što sestre sve rjeđe nose redovničku uniformu i što dobar dio njih ne živi u velikim samostanima, nego u malim kućnim zajednicama od dvije ili tri sestre.

Vatikan naravno ima ovlast da istražuje vjeru i moral, disciplinu i molitve američkih sestara. Ima ovlast i da ih optereti osjećajem krivice za malobrojan ili nikakav pomladak, iako to nije problem sestara, nego opći problem Katoličke crkve. Ima ovlast i da bude zabrinut za buduće djelovanje sestara koje su, prema riječima američkih biskupa, dosad učinile velike stvari za tamošnju crkvu.

Vatikan ipak nema ovlast nad kršćanskom slobodom kao ni opredjeljenjem sestara da se – sasvim ljudski i stoga sasvim nesavršeno – zalažu za dobro, za pravdu, za pomirenje; da budu prisutne ondje gdje je zakazala i društvena i crkvena pravda; da utješe one kojima je utjeha uskraćena čak i od milosrdnih ruku crkvenih otaca; čak i da budu žalosne i povrijeđene što se u američkoj crkvi – teško pogođenoj pedofilskim zločinima – strogoća vježba na njima. Možda sve to neće poboljšati “kvalitetu života” sestara, ali hoće pokazati njihovu vjernost Isusovu evanđelju, piše novi broj katoličkog lista iz BiH Svjetlo riječi.

6.12.2010 Križ života