Odšteta za pedofiliju

Photo: GNU

‘IZA ZATVORENIH VRATA’

Rekordna odšteta od 30 milijuna dolara žrtvi svećenika pedofila

Sada mi je 58 godina… zlostavljan sam kao dijete. Nema veze je li to bilo deset, 100 ili 1.000 puta, to je bilo krivo. Stepenice prema DeLucinoj sobi bile su stepenice prema paklu… mislio sam da je pakao dolje, no on je bio gore, kaže zlostavljani John M. Vai.

Autor: D.Ko. Photo: GNU Četvrtak | 2.12.2010 17:51

Porota u Delawareu dodijelila je 30 milijuna dolara muškarcu koji je optužio rimokatoličkog svećenika za seksualno zlostavljanje više od sto puta tijekom 1960-ih u župi Svete Elizabete u Wilmingtonu.

Sada mi je 58 godina… zlostavljan sam kao dijete. Nema veze je li to bilo deset, 100 ili 1.000 puta, to je bilo krivo. Stepenice prema DeLucinoj sobi bile su stepenice prema paklu… mislio sam da je pakao dolje, no on je bio gore’.

John M. Vai

Neuobičajena presuda najveća je u povijesti tužbi protiv klera za pedofiliju, koju će katolička crkva morati isplatiti jednoj osobi. Tri milijuna dolara mora isplatiti sama župa u kojoj se zločin opetovano odvijao, dok će ostatak ‘kazne’ pasti na leđa samog izvršitelja. Inače je običaj da kaznu podmiri krovna organizacija, u ovom slučaju Katolička crkva, no wilmingtonška biskupija je proglasila bankrot neposredno prije početka suđenja prošle godine, pa je tužba zamrznuta i arhivirana s još stotinama drugih koje terete Crkvu za silovanja.

Odvjetnici tužitelja Johna M. Vaija sačuvali su ključne dokaze za ponedjeljak kada će se porota finalno sastati kako bi poslušala dokaze obrane za kaznenu odštetu. Smatraju da bi odšteta još mogla narasti.

John je jedan od sedam tužitelja koji su bili žrtve sustavnog zlostavljanja svećenika pedofila Francisa DeLuce tijekom ’60-ih godina, a kojeg je biskupija izbacila iz reda još 2008. Kao malenog dječaka tadašnji svećenik DeLuca silovao ga je od 14 do 17 godine u spavaonici rektorata na katu župe Svete Elizabete koja je velika crkva u sklopu koje se nalaze osnovna i srednja škola, te koju vode tri stalna svećenika. Tužitelj je prokazao i monsignorea Thomasa Cinija koji je u župi radio u vrijeme zločina i koji je svjedočio događajima ‘iza zatvorenih vrata’. On je pak na suđenju tvrdio da nije znao za zlodjela.

Potisnuta sjećanja

Sada mi je 58 godina… zlostavljan sam kao dijete. Nema veze je li to bilo deset, 100 ili 1.000 puta, to je bilo krivo – rekao je Vai u uvodnom izlaganju, opisavši stepenice koje su vodile u DeLucinu sobu kao ‘stepenice prema paklu… mislio sam da je pakao dolje, no on je bio gore’.

Prilikom suđenja muškarac je doživio emotivan krah, sjećanja su nahrupila i bio je ispunjen krivnjom i sramom što nije progovorio o svojim strahotama još 1966. jer bi time poštedio (također zlostavljanog) Bobbyja Quilla iste strašne sudbine.

– Osudio sam Bobbyja Quilla jer nisam ništa rekao – izjavio je Vai.

– Ovo je strahovito zbog količine saznanja koja su ostali svećenici koji su tamo boravili imali – rekao je svjedok obrane velečasni Thomas Doyle, prenosi NYTimes.

Wilmingtonski biskup W. Francis Malooly ispričao se žrtvama i izrazio žaljenje što cijela ‘župna zajednica Svete Elizabete mora ispaštati za kriminalna i grešna djela nekoga koga je na tu poziciju postavio tadašnji biskup’.

Katolička crkva u drugom krugu pakla

Zadnja Promjena: Četvrtak | 2.12.2010 17:51