Benediktov blagoslov muškarcima

Novi list
Datum objave: 27.11.2010 u 16:01h
Benediktov blagoslov lateksa
Papin poklon-bon muškarcima
Ciljana publika marketinškog trika su promiskuitetni muškarci. Papa ih želi zaštiti od prostitutki koje prenose bolesti, a ne obratno

Između blagoslova ubojstava i blagoslova uništavanja ljudskih života širok je raspon, a Crkva se njime igra kao dijete harmonikom

Ozbiljno se baviti zaokretom u Papinoj politici prema kontracepciji znači držati do stavova institucije koja u mnogočemu predstavlja monstruozni koncentrat licemjerja; njegove će smjernice za seksualno ponašanje slijediti samo fanatici lobotomizirani vjerom i intelektualno uskraćeni patrijarhalci koji u rasplođivanju vide nešto kao životni poziv. Takvi su vjerojatno zbunjeni Papinom izjavom da je korištenje kondoma, eto, ipak dopustivo u nekim slučajevima. Primjerice u industriji prostitucije. Prije nego sudbinama milijuna zaraženih HIV-om, prije nego životima silovanih žena, prije nego djecom začetom nasiljem, u ratovima i genocidima, prije nego žrtvama pedofilije, Crkva se počela baviti – prostitucijom.

“Kurbi et torbi!”, lucidno je uskliknuo Ćićo Senjanović komentirajući radosnu vijest. Naravno. Popis prioriteta vatikanski su kardinali očito posložili kronološkim redom, zato se u bavljenju velikim svjetovnim temama polazi od najstarijeg zanata.

Papa je mogućnost opravdane uporabe kondoma – kompletna izjava ide ovako: “Mogu biti opravdani pojedinačni slučajevi, na primjer kada prostitutka rabi kondom, to može biti prvi korak prema moralizaciji, prvi čin odgovornosti” – iznio u netom objavljenoj knjizi intervjuu »Svjetlo svijeta«. Vatikanolozi to tumače kao veliku stvar, kao zaokret Pape prema humanosti, suosjećanju. Samo, nije li malo van pameti ganutljivo se opajati krhkim dokazima postojanja Papine humanosti? To je kao da nas oduševi što je predsjednik parlamenta, eto, počeo dolaziti na sjednice.

Zakašnjelo

Neke će više od svega u ovoj priči osupnuti beskičmenjaštvo Benediktovo. U proljeće prošle godine je on, putujući avionom u subsaharsku Afriku, teško pogođenu HIV-om, izjavio: “Epidemija AIDS-a jest tragedija, koja se ne može prevladati samo novcem, ne može se prevladati razdavanjem prezervativa koji, dapače, umnažaju probleme.” Ne dopustiti mogućnost uporabe kondoma da bi se spriječilo širenje smrtonosnog virusa jednako je blagosloviti ubijanje, koje se na dnevnoj osnovi i događa na tom kontinentu. Godinu i pol dana kasnije, sasvim druga priča. Kurbi et orbi!

Između blagoslova ubojstava i blagoslova uništavanja ljudskih života širok je raspon, a Crkva se njime igra kao dijete harmonikom. Stav da je prezervativ manje zlo spominjali su i ranije neki visoki prelati; za njegovo korištenje barem protiv virusa HIV-a zauzimali su se sinodski oci iz Afrike, a i u Hrvatskoj je bilo teologa koji su spominjali da je “ne ubij!” važnije nego “ne sagriješi bludno!”. Ipak, Vatikanski vrh ima pravo na vlastitu interpretaciju prioriteta i, kako vidimo, odlučio se za blud.

Bog to ne bi činio

Jedan od sumornijih novinarskih zadataka na koje me natjerala prigoda, bio je kad sam prije sedam, osam godina otišla u neboder u Sigetu, k tada najbrojnijoj zagrebačkoj obitelji. Bilo je predbožićno doba, trebala sam napisati ono što zovemo toplom ljudskom pričom. Kad sam se liftom popela na jedanaesti kat i kad mi je vrata jednoiposobnog stana otvorilo jedno od desetero djece iz te obitelji, bilo mi je jasno da za toplu ljudsku priču tu neću naći materijala. Desetero djece u tom hladnom kavezu bili su kao drogirani zamorci, mirni i poslušni mali katolici, križali su se prije svakog slanog štapića. Majka – kao preslikana iz brošure o zlostavljanim ženama: ispijena ljuštura, zapuštena, premorena, depresivna, samo je vjera još drži na nogama. Muž je bio negdje vani, ona je sa mnom pričala istovremeno miješajući neko varivo koje se krčkalo na štednjaku. Pitala sam je planira li imati još djece. Najmanje je bilo u kolijevci, novorođenče. Odgovorila je “kako Bog da”, a ja sam pomislila kako Bog s ovim nema veze.

Ni Papine izjave o kondomima nemaju veze s Bogom: ako bi Bog uskratio pomoć, prevenciju, tisućama ljudi koji se potencijalno mogu zaraziti AIDS-om i umrijeti u mukama – bio bi to ubojica, a ne Bog. A dopustiti samo prostitutkama da koriste kondome, kako bi zaštitile svoje klijente, to znači izravno blagosloviti prostituciju i preljubnike, a posredno i trgovanje ženama, stravično mučenje bijelog roblja koje je mračniji dio seksualnog biznisa. To znači nastaviti vjekovima dugu liniju ženomrstva koja je jednom već kulminirala u progonu vještica. Bog koji bi to učinio, bio bi monstrum, a ne Bog.

Bez posrednika

Na zapadu je sve više onih koji odlučuju s Njime izravno komunicirati, mimo posredovanja ove institucije koja je zastranila, pa se lijepo ispisuju iz Crkve. Razumljivo. Jer ako želiš sačuvati moralni integritet i biti dosljedan u poštovanju ljudskih prava, ljudskog dostojanstva, ne možeš istovremeno biti pod okriljem institucije koja je i u drugim velikim temama, opačinama poput silovanja djece, reagirala ambivalentno i tolerantno. “Nismo dovoljno brzo i odlučno reagirali na silovanja djece”, još je jedna Papina izjava koju se širokogrudno tumači kao ispriku. To je najviše što ćemo iz Vatikana čuti na tu temu.

Nevoljko pišem ovaj tekst, svjesna da se njime priključujem medijskom kokošarenju oko hirovitih budalaština Crkve koja upravo zbog medija uspijeva – i u ova teška vremena kad ima toliko važnijih, stvarnijih problema kojima bi se društvo trebalo baviti – održati pozu nekakve veličine, važnosti, utjecaja. Oni koji još nisu digli ruke od nje, navodno nakon ove Papine izjave pokazuju više simpatija prema Crkvi.

Amplituda licemjerja

Aktivistima za ljudska prava žena ovaj tobožnji bljesak suosjećanja nije zamazao oči – iščitavaju ga kao novu amplitudu licemjerja i mizoginije u kojoj su se čuvari ćudoređa, vatikanski patrijarsi, uvježbavali stoljećima. Pokušati zamisliti primjenu Papinih smjernica u praksi, put je prema dobrom vicu. Recimo da se pobožne prostitutke sad počnu voditi Benediktovim naputcima pa u tjelesno-novčanim transakcijama počnu koristiti kondome, odnosno dopuste svojim klijentima da koriste kondome – kome će to pomoći? Drugim riječima, što je svrha ovog malog popusta koji Papa dijeli u predbožićno vrijeme kao supermarketi poklon bonove? Ciljana publika ovog marketinškog trika su promiskuitetni muškarci. Papa želi da ih se zaštiti od prljavih prostitutki koje prenose bolesti, a ne obratno. Promiskuitetni muškarci, uvijek privilegirani od Crkve, prvi će u kraljevstvo nebesko.

Maja HRGOVIĆ

http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/papin-poklon-bon–muskarcima.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s