Crkva će u Italiji morati plaćati porez na nekretnine

Vecernji.hr

19.10.2010 / 15:50

Berlusconi se ulagivao, Talijani plaćaju

Udruge hotelijera žalile su se da hoteli u vlasništvu Katoličke crkve imaju konkurentnije cijene samo zato što su oslobođeni plaćanja poreza

Jedno su milodari i crkveni objekti, a drugo su komercijalne djelatnosti kojima je Crkva investitor

Foto: Flickr CC

Piše: Silvije Tomašević, Rim

Crkva će morati plaćati porez na nekretnine koje nisu namijenjene službi Bogu. To se odnosi na bolnice, škole, zalogajnice, hotele itd. Europska unija pokrenula je istragu o zakonu kojim se Crkvu oslobodilo od plaćanja poreza na neke nekretnine jer se takva povlastica izjednačava s državnom pomoći hotelima, školama itd. u crkvenom vlasništvu. Time se stvara nelojalna konkurencija, odnosno jedni plaćaju porez, a drugi su ga oslobođeni.

Udruge hotelijera su se, na primjer, žalile da hoteli u vlasništvu Katoličke crkve mogu ponuditi konkurentnije cijene samo zato što ne plaćaju poreze. Talijanska država godišnje gubi dvije milijarde eura zbog toga što je Crkva oslobođena poreza na nekretnine. A zakon o izuzimanju Crkve od plaćanja poreza na nekretnine  donijela je vlada desnog centra Silvija Berlusconija 2005., dakle nekoliko mjeseci prije izbora.

ICI, porez na stanove, donesen je početkom devedesetih godina, a 1992. se od plaćanja poreza izuzimaju zgrade u vlasništvu Svete Stolice. Vrhovni je sud 2004. presudio da se od plaćanja poreza na nekretnine mogu isključiti samo one zgrade u kojima se ne odvija neka trgovinska aktivnost. Godinu dana poslije Berlusconijeva vlada iz poreznih obveza izuzima sve crkvene nekretnine. Tako Vatikan ne plaća poreze na zgrade u kojima su hoteli, bolnice, turističke djelatnosti, trgovine itd. odnosno za oko 100.000 zgrada u Italiji. Gubitak za državu je, kada se sve zbroji, oko dvije milijarde eura godišnje.

Pošto je Europska komisija pokrenula istragu, pa i moguće kažnjavanje Italije zbog kršenja pravila po kojem država ne smije pogodovati trgovinskim, ugostiteljskim i drugim tvrtkama, sada bi talijanska vlada mogla od 2014. uvesti plaćanje poreza na crkvene nekretnine.

Europska unija nikada Italiji nije predbacivala što je od plaćanja poreza izuzela crkvene zgrade. Na njih se, dakako, neće ni ubuduće plaćati porez. Neće se plaćati porez ni na zgrade koje se po konkordatu između Italije i Svete Stolice smatraju ekstrateritorijalnima, kao što je papinska palača u Castelgandolfu pokraj Rima, ili zgrada Lateranskog sveučilišta. Neće se plaćati porezi na crkve, kloštre itd., ali ni na župe i zgrade koje služe za davanje socijalnih usluga kao što su zalogajnice za siromašne. Tom najavom o ukidanja izuzeća od plaćanja poreza na zgrade u crkvenom vlasništvu Italija se nada da će izbjeći europsku kaznu. Ona sigurno ne bi pogodila samo državnu riznicu, koja  bi morala platiti kaznu, nego i Crkvu, koja bi morala platiti porez za sve godine u kojima je bila povlaštena.

http://www.vecernji.hr/vijesti/crkva-ce-italiji-morati-placati-porez-nekretnine-clanak-205133

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s