(Ne)Jedinstvo kršćana pod vodstvom svećenstva

Novinar.de
Religija, Aktuelno, srbija | 5. oktobar 2010.

Ceremonija uz pesmu i kamenje

Zašto u Pećkoj patrijaršiji nije bilo mitropolita Nikolaja i episkopa Vasilija, Jefrema, Gerasima, Maksima i Artemija.

+++

Nakon molitvenih pojanja na ustoličenju patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji vernici, kao i žičke monahinje, doživeli su pucanje autobuskih stakala, a bogme i poneke glave, kada su ih po povratku iz Peći preksinoć Albanci zasuli kišom kamenica, pretvarajući u srču prozore i šoferšajbne.

Ti izgrednika Albanca su privedena nakon kamenovanja konvoja autobusa sa vernicima. Minimizujući incident, KPS navodi da je pričinjena “manja materijalna šteta”, i da su oni “brzo intervenisali” da bi vernici bezbedno nastavili put. S druge strane, izvori iz SPC naveli su da je u kamenovanju konvoja od 10 autobusa jedna žena povređena i da je između 150 i 200 mladih Albanaca sa zastavama u rukama počelo da se okuplja na glavnoj raskrsnici nedaleko od Pećke patrijaršije nešto pre 16 sati, kada su se vernici pripremali za povratak. Putnici su potvrdili da je grupa mlađih Albanaca zasula kamenicama autobuse privatnih autoprevoznika iz Gračanice, Leposavića, Nikšića, Užica i beogradske “Laste”. Naočigled policije kamenovan je i autobus Kfora kojim su u Goraždevac vraćala srpska deca koja su učestvovala u umetničkom programu na ceremoniji ustoličenja.

Autobusi s vladikama prošli su neokrnjeni, ali se ipak videlo da su srpski episkopi bili u krnjem sastavu na ceremoniji. Na svečanosti nisu viđeni mitropolit dabrobosanski Nikolaj i episkopi: sremski Vasilije, banjalučki Jefrem, gornjokarlovački Gerasim, zapadnoamerički Maksim i umirovljeni raško-prizrenski Artemije. Nikolaj je, kako nam je objašnjeno u episkopskim krugovima, star i slabog zdravlja, trenutno je bolestan i Maksim, dok je Jefrem izostao najverovatnije zato što su u nedelju bili opšti izbori u BiH, a Artemiju su sinodskom odlukom zabranjeni odlasci na KiM.

Primećeno je takođe da su se na međusobnoj distanci držali mitropolit Amfilohije i njegov vikar u Eparhiji raško-prizrenskoj vladika lipljanski Teodosije. Upućeni monasi, kako se čulo nakon patrijarhovog ustoličenja, komentarisali su da se “mitropolit i vikar udaljuju”, zato što Amfilohije navodno u eparhiji na KiM “forsira protosinđela dr Nikodima
(Bogosavljevića) sa Cetinja, inače rođenog u Zvečanu i nekadašnjeg monaha u Crnoj Reci, pripremajući ga za budućeg episkopa u južnoj srpskoj pokrajini”.

“Politička liturgija”

Dnevnik “Zeri” piše da je u Patrijaršiji održana politička liturgija, a “Koha ditore” da pozivi za veru u boga i čovečanstvo nisu pomogli patrijarhu SPC da izbegne “srpske nacionalističke poruke o Kosovu”.

“Novi patrijarh SPC Irinej umesto molitve bogu za Kosovo uputio je molbu velikim silama. Tokom inauguracije on je preneo nacionalističke poruke. Predsednik Srbije se vratio bez ijedne izrečene reči”, piše dnevnik “Ekspres”.

Tadić se nije sreo sa bivšom suprugom

Predsednik Srbije Boris Tadić nije se u Pećkoj patrijaršiji sreo sa svojom bivšom suprugom Veselinkom Zastavniković, sada monahinjom Irinom.

Sveštenoslužitelji kažu da je tokom ceremonije u grupi kaluđerica viđena i monahinja Irina u manastirskoj crkvi Svetih apostola i da su je ugledali za vreme pričešća monaštva, ali da nisu videli da je Tadić sa njom razgovarao.
Za nju, kako pojašnjavaju upućene monahinje, ” bivši svetovni život više ne postoji”, jer je činom monašenja ” primila anđeoski obraz” i “celim bićem posvećuje se svakodnevnim molitvama Bogu i poslušanjima u manastirskom zdanju koje joj odredi igumanija Fevronija”.

Podsećanja radi, predsednik Tadić (52) sa tri godine starijom novinarkom Veselinkom Zastavniković bio je u braku bez dece od 1980. do 1997. kada su se razišli. Ona je novembra 2002. postala iskušenica u Pećkoj patrijaršiji gde je otišla sa dužnosti savetnika za medije u Ministarstvu vera tadašnje SRJ. Zamonašena je 14. oktobra 2007. i dobila novo ime. Čin monašenja izvršili su vladike Teodosije (Šibalić) i Jovan (Purić).