GAY BISKUPI SU OK

Dalje.com

25. RUJNA 2010. 22:37h

Nadbiskup Canterburški: Gay biskupi su ok dok god poštuju celibat

Nadbiskup Canterburški izjavio je kako podržava homoseksualnost biskupa dok god oni obavljaju svoje dužnosti i vjerni su celibatu, piše Daily Mail. Doktor Rowan Williams imao je potrebu upozoriti  na nadbiskupovu polu – podršku biskupima homoseksualne orijentacije u Crkvi u Engleskoj.

Ipak, iako biskup podupire biskupe homoseksualce, nikada ne bi podržao i njihove aktivne veze, jer bi se to, kako je već naglašeno na početku, protivilo celibatu. Njegovi komentari koji su osvanuli u The Timesu, potaknuli su niz optužbi o ravnopravnosti spolova, te o tome kako nadbiskup Crkvu stavlja iznad prava homoseksualnih zajednica. Nadbiskup uz sve to, riskira i odjeljenje Crkve u Engleskoj od Anglikanske zajednice.

Liberalci su i više nego ljuti zbog izjave nadbiskupa koji smatra da je homoseksuaalna zajednica obavezna poštovati celibat, dok to u slučaju heteroseksualnih svećenika nije obavezno,a  konzervativci su spremni ući s njim u rasprave oko čudnog učenja Crkve.

”Nije problem u osobi homoseksualne orijentacije koja je svećenik”

Međutim, zanimljivo je da će biskup otići u mirovinu prije svog vremena, što znači da ne namjerava odraditi svojih 10 godina, jer kako je izjavio za The Times, ovaj posao ne namjerava obavljati i sa svojih 70 godina.

– Nije problem u osobi homoseksualne orijentacije koja je svećenik. Radi se o činjenici da postoje tradicionalni i povijesni standardi koje je svećenstvo obavezno poštovati. Uvijek će se postavljati pitanja o privatnom životu svećenstva – izjavio je nadbiskup.

Doktor Williams smatra kako je 8 godina koje je nadbiskup Cantreburški proveo u Lambethovoj palači, upravo vezano za borbu homoseksualnih svećenika i njihovih prava. Mnogi čak smatraju da je nadbiskup prije nego što je došao na dužnost koju danas obnaša izjednačavao i svećenike homoseksualne i heteroseskualne orijentacije, no sad misli drugačije, piše Daily Mail.

U njegovim očima, crkvena zajednica je mnogo važnija od prava homoseksualaca i heteroseksualaca – zaključio je aktivist za ljudska prava Peter Tatchell.