Staljin na ikoni u crkvi u Sankt Peterburgu

Blic.rs

Tanjug | 03. 12. 2008. – 12:52h | Foto: Russia-ic.com |

U jednoj maloj pravoslavnoj crkvi u predgrađu Sankt Peterburga vernici mogu da se poklone veoma neobičnoj ikoni, na kojoj je predstavljena impozantna Staljinova figura pored jedne svetice.

Ikonu je naručio ruski biznismen Aleksandar Evseev, da bi je u septembru poklonio crkvi Svete princeze Olge u Strelni, nadomak letnje rezidencije Petra Velikog u Finskom zalivu. Na ikoni je prikazan susret bivšeg sovjetskog lidera Josifa Staljina i Svete Matrone Moskovske u Moskvi u jesen 1941. godine, nekoliko meseci posle početka nemačke ofanzive na ŠSR, prenose agencije. Prema legendi, svetica (1881-1952) se prikazala Staljinu sa savetom da ne napušta Moskvu, obećavši mu da će ruski narod odneti pobedu nad nacističkom Nemačkom.

Na ikoni, “otac naroda” stoji u šinjelu ispred svetice koja sedi pored prozora. Slepa od rođenja, Matrona Nikonova proglašena je sveticom posle smrti.
“Naručio sam ovu ikonu jer je za mene Staljin veliki političar koji je dobio rat protiv nacista i stvorio Sovjetski Savez”, objasnio je Evseev, dodajući da je ikonu poklonio crkvi Svete princeze Olge u Strelni iz ljubavi i poštovanja prema popu Evstafiju koji je omiljen među vernicima.
Ni pop Estafi ne krije svoje simpatije prema bivšem sovjetskom diktatoru.
“Za mene je on pravi otac naroda koji je stvorio jaku državu i moralno društvo. Posle njegove smrti, nacija je izgubila oca i ostala siroče. Želeo bih da se Staljin vrati”, kazao je Estafi.

Jedna misao o “Staljin na ikoni u crkvi u Sankt Peterburgu

1. STALJIN JE BIO TEOLOG. IMAO JE FANTASTIČNU SPOSOBNOST DA POROBLJAVA LJUDSKE UMOVE KORISTEĆI SE TAJNOM, STRAHOM I NEOGRANIČENIM ZLOČINOM. ZAISTA JE BIO DOSTOJAN NASLEDNIK SVIH VELIKIH INKVIZITORA. NJEGOV KOMUNIZAM NIJE IMAO DRUGOG BOGA DO NJEGA SAMOGA

Sviđa mi se