Papa u Londonu govorio protiv progona kršćana u svijetu

Dnevno.hr

DIJALOG I SURADNJA MEĐU RELIGIJAMA

Papa u Londonu govorio protiv progona kršćana u svijetu

Svatko treba ‘slobodno slušati vlastitu savjest i ne smije zbog tog biti progonjen čak ako se s jedne vjeroispovijesti obratio na drugu’, govorio je Papa pred 200 poglavara raznih kršćanskih zajednica i drugih velikih religija u Velikoj Britaniji.


Autor: Hina Photo: GNU Petak | 17.09.2010 22:36

Papa Benedikt XVI. u petak je u Londonu govorio protiv ‘ostracizma ili progona’ kojem su izvrgnuti vjernici obraćeni na kršćanstvo te zagovarao razumijevanje i otvorenost među religijama.

Svatko treba ‘slobodno slušati vlastitu savjest i ne smije zbog tog biti progonjen čak ako se s jedne vjeroispovijesti obratio na drugu’, govorio je Papa pred 200 poglavara raznih kršćanskih zajednica i drugih velikih religija u Velikoj Britaniji (židova, muslimana, hindusa, sikha… ).

– Napose mislim na situacije u pojedinim dijelovima svijeta gdje suradnja i dijalog između vjeroispovijesti zahtijevaju međusobno poštovanje, slobodu ispovijedanja vlastite vjere i sudjelovanje u javnom ispovijedanju te vjere – naglasio je.

Papa je ciljao na neke države u kojima su kršćani progonjeni. U poruci na Uskrs Benedikt XVI. je tako izrazio zabrinutost zbog sudbine ‘kršćana kojima zbog njihove vjere prijeti progon, čak i smrt’, pri čemu je imenovao Pakistan.

Jačanje političkog islama

K tomu je nedavno, kad su Pakistan pogodile katastrofalne poplave, upozorio na ‘sustavnu diskriminaciju’ kršćana pri podjeli humanitarne pomoći.

U radnom dokumentu što ga je Vatikan pripremio za sinodu o Bliskom istoku u listopadu stoji da su kršćani ‘glavne žrtve’ u ratu u Iraku, da u Egiptu imaju teškoća zbog ‘jačanja političkog islama’, a u Turskoj je ‘koncept laičke države problem za sveukupne vjerske slobode’.

Papa je istaknuo ‘važnost dijaloga i suradnje s članovima drugih religija’ te poručio: ‘Kad se uspostavi to poštovanje i otvaranje, pripadnici svih vjera djelotvorno će zajedno raditi na postizanju mira i međusobna razumijevanja.’

Zadnja Promjena: Petak | 17.09.2010 22:36

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/papa_u_londonu_govorio_protiv_progona_krscana_u_svijetu/114828.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s