UDBA I DALJE DJELUJE: Kardinala Puljića pokušavaju deložirati iz biskupske rezidencije

HR Svijet

UDBA I DALJE DJELUJE: Kardinala Puljića pokušavaju deložirati iz biskupske rezidencije

Srijeda, 15 Rujan 2010 14:36

Presuda Općinskog suda u Sarajevu, kojom bi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić trebao biti deložiran iz dijela vlastite rezidencije u Sarajevu, jer je prije rata u tom dijelu živio Fadil Smajović, bivši pripadnik UDBA-e još uvijek nije dobila svoj epilog. Iako je presudom Suda odlučeno da Nadbiskupija mora stan vratiti Smajovićevoj obitelji, Ivo Tomašević glavni tajnik Biskupske konferencije BiH kaže za “San” da je to nemoguće, te da oni nikada neće pristati da isele iz zgrade.

– Naravno da nećemo. Odmah smo se žalili na ovu odluku. Još nismo dobili odgovor. Bila bi velika nepravda da daju stan čovjeku koji nas je godinama prisluškivao i bio član UDBA-a koja je radila protiv nas. Ipak, radi se o rezidenciji kardinala Vinka Puljića – kaže Tomašević. On kaže da je dio nadbiskupske rezidencije u Sarajevu za lokalni sud vlasnički sporan jer je navodno nacionaliziran, što je nemoguće.

– Apsolutno da jedan dio nije mogao niti je nacionaliziran kako se cijelo vrijeme tvrdi. Uostalom, ne radi se tu o stanu, nego o prostoriji od 100 metara kvadratnih. Kako je uzeti, kada to nije više ni stan, a pogotovo kada pripada nama. Zbog čega da država sada nagradi nekoga tko je godinama radio protiv nas. Ne želimo pristati  na bilo kakve ucjene – kaže Tomašević.

Inače, u jednom dijelu rezidencije gdje je živio udbaš Smajović pokazalo se da se, nakon što je on na početku rata 1992. godine pobjegao iz Sarajeva, u njemu bili postavljeni i prislušni uređaji kojima je jugoslavenska tajna policija pratila što se zbiva u dijelu rezidencije kojeg su koristili nadbiskupi i njihovi suradnici.

Nakon toga Smajović je pobjegao u Vojvodinu, zatim Istru, te na kraju Kanadu. Zahtjev za povrat imovine podnio je 1997. godine. Međutim, umro je na putu za Sarajevo gdje je trebalo biti obavljeno ročište i sada sve vode članovi njegove obitelji koji nikada nisu došli kako bi razgovarali o ovom problemu. Niti su došli niti ih je tko vidio – kaže Tomašević.

On ističe da će se i dalje boriti, te da neće odustati od zgrade koja je uvijek pripadala Nadbiskupiji.- Ne damo naše, nećemo dozvoliti da nam uzmu i Rezidenciju, kaže Tomašević.

Ova presuda sama po sebi pokazuje u kakavom sustavu živimo, ističu analitičari. Nekadašnjim udbašima sudovi dodjeljuju stanove koje je ta ista jugoslavenska UDBA otimala od stvarnih vlasnika, predstavljajući tu otimačinu kao tobožnju nacionalizaciju.

Hrsvijet