Zlostavljanje sveštenika dovelo do 13 samoubistava

Novinar.de
11. septembar 2010.
Zlostavljanje sveštenika dovelo do 13 samoubistava

 Monstrumi: Sveštena lica zlostavljala decu, što je rezultovalo brojnim samoubistvima

 Seksualno zlostavljanje dece bilo je rasprostranjeno u Katoličkoj crkvi Belgije i za posledicu je imalo najmanje 13 samoubistava, navodi se u danas objavljenom izveštaju nadležne komisije Crkve.

 “U slučaju 13 žrtava, bilo je prijavljeno da su izvršili samoubistvo i da je (čin) povezan sa seksualnim zlostavljanjem sveštenika”, kaže se u izveštaju Komisije Katoličke crkve za nadgledanje žalbi.

 Više od polovine od 200 strana izveštaja bazirano je na snimljenim dokazima, a sastoje se od izvoda iz svedočenja žrtava, prenela je agencija Rojters. Radi se o 475 zabeleženih slučajeva žrtava od koji su neki u vreme zlostavljanja imali samo dve godine, mada su dve trećine zlostavljanih tada bili dečaci od oko 12 godina. Zlostavljanje je prekidano kada su žrtve dostizale 15-16 godina.

 “Mi ne govorimo samo o dodirivanju…mi govorimo o ljudima koji su prošli mnogo ozbiljnije zlostavljanje”, rekao je predsednik Komisije prof. Peter Andriensens na konferenciji za novinare, navodi agencija AP.

 Većina zlostavljanja dogodila su se tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, u institucijama, školama, a posebno u internatima.

“Video sam kako bi sveštenici, koje je pozvala Komisija i zatražila da pomognu u traganju za istinom, bili spremni da naprave listu od 10, 15, 20 žrtava koje su zlostavljali tokom boravka u internatima, a da je Komisija znala samo za jedan (njihov) slučaj”, rekao je novinarima predsednik Komisije.

 10. 09. 2010. 23:48h | Vestionline

 http://www.novinar.de/2010/09/11/zlostavljanje-svestenika-dovelo-do-13-samoubistava.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s