Patrijarh za pomirenje Pravoslavne i Rimokatoličke crkve

BEČ 12. 09. 2010

PRESS

Patrijarh za pomirenje Pravoslavne i Rimokatoličke crkve

“Moramo da učinimo sve da se ove dve crkve (Pravoslavna i Rimokatolička) vrate sebi i da putevi koji su razdvajali ponovo približe, jer je to želja Božija”, istakao je patrijarh srpski.

U obraćanju vernicima u hramu Vaskrsenja Hristova gde je, zajedno sa vladikama srpske, ruske i rumunske crkve, služio arhijerejsku liturgiju, on je naglasio da Kosovo, ta sveta zemlja, koja je za Srbe isto kao i za jevrejski narod Jerusalim, vekovima pripada Srbima.

Tamo se, kako je istakao, nalaze najveće srpske svetinje, među kojima je i Pećka patrijaršija, u kojoj će za dve nedelje biti ustoličen, podsetio je patrijarh Irinej.

“Hoće li patrijarh biti ustoličen u nekoj tuđoj zemlji? Kosovo i Matohija je vekovima bilo srpska zemlja.Ta zemlja je kolevka srpske kulture, u kojoj je počela istorija našeg naroda i gde je dostignut zenit”, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je istakao da je najveće iskušenje za srpski narod danas na Kosovu i Metohiji.

“Ovih dana se raspravlja o Kosovu i Metohiji u najvišim institucijama sveta. Jedino što nam preostaje jeste da se molimo Bogu, koji čini čuda i čudesa, za Kosovo i Metohiju da oseni duhove onih koji odlučuju o sudbini Kosova i Metohije”, naglasio je on.

Arhijerejsku liturgiju sasluživali su episkop srednjeevropski Konstantin, dalmatinski Fotije, bački Irinej, moravički Antonije, ruski Mihajlo, rumunski Serafim, arhiepiskop ohridski Jovan, kao i mitropolit Vaseljenske patrijaršije i egzarh za Austriju Mihail, kao i srpski sveštenici i đakoni iz Austrije i Nemačke.

Arhijerejskoj liturgiji u hramu Vaskrsenja Hristova prisustvovao je nadbiskup bečki kardinal Kristof Šenborn.

Posle podne patrijarh Irinej prisustvovaće “Proslavi imena Marijinog”, a potom prijemu Franjevaca.

Patrijarh Irinej doputovao je u Austriju povodm 150. godišnjice srpske pravoslavne crkvene opštine Sveti Sava u Beču.

On će se sutra sastati i s predstavnicima austrijske države – predsednikom Hajncom Fišerom i gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom.

(Tanjug)