Drama u Novom Pazaru: Zukorlić priziva RAT!!!

BEOGRAD 06. 09. 2010

PRESS

Drama u Novom Pazaru: Zukorlić priziva RAT!!!

Muftija Zukorlić sa svojim pristalicama bukvalno drži Novi Pazar u opsadnom stanju, u subotu napali policajce i optužili ih da su „četnici koljači”

 Opasan ekstremista… Muftija Muamer Zukorlić

Muftija Muamer Zukorlić i njegovi sledbenici poslednjim incidentima i zapaljivim izjavama bukvalno prizivaju rat u Raškoj oblasti! Pristalice Zukorlićeve Islamske zajednice u Srbiji u subotu su, zbog spora oko gradnje lokalnog vrtića, napali policajce i držali u blokadi ceo Novi Pazar i sve važnije puteve! Na sve to, Sead Šaćirović, najbliži saradnik muftije Zukorlića, otvoreno je pripadnike MUP-a optužio za zločine!?!

– Vi ste klali po Bosni, vi koljete po Kosovu, vi hoćete to i ovde da radite. Upamtite da to ne možete ovde da radite! Moja glava može da ode, ali vi ovaj narod ne možete da ubijete nikad. To upamtite, gospodo četnici! Upamtite što vam kažem, ja Sead efendija – poručio je ostrašćeni Šaćirović policajcima tokom protesta.

Kako je juče objavljeno, veći sukobi u Novom Pazaru sprečeni su tek kada su Čedomir Jovanović (pogledajte okvir) i ministar policije Ivica Dačić zamolili Zukorlića da povuče ljude sa ulica!?!

Treba ga ignorisati?!

Na žestoke pretnje i raspirivanje međunacionalne mržnje vlast nije konkretno odgovorila! Ministar Dačić kaže da nije nadležan!?

– Policija ne želi da se meša i rešava politička i verska pitanje, već samo da sačuva javni red i mir – rekao je juče Dačić za Press.

Ministar za rad i socijalnu politiku i lider SDPS Rasim Ljajić tvrdi da iza incidenata ne stoji nikakva „velika priča”.

– Apsolutno sam siguran da Zukorlić nema podršku spolja. Niko njega ne podržava osim Mustafe Cerića (reis ul ulema Islamske zajednice u BiH).  Ovde je reč isključivo o kampanji koja se bazira na stvaranju krize. Krajnji cilj im je osvajanje lokalne vlasti, što je nemoguće, jer niko od nas neće sa Zukorlićem… Ovakvih incidenata biće sve do narednih izbora, jer Zukoroliću najviše odgovoraju krize – kaže Ljajić. Prema njegovom rečima, najbolja taktika bi bila da se mediji ne bave Zukorlićem, a da država investira.

Jovanović: Pretilo je krvoproliće

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je protest pristalica Zukorlića je signal da u Pazaru „ništa ne valja”.

– Sandžakom ne vlada ni muftija, ni predsednik Tadić, već beda koja je rezultat nečije nesposobnosti, svakako ne verske, i to treba da se reši – smatra Jovanović. On je kazao da je posredovao između Dačića i Zukorlića nakon što su mu članovi OO LDP u Novom Pazaru rekli da će „doći do krvoprolića”.

– Svi smo imali više sreće nego pameti. Subota je bila zaista kritičan dan, a time se bavila Žandarmerija. Nije to problem za Žandarmeriju, jer preko puta nje nisu stajali narko-klanovi ili navijači sa stadiona, već novopazarska sirotinja…

– Država ne može da ga kontroliše, ali može da pravi nove puteve i škole i da investira u Sandžak. Time se kod ljudi jača osećaj pripadnosti – smatra Ljajić. On, međutim, odbacuje prigovore da su on i Sulejman Ugljanin odgovorni za stanje u tom Raškoj oblasti.

– Ovo je najmanje naša stvar, ovo je pitanje funkcionisanja države – uverava Ljajić.

I poslanik Ugljaninove „Bošnjačke liste” Esad Džudžević kaže da Zukorliću „odgovara haos”.

– Zukorlić pokušava od sebe da napravi žrtvu i to mu ne treba dozvoliti… – kaže Džudžević.

U Pazaru mirno

Funkcioner SNS Marko Đurić  kaže da situacija u Pazaru ne sme da se otrgne kontroli.

– Srbija nije ničija prćija, ni predstavnika režima, ni bilo koje verske zajednice. Niko ne sme biti mimo Ustava – rekao je Đurić.

Sasvim je zanimljivo da juče niko od funkcionera vladajuće koalicije, osim Dačića i Ljajića, nije želeo da govori za Press o ovom pitanju.

Inače, dan nakon protesta u Novom Pazaru je bilo mirno.

Zukorlić priželjkuje hajku protiv sebe

Urednik „Nove srpske političke misli” Đorđe Vukadinović ocenjuje da država o ovom trenutku ne bi trebalo da krene u hajku protiv Zukorlića, jer je to samo u njegovom interesu.

– Taj problem nije od juče, a poslednjih meseci je ponovo aktiviran u cilju pritisaka na Srbiju zbog Kosova. Međutim, država ne treba da krene u hajku protiv Zukorlića i da igra njegovu igru, jer će ga to samo ojačati – kaže Vukadinović za Press. Prema njegovim rečima, vlast treba da „staloženo reaguje”.

– Suština je da sa Zukorlićem ne treba pregovarati i praviti trule kompromise, jer je takva politika i dovela da ovakve situacije… – smatra Vukadinović.

M. MARKOVIĆ

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/132169/Drama+u+Novom+Pazaru%3A+Zukorli%C4%87+priziva+RAT!!!.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s