Popis podobnih i nepodobnih Kaptolu

 Križ Života

Hrvoje Cirkvenec

01.09.2010.

TKO JE IN, A TKO OUT U BOZANIĆEVIM DVERIMA
Popis podobnih i nepodobnih Kaptolu

 Legitimno je pitanje koga to kardinal Bozanić prima, odnosno tko je ove i prošlih sezona, tijekom stolovanja kardinala na Kaptolu, bio i je IN, a tko OUT.

Ovih dana zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić upisao se u povijest kao prvi od zagrebačkih pastira koji je svečano primio hrvatsku nogometnu reprezentaciju te vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza. Istog dana odbio je primiti portal Križ života koji je trebao popratiti taj izuzetno bitni događaj koji uveseljava hrvatsku javnost, izaziva suze radosnice na licima poklonika nogometa, a kod predstavnika UEFA-e stvara nelagodu zbog aktualnih istraga. Pa zar bi kardinal primao nemoralne? Nikad!

Dakako, nije neobično da kardinal Bozanić ikoga prima. Premda nije poznat po razgovoru s građanima Zagreba, teško ga je vidjeti na ulicama i trgovima, pa čak i na zagrebačkom Kaptolu ispred katedrale s običnim pukom, kad se zaželi društva legitimno pozove onog koga želi. Bilo privatno, bilo javno pred kamerama i novinarima (berem onima koji dobiju akreditaciju).

No, isto tako je legitimno pitanje koga to kardinal Bozanić prima, odnosno tko je ove i prošlih sezona, tijekom stolovanja kardinala na Kaptolu, bio i je in, a tko out. Stoga valja napisati jedan tekst o tome te čitateljima podastrijeti nepobitne činjenice – tko to ima čast poljubiti kardinalski prsten, zaslužiti kardinalski pogled i biti ugošćen u elitnim i bogato ukrašenim crkvenim salonima?

1.  Milan Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zasigurno zaslužuje prvo mjesto. Premda susreti kardinala Bozanića i Milana Bandića nisu toliko rijetki i možda bi bilo dobro spomenuti svaki od njih, zasigurno je jedan od najznačajnijih onaj gdje je zagrebački nadbiskup samo tjedan dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora, dakle u jeku predizborne kampanje, na Kaptolu primio predsjedničkog kandidata Bandića. Time je neslužbeno dao podršku kandidatu koji je, na veliku žalost Kaptola, izgubio na izborima, a pitanje je vremena kada će mu sve nezadovoljni građani Zagreba oduzeti i gradonačelničku fotelju.

2.  Ivo Sanader

Tijekom vladavine Ive Sanadera, kardinal Bozanić volio se susresti s predsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a dr. Ivom Sanaderom koji je u svom političkom životu često naglašavao katolički identitet (o kojemu se danas može pričati na vrlo interesantan način ako se ima u mislima nenadana i neobjašnjena ostavka Ive Sanadera). Štura priopćenja s Kaptola gotovo svaki put temeljila su se na jedinom za Crkvu bitnom pitanju koje se očitovalo u ovoj ili sličnim rečenicama: “Sugovornici su posebno naglasili važnost provođenja četiriju ugovora potpisanih između Republike Hrvatske i Svete Stolice“. Nakon Sanaderove ostavke, nitko s Kaptola nije želio komentirati potpuno nemoralan i bezobziran čin katolika Ive Sanadera.

3.  Jelena Brajša

Jelena Brajša osuđena je prošle godine na četiri godine uvjetno za zloporabu položaja i ovlasti od 2001. do 2004. godine dok je bila u ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Brajšu se teretilo da je oštetila državni proračun za 5,7 milijuna kuna. Osim toga, nju se spominjalo u aferi zlostavljanja nad štićenicima Doma za nezbrinutu djecu u Brezovici. Sve to nije bilo dovoljno. Kardinal Bozanić nagradio ju je, nahvalio i uručio priznanje za njezin rad tijekom misnog slavlja u zagrebačkoj katedrali krajem prošle godine.

4.  Glas Koncila

Zagrebačka nadbiskupija pod vodstvom kardinala Bozanića iz godine u godinu sve je zatvorenija prema svjetovnim medijima. U svibnju ove godine, na predstavljanju internetske stranice Zagrebačke nadbiskupije, kardinal je istaknuo (dakako, daleko od svjetovnih medija) da svećenici i vjernici kad čuju riječ mediji moraju prije svega misliti na svoje crkvene medije. Najbolje bi bilo kad bi Bozanić odredio vjernicima koje medije smiju uopće i pogledati kako ne bi morali misliti, propitkivati se, tražiti istinu, već sve to dobiti servirano u službenom biltenu – Glasu Koncila koji godinama, osim komentara o politici i ostacima komunizma, donosi ružičastu stvarnost Crkve u kojoj je svaki svećenik, a osobito biskup, bezgrešna osoba s copyrightom na istinu, a svaka kritika i istina o propustima crkvenog vrha zli napad tajnih centri moći, neokomunista i masona.

5.  Marković, Srebrić, Pranjić

Da kardinal Bozanić navija za Hrvatsku i da su mu posebno na srcu Bilić boysi potvrdio je najnoviji događaj. Zar itko uopće sumnja u pobožnost tih sportaša koji su s krunicama oko vrata i narukvicama od medaljica Majke Božje, zasigurno ispovjeđeni i pričešćeni, krenuli na put prema Kaptolu? Bozanić im je obećao molitvu, no ona će najviše tijekom slijedećih mjeseci biti potrebna vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza koji muku muči s aktualnim optužbama i istragama. A tko se Bozaniću najviše svidio od, kako ih je sam nazvao, obdarenih nogometaša? Zasigurno mali Pranjić koji je, kako je javio Jutarnji list, investirao novac u čak pet primjerka raskošne Biblije čija je cijena 16 tisuća kuna po primjerku.

 

1.  Ivo Josipović

Premda se kardinal Bozanić susreo s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem (ali ne tijekom službene predizborne kampanje u kojoj je prednost imao Bandić) odnosi s Pantovčakom već su deset godina na klimavim nogama. Kaptol i Bozanić nisu bili u dobrim odnosima s bivšim predsjednikom Mesićem, ali ni deklariranog agnostika ne mogu prožvakati u predsjedničkom odijelu. Istini za volju, ni prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zapravo nije bio katolik, ali ugovori Hrvatske sa Svetom Stolicom bili su dobra otkupnina za sve njegove nesavršenosti.

2.  Vjernici laici

Kaptol je praktički zatvoren vjernicima laicima. Dok je kardinal Kuharić, premda nije imao susrete s vjernicima na Kaptolu, prije pontifikalne mise ulazio na glavni ulaz u zagrebačku katedralu i često pristupao vjernicima, kardinal Bozanić ulazi i izlazi kroz sakristiju. Nemoguće ga vidjeti čak ni na trgu ispred katedrale, a na zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u zgradu koja je nekoliko metara sjevernije na Kaptolu od mjesta gdje stanuje voze ga automobilom.

3. Beskućnici, djeca iz Brezovice, siromašni

Kardinal Bozanić imao je potrebu nagraditi Jelenu Brajšu za dosadašnji rad u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, ali nakon izbijanja skandala u Brezovici nije imao potrebe posjetiti tu istu djecu. Iako mnogi biskupi imaju potrebu posjećivati javne kuhinje i susretati se s ljudima u potrebi, kardinal Bozanić u dverima na Kaptolu više voli uglednike, političare, tajkune, veleposlanike i sve one koji ne oskudijevaju ni o kruhu, ni o vodi, a od destinacija koje posjećuje najviše voli inozemstvo.

4. Svjetovni mediji

Kardinala Bozanića svi mediji, osim Glasa Koncila, sve više živciraju. Kulminacija toga bila je tijekom svečane božićne mise prošle godine kada je kardinal prekinuo propovijed i uputio oštre poruke fotoreporterima i kamermanima. Pucanje dijaloga između novinara i Kaptola rezultat je kontinuiranog nepovjerenja koje Duhovni stol i kardinal Bozanić gaje prema medijima, a dolazak Ivana Šaška za pomoćnog zagrebačkog biskupa odnos Kaptola i medija sveo je praktički na nulu. Na meti se ovih dana našao i portal Križ života koji, iako tematski katolički, nije pod kontrolom Kaptola i koji se brojnim napisima i komentarima zamjerio pojedincima u Crkvi. S druge strane, naš je portal od 2003. godine do danas dobio iz Zagrebačke nadbiskupije samo jedan demantij iz Katehetskog ureda koji je isti dan objavljen na portalu.

5. Milanović i SDP

Iako se Crkva nije slagala u svim pitanjima s vladajućim HDZ-om (primjer neradne nedjelje), Kaptol više favorizira predstavnike HDZ-a od SDP-a. Kardinal Bozanić, bez obzira što on osobno mislio o jednima ili drugima, o Jadranki Kosor ili Zoranu Milanoviću, jako dobro zna da je okružen svećeničkim mentalitetom koji će blagonaklono gledati na susrete s HDZ-ovcima i osuđivati samu pomisao da bi se trebao realizirati susret između Bozanića i Milanovića kao predstavnika hrvatske oporbe. Za Kaptol će još dugo HDZ biti domoljubna kršćanska stranka (bez obzira na to kako i koliko visoki predstavnici te stranke ljube Hrvatsku i Boga), dok će SDP biti tek reformirana komunistička partija koja okuplja ateiste, agnostike, sektaše, masone i sve one koji predstavljaju opasnost. Opasnost za Hrvatsku i Hrvate ili za Katoličku crkvu i njezin povlašteni položaj u hrvatskom društvu u kojem ne plaćaju porez i u kojem već dvadesetak godina ne dijele sudbinu sa svojim običnim pukom?

http://www.kriz-zivota.com/rijec_urednika/5800/popis_podobnih_i_nepodobnih_kaptolu/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s