Španjolski biskup Francisco Gil Hellin: Ignorirajte zakon

Slobodna Dalmacija

05.08.2010. | 19:24

Riječ božja – bivši tajnik Papinskog vijeća za obitelj i član organizacije Opus Dei, u pismu objavljenom u dnevnom listu ‘el pais’

Španjolski biskup Francisco Gil Hellin: Ignorirajte zakon

Kažimo ne tiraniji i zakonu koji ide protiv temeljnog prava i zdravog razuma. Ovaj zakon se tim imenom i ne može nazvati, bez obzira što su nam ga tako predstavili. Nitko nema pravo eliminirati jedno nedužno biće i zato ovaj zakon ne treba uzeti u obzir, treba se ponašati kao da ga nema – poručio je španjolskim građanima jedan od najutjecajnijih tamošnjih biskupa Francisco Gil Hellin, bivši tajnik Papinskog vijeća za obitelj i član organizacije Opus Dei.

Njegovo pismo, u kojem tvrdi da je “pogrešno političarima,

sucima ili bilo kome dati za pravo da se donese jedan ovakav zakon“ objavljeno je u španjolskom dnevnom listu “El Pais“.

Podsjetimo, od 5. srpnja ove godine u Španjolskoj je stupio na snagu novi zakon o pobačaju, što je tek jedna u nizu reformi za liberalizaciju društva koje već šest godina, odnosno od stupanja na vlast 2004. godine, provodi španjolski socijalistički premijer José Luis Zapatero.

Španjolski Ustavni sud prihvatio je poziv na ponovno razmatranje koje zahtijeva oporbena konzervativna stranka Partido Popular (Pučka stranka), no stupanje zakona na snagu nije odgođeno niti onemogućeno.

Španjolskim građankama koje se odluče na prekid trudnoće više ne prijeti zatvor kao nekoć, pobačaj se može slobodno obaviti do 14. tjedna trudnoće, a maloljetnice mogu napraviti abortus bez roditeljskog pristanka, dužne su ih tek informirati.

Pobačaj se može napraviti i do 22. tjedna trudnoće ako majci ili fetusu prijete bilo kakve komplikacije, uz pristanak dvaju liječnika, prenosi „El Pais“. Ako je fetus ozbiljno ugrožen, komisija liječnika može odobriti prekid trudnoće i nakon 22. tjedna.

Sukob vlasti i Crkve

Ovo, međutim, nije prvi sukob vlasti i crkvenih “snaga”. Naime, u šest godina koliko je već predsjednik španjolske vlade, Zapatero je nebrojeno puta razbijesnio španjolske i katoličke biskupe, koji su tijekom predizborne kampanje 2008. otvoreno pozivali građane da ne glasaju za njega.

Zapaterova vlada je liberalizirala razvod braka, ozakonila homoseksualne veze i dopustila homoseksualcima posvajanje djece. Španjolsko zakonodavstvo je nekoliko puta mijenjano povećavajući prava homoseksualaca i u vezi s posvajanjem djece u inozemstvu, deklariranjem spola pred državnim tijelima, te vezano uz medicinski potpomognutu oplodnju, koja je u Španjolskoj dostupna i lezbijskim parovima.

Zatvor zbog pobačaja

Prema dosadašnjem zakonu iz 1985. godine, žene su mogle završiti u zatvoru ako bi se odlučile na pobačaj do 12. tjedna u slučaju silovanja i nakon 22. tjedna ako je fetus deformiran.