Religija za sve koji ne idu na vjeronauk

Novi List
Datum objave: 30.7.2010 u 23:10h
U školama novi predmet
Religija za sve koji ne idu na vjeronauk

ZAGREB Osnovne škole u svoju će satnicu uskoro morati uvrstiti novi predmet – religiju, predviđa Nacionalni okvirni kurikulum (NOK), predstavljen jučer u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Koliko je razvidno iz pozamašnog dokumenta na više od 200 stranica što je objavljen na web-stranicama Ministarstva, škole će religiju uvesti kao pandan za vjeronauk, i taj će predmet slušati oni učenici koji ne upisuju konfesionalni vjeronauk.

Prema NOK-u za predškolski odgoj te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje, već od jeseni škole će moći raditi i vlastite školske kurikulume, odnosno samostalnije kreirati nastavu. Umjesto da kao dosad odrađuju nastavni plan i program, nastavnici će moći raditi svoje programe. Tako će, primjerice, učiteljica u prvom razredu osnovne škole djeci moći ponuditi više čitanja, pripovijedanja, ili ih učiti o građanskim pravima, a nastavnica u petom razredu uvrstiti u svoje satove sadržaje iz zdravstvenog odgoja, prevencije ovisnosti i slično.

Ovako je jučer, ukratko, novosti koje će đacima donijeti dugo čekani NOK predstavila Dijana Vican, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. NOK bi u hrvatske škole trebao uvesti nove odgojno-obrazovne vrijednosti – znanje, solidarnost, identitet i odgovornost, a djeci umjesto golih činjenica omogućiti da iz škole izađu kao samosvjesni pojedinci, poduzetnički kompetentni. Da bi to postigli, školarci već od malih nogu trebaju razvijati istraživački i natjecateljski duh, razmišljati, odlučivati, planirati, a srednjoškolsko obrazovanje treba razviti smisao za rizik, kreativnost, naučiti ih kako da inovativno razmišljaju i prepoznaju priliku. Podulji je popis fakultativnih predmeta koje bi škole trebale uvrstiti u ponudu: profesionalna orijentacija i vlastita budućnost, građanski odgoj, kultura govora i slušanja, govorništvo, medijska kultura, hrvatska tradicijska kultura, okoliš i kulturna baština, domaćinstvo, ručni rad.

LJ.BRATONJA MARTINOVIĆ