Gospićka tužaljka kardinala Bozanića

Hrvoje Cirkvenec

Križ života

30.07.2010.

 KATOLICI U HRVATSKOJ SU DISKRIMINIRANI!?Gospićka tužaljka kardinala Bozanića

 To što većina katolika ne pohađa svetu misu, a sakramente obavljaju, a ne slave, više je unutarnji problem Crkve nego stvar diskriminacije ili onemogućavanja vjernicima pohađanje katoličkih obreda.

 U zemlji u kojoj visoki državni dužnosnici mogu imati dugačke repove umočene u korupciju i kriminal, u kojoj je moguće da premijer iznenadno podnese ostavku bez objašnjenja i u kojoj ne postoji nikakva strategija za boljitak, osim beskrajnih zaduženja kako bi država ostala živa, doduše na aparatima, sve je moguće. Moguće je da u takvoj zemlji, koja se diči s katoličkom tradicijom i velikim postotkom katolika u društvu, njezin kardinal izjavi kako je upravo ta katolička većina diskriminirana.

 http://www.kriz-zivota.com/rijec_urednika/5752/gospika_tuzaljka_kardinala_bozania/ 

Naime, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je nedavno (25. srpnja) u Gospiću propovijed u kojoj je ispovjedio svoju zabrinutost nad katoličkom većinom u Hrvatskoj. “Osim izrazitog progonstva što ga i danas Crkva živi u određenim dijelovima svijeta, svjedoci smo i u našoj sredini sve većeg širenja diskriminacije, netolerancije, prezira, omalovažavanja i podcjenjivanja što se očituje prema pripadnicima kršćanske vjere i zastupnicima katoličkih stavova u našoj javnosti“, rekao je kardinal.

O kakvoj se diskriminaciji radi? Naime, ako znamo da diskriminacija znači odvajanje pripadnika društva ili grupe ljudi od ostatka društvene zajednice i pritom im ograničavati ili onemogućavati ljudska prava, onda bih mogao reći da su katolici u Hrvatskoj grupacija koja je najmanje pogođena diskriminacijom. U Hrvatskoj su prije svega diskriminirane manjine (a po vjerskom opredjeljenju tu mislim na pripadnike drugih religija, ateiste, agnostike, pravoslavce, protestante) kada se od njih očekuje da primjerice poslušaju riječi zagrebačkog nadbiskupa i da im daju određenu pozornost, premda im u njihovim životima kardinal Bozanić kao katolička figura ama baš ništa ne predstavlja.

Što se tiče ljudskih prava, u ovom slučaju prava katolika, nisam primijetio da je itko u Hrvatskoj katolicima ograničavao pravo na slobodu vjeroispovijesti i življenja vjere. To što većina katolika ne pohađa svetu misu, a sakramente obavljaju, a ne slave, više je unutarnji problem Crkve nego stvar diskriminacije ili onemogućavanja vjernicima pohađanje katoličkih obreda.

Kardinal Bozanić nadalje spominje da su katolici prezreni u hrvatskom društvu i da se prema njima odnosi netolerantno. Pokušavam dozvati u pamćenje neki od rezultata takve netolerantnosti, odnosno neki incident. Primijetio sam različite netolerantnosti u hrvatskom društvu, od netolerantnosti među pripadnicima navijačkih skupina, netolerantnost prema homoseksualcima, prema samohranim majkama, netolerantnost prema srpskim turistima, no nikad nisam vidio da je netko napao nekog katolika jer je sudjelovao u procesiji, prekrižio se ispred križa na nekom raskršću, stavio krunicu oko vrata ili sudjelovao na kakvom hodočašću.

Zagrebački nadbiskup ide dalje i tvrdi kako se katolike omalovažava i podcjenjuje, a tu posebno spominje one koji su zastupnici katoličkih stavova u javnosti. Tu napokon dolazimo do središnjeg problema nabrajanja kardinala Bozanića. Naime, koji su to katolici koji zastupaju katoličke stavove u hrvatskom društvu i kakvi su ti stavovi?

Ako od izrazito velikog postotka katolika u hrvatskom društvu odbijemo one koji zapravo katolicitet doživljavaju tradicijski, zatim one koji Katolički crkvu doživljavaju kao nasljedstvo koje su im ostavili pokojni djedovi i bake, zatim one kojima je jednostavnije biti dio većine u društvu, sve one koji zapravo ništa ne znaju o teologiji i osnovnim postavkama svoje vjere, ostane nam tek nekoliko nadobudnih klerikaliziranih laika te svećenstvo i nekolicina biskupa. Naime, laikat u Hrvatskoj je odavno mrtav (ili čak nikada nije ni zaživio u mjeri u kojoj je to zacrtao Drugi vatikanski konci), a klerikalizirana Crkva u Hrvatskoj zapravo se svodi na nekoliko svećenika i biskupa koji nastupaju u javnosti.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, kardinal Bozanić se osjeća diskriminiran, omalovažavan i podcijenjen u hrvatskom društvu. Osjeća nepravdu i prezir na svojoj koži i na koži nekoliko svojih kolega. Naime, vrh Katoličke crkve je obrazovane vjernike laike davno stavio u kut, a ostalu vjerničku pastvu potpuno zapustio, misleći da će biti dovoljno ako im jednom ili dvaput s oltara da kratke upute o tome kako bi trebali voditi svoj kršćanski život. Time su biskupi i svećenici dobili veliku većinu katolika u društvu koja ne zna ni kako im se zove biskupija i biskup ili župa i župnik kojima pripadaju. A Bozanić i ostatak klera zapravo je ostao u većinski katoličkoj državi usamljen i sa sve manjim utjecajem, odnosno, kako bi to rekao kardinal Bozanić, diskriminiran, podcijenjen i prezren.

Homilija kardinala Bozanića, izrečena krajem srpnja, zapravo je svojevrsna “Gospićka tužaljka“ u kojoj se nazire blaga frustriranost rezultatima dosadašnjeg crkvenog (ne)rada s vlastitim vjernicima u zapravo samo deklarativno većinski katoličkoj Hrvatskoj. Bozanićev govor stoga ne predstavlja materijal za proučavanje nove diskriminacije u Hrvatskoj, već izazov samim crkvenim velikodostojnicima koji bi se trebali odmaknuti od politike i novca i okrenuti se prema vjernicima koji im sve više izmiču i postaju dio tradicijskog katoličkog kola, folklornog katoličkog društva ili nečeg sličnog što navezano na prošlost nema nikakvog dodira s vremenom u kojem živimo, već samo služi kao muzejski izložak, za pokazivanje radoznalima, ljubiteljima kulture i starina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s