Monasi: Vratićemo se na Kosovo ako se poništi smena Artemija

Blic.rs

Monasi: Vratićemo se na Kosovo ako se poništi smena Artemija

Beta | 26. 07. 2010. – 16:29h | Foto: Beta |

 Grupa od 79 monaha koji su napustili Eparhiju raško-prizrensku saopštila je danas da je spremna da se vrati na Kosovo ako Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve promeni odluku o smenjivanju vladike Artemija.

“Pozivamo patrijarha Irineja da sazove vanredni Sabor na kojem bi se ispravila velika nepravda svrgavanja Artemija na osnovu laži i kleveta poteklih od episkopa Atanasija i uprave manastira Visoki Dečani – episkopa Teodosija i oca Save Janjića”, rekao je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru bivši iguman manastira Crna Reka, otac Nikolaj.

 http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/200082/Monasi-Vraticemo-se-na-Kosovo-ako-se-ponisti-smena-Artemija

Monasi su u apelu naveli da su sa radošću primili vest da je Vrhovni sud Grčke odlučio da oslobodi oca Simeona Vilovskog, jer je uvideo da za “montirane optužbe protiv njega nema dokaza”.

Srbija je za Vilovskim raspisala poternicu zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama vezanim za obnovu manastira na Kosovu.

 Asistent na kragujevačkom Pravnom fakultetu Zoran Čvorović rekao je da moraju da snose odgovornost oni koji su “Artemijevu glavu dali na tacni”, pogotovo posle odluke Međunarodnog suda pravde o Kosovu koja je pokazala da međunarodnoj zajednici “kooperativnost Srbije ne znači ništa”.

Čvorović je naveo da prošlog četvrtka nije ponovo izabran za asistenta na pravnom fakultetu jer je objavio knjigu “Istina o slučaju vladike Artemija”, a da je za takvu odluku glasalo 10 nastavnika, od kojih je devet optuženo za korupciju u aferi “Indeks”.

Branilac Simeona Vilovskog, advokat Branislav Tapušković, rekao je da je u odluci Vrhovnog suda Grčke, Areopaga, jasno navedeno da postoji sumnja da je protiv Vilovskog u Srbiji pokrenut postupak zbog verskih i političkih razloga i da se on ne vraća u Srbiju jer smatra da ne bi imao fer suđenje.

Tapušković je ocenio i da se ništa nije promenilo još od vremena socijalizma, kada je početkom 80-tih godina zabranjena knjiga dokumenata o suđenju piscu Gojku Đogu, jer je nedavno na sličan način povučena i Čvorovićeva knjiga o Artemiju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s