Bozanić: Katolici su i u Hrvatskoj prezreni

Novi List

Datum objave: 25.7.2010 u 21:44h
Gospićko-senjska biskupija proslavila desetu obljetnicu osnutka
Bozanić: Katolici su i u Hrvatskoj prezreni
Zagrebački nadbiskup naglasio je da su katolici progonjeni u svijetu, ali je i kod nas primjetio sve više diskriminacije i podcjenjivanja prema pripadnicima kršćanske vjere

GOSPIĆ – Koncelebriranom sv. misom i okupljanjem više od 2000 vjernika obilježena je prva dekada osnutka Gospićko-senjske biskupije. Bulom pape Ivana Pavla II. Gospić je 2000. godine imenovan sjedištem nove biskupije, a za dan proglašenja određen je blagdan Svetog Jakova. Misno je slavlje predvodio kardinal Josip Bozanić uz koncelebraciju riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, Gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Milu Bogovića i krčkog biskupa dr. Valtera Župana. Govoreći u ulozi domaćina dr. Bogović je zahvalio Vatikanu što je spoznao važnost osnutka biskupije koja se proteže u povijesnim granicama nekadašnje Krbavske, Otočke, Senjske i Modruške biskupije.

U svojoj propovijedi kardinal Bozanić je čestitao ovu značajnu obljetnicu te se kratko osvrnuo na sadašnji odnos društva prema Crkvi istaknuvši kako je »znakovito da je upravo u Gospićko-senjskoj županiji pokrenut projekt Crkve hrvatskih mučenika, koji je od općeg značenja za naš hrvatski narod«.

– Mučeništvo nije nešto što pripada povijesti. Samo u prvih devet godina ovoga tisućljeća ubijeno je po svijetu 265 biskupa, svećenika, redovnica i sjemeništaraca katoličke crkve. Osim progonstva u nekim dijelovima svijeta svjedoci smo i u našoj sredini sve većeg širenja diskriminacije, netolerancije, prijezira, omalovažavanje i podcjenjivanja što se očituje prema pripadnicima kršćanske vjere i prema zastupnicima katoličkih stavova u našoj javnosti – kazao je Bozanić dodajući kako se »demokracija sve više poistovjećuje s relativizmom, pa se kršćanima oduzima njihova karakteristika: da budu zajednica društveno identificirana tj. negira im se dimenzija prisutnosti u društvu«.

U drugom dijelu svečanosti skupu su se obratili nositelji civilne vlasti. Čestitke biskupiji uputili su gradonačelnik Gospića Milan Kolić, te karlovački župan Ivan Vučić i župan Ličko-senjski Milan Jurković. Svi su govornici iskazali zahvalnost biskupu Bogoviću zbog ideje o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Potpredsjednik vlade mr. Darko Milinović naglasio je svoje ushićenje zbog pripadnosti generaciji koja svjedoči uspostavi i djelovanju Gospićko-senjske biskupije.

– Ovaj je grad svjetlio kao luč tijekom Domovinskog rata. Neprijatelj je znao kakvu ulogu Crkva ima u hrvatskom narodu. Jedna od prvih institucija u Gospiću koja je osjetila bijes rata bila je naša crkva, danas naša katedrala. Mnoge su crkve gorjela, a mi smo iz takvih porušenih crkava slali poruke mira, domoljublja i zajedništva. Slali smo tada i pozive svima koji su otišli, a žele se vratiti, da skupa s nama grade našu zajedničku Domovinu, kazao je Milinović pozivajući na zajedništvo, oprost, ali »i da se ne zaboravi«.

Marin SMOLČIĆ