Bozanić: Katolici su i u Hrvatskoj prezreni

Novi List

Datum objave: 25.7.2010 u 21:44h
Gospićko-senjska biskupija proslavila desetu obljetnicu osnutka
Bozanić: Katolici su i u Hrvatskoj prezreni
Zagrebački nadbiskup naglasio je da su katolici progonjeni u svijetu, ali je i kod nas primjetio sve više diskriminacije i podcjenjivanja prema pripadnicima kršćanske vjere

 GOSPIĆ – Koncelebriranom sv. misom i okupljanjem više od 2000 vjernika obilježena je prva dekada osnutka Gospićko-senjske biskupije. Bulom pape Ivana Pavla II. Gospić je 2000. godine imenovan sjedištem nove biskupije, a za dan proglašenja određen je blagdan Svetog Jakova. Misno je slavlje predvodio kardinal Josip Bozanić uz koncelebraciju riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, Gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Milu Bogovića i krčkog biskupa dr. Valtera Župana. Govoreći u ulozi domaćina dr. Bogović je zahvalio Vatikanu što je spoznao važnost osnutka biskupije koja se proteže u povijesnim granicama nekadašnje Krbavske, Otočke, Senjske i Modruške biskupije.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Kronike/bozanic-3A-katolici-su-i-u-hrvat.aspx

U svojoj propovijedi kardinal Bozanić je čestitao ovu značajnu obljetnicu te se kratko osvrnuo na sadašnji odnos društva prema Crkvi istaknuvši kako je »znakovito da je upravo u Gospićko-senjskoj županiji pokrenut projekt Crkve hrvatskih mučenika, koji je od općeg značenja za naš hrvatski narod«.

– Mučeništvo nije nešto što pripada povijesti. Samo u prvih devet godina ovoga tisućljeća ubijeno je po svijetu 265 biskupa, svećenika, redovnica i sjemeništaraca katoličke crkve. Osim progonstva u nekim dijelovima svijeta svjedoci smo i u našoj sredini sve većeg širenja diskriminacije, netolerancije, prijezira, omalovažavanje i podcjenjivanja što se očituje prema pripadnicima kršćanske vjere i prema zastupnicima katoličkih stavova u našoj javnosti – kazao je Bozanić dodajući kako se »demokracija sve više poistovjećuje s relativizmom, pa se kršćanima oduzima njihova karakteristika: da budu zajednica društveno identificirana tj. negira im se dimenzija prisutnosti u društvu«.

U drugom dijelu svečanosti skupu su se obratili nositelji civilne vlasti. Čestitke biskupiji uputili su gradonačelnik Gospića Milan Kolić, te karlovački župan Ivan Vučić i župan Ličko-senjski Milan Jurković. Svi su govornici iskazali zahvalnost biskupu Bogoviću zbog ideje o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Potpredsjednik vlade mr. Darko Milinović naglasio je svoje ushićenje zbog pripadnosti generaciji koja svjedoči uspostavi i djelovanju Gospićko-senjske biskupije.

– Ovaj je grad svjetlio kao luč tijekom Domovinskog rata. Neprijatelj je znao kakvu ulogu Crkva ima u hrvatskom narodu. Jedna od prvih institucija u Gospiću koja je osjetila bijes rata bila je naša crkva, danas naša katedrala. Mnoge su crkve gorjela, a mi smo iz takvih porušenih crkava slali poruke mira, domoljublja i zajedništva. Slali smo tada i pozive svima koji su otišli, a žele se vratiti, da skupa s nama grade našu zajedničku Domovinu, kazao je Milinović pozivajući na zajedništvo, oprost, ali »i da se ne zaboravi«.

Marin SMOLČIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s