Vatikan ljutit zbog reportaže o gay svećenicima

24.07.2010 / 16:51

Talijanski bulevarski tjednik

Vatikan ljutit zbog reportaže o gay svećenicima

Tjednik u vlasništvu Silvija Berlusconija uhodio je 20 dana gay svećenike. Rimski vikarijat smatra da je cilj bio “samo senzacionalizam i blaćenje Crkve”

 Piše: Silvije Tomašević/VLM, Sergej Županić/VLM

Rimski vikarijat objavio je priopćenje da je subotnja reportaža tjednika Panorama o noćnom životu gay svećenika “napisana samo radi stvaranja skandala i blaćenja Crkve”. Tajnik rimskog vikarijata kardinal Agostino Vallini ustvrdio je da neki svećenici “ne razumiju što znači katoličko svećeništvo te da nisu trebali postati svećenicima”. Panorama je, inače, tjednik medijske kuće Mondadori koja je u vlasništvu talijanskog premijea Silvija Berlusconija.

http://www.vecernji.hr/vijesti/vatikan-ljutit-zbog-reportaze-gay-svecenicima-clanak-171525

Zaprepaštenje u Crkvi

Prateći ih 20 dana skrivenim kamerama, novinar Panorame posjećivao je gay klubove u koje su zalazili i svećenici te je nekoliko njih snimio tijekom seksualnih druženja s partnerima. Jedan od svećenika po imenu “Charles” navodno je novinaru  tvrdio da je “98 posto svećenika koje poznaje gay”, ali mu se požalio i da “postoji beskompromisni dio Crkve koji si ne priznaje stvarnost postojanja gay svećenika”.

Osudivši članak, rimski je vikarijat pozvao svećenike homoseksualce da se zbog dosljednosti prestanu skrivati te da iziđu iz Crkve jer ih ionako nitko ne prisiljava da budu u njoj.

– Ono što je objavio list izaziva bol i zaprepaštenje u rimskoj crkvenoj zajednici. Ne želimo im zlo, ali ne možemo prihvatiti da zbog njihova ponašanja biva blaćena čast ostalih – kažu u priopćenju.

Grijesi i ljudska prava

– Svećenici ne bi smjeli imati dvostruki život, već samo jedan, dosljedan pozivu, darovan Bogu i u službi ljudi, zauzet u svjedočenju evanđelja i moralno primjeran svima – navodi se dalje i dodaje da rimska crkva, u kojoj žive i stotine svećenika pridošlih iz cijeloga svijeta zbog studija, ne razumije ponašanje onih koji žive na način opisan u članku.

Vikarijat se poziva na riječi Benedikta XVI. koji je, posebno posljednjih godina, naglašavao da “grijesi svećenika pozivaju sve na preobraćenje srca i života”. Papa je pozvao na bdijenje “kako se ne bi zablatila vjera, okrnjilo integritet Crkve i oslabilo njenu sposobnost proročanstva i svjedočenja”. Vatikan homoseksualnost ne osuđuje, ali uči da je homoseksualni odnos “istinski neprirodan”. Suorganizator hrvatskog Gay pridea Marko Jurčić smatra da homoseksualaca ima u svim zajednicama u društvu, pa tako i u Crkvi.

– Kako vjerska institucija uređuje unutarnje odnose, to je njena stvar – kaže Jurčić, ali i podsjeća da su novinari, u skladu s društvenom ulogom posla koji obavljaju, često razotkrivali licemjernost političara i svećenika koji su se isticali svojim homofobnim stavovima iako su sami bili homoseksualci. Ustvrdivši da razotkrivanje licemjerja može biti opravdan povod za razotkrivanje, članak iz talijanske Panorame Jurčić ipak nije mogao komentirati jer još nije bio upoznat s načinom na koji je napisan i ponašanjem u društvu dotičnih svećenika, ali je naglasio da se u razotkrivanju ipak moraju poštovati neke norme i ljudska prava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s