Chávez kardinalu poručio da je troglodit!?

PAKLENI SUKOB

Chávez kardinalu poručio da je troglodit!?

T Portal Datum objave: 20.07.2010 14:53

Autor: Drago Pilsel

Prvi čovjek Katoličke crkve u Venezueli, kardinal Jorge Urosa Savino, odbio je pojaviti se danas u parlamentu i pojasniti stavove koje vladajuća stranka smatra uvredljivima, a predsjednik Hugo Chávez kardinala je nazvao primitivcem Glasnogovornik Crkve u Venezueli, msgr. Roberto Lückert, izjavio je da se kardinal Urosa Savino neće pojaviti na ‘optuženičkoj klupi’, ali da su predstavnici Crkve spremni započeti konstruktivni razgovor među jednakopravnima na mjestu i u vremenu, koje će odgovarati objema stranama.

Ch-vez-kardinalu-porucio-da-je-troglodit.html Kardinal se pribojava atmosfere linča u samom parlamentu, ali i na ulicama gdje su biskupe i svećenike već bili napali militantni grubi chavisti. Prelat je kazao da situacija ne omogućava odgovarajuće poštovanje i okolnosti za razgovor koji će biti u korist Venezuele. Predsjednica parlamenta Cilia Flores kazala je da se kardinal izvlači floskulama. ‘Mi ga pozivamo na ljubazan način i želimo da kardinal pokaže poštovanje prema demokratskim institucijama ove zemlje. Sve drugo jeftine su isprike’, rekla je. Sve je počelo intervjuom u kojem je kardinal jednom listu rekao da Chávez gazi ustav zemlje i da vodi Venezuelu putem marksizma što zauzima sve vidove života, odvodeći zemlju u diktaturu. Chávez mu je odgovorio da ‘lupa gluposti i da laže’ i dodao da je kardinal ‘troglodit’. Dodao je i da je kardinal povezan s fašističkim sektorima opozicije te da zloupotrebljava svoj položaj i utjecaj za sabotiranje planova njegove vlade. Vrh Crkve ljut jer, jer Chávez planira reviziju ugovora Venezuele i Svete Stolice koji su potpisani šezdesetih godina. Cháveza se optužuje da, poput engleskog kralja Henrika VIII., želi odvojiti Crkvu u Venezueli od Svete Stolice. U dokumentu koji se naziva Programska baza Ujedinjene socijalističke partije Venezuele stoji da je Crkva među najvećim neprijateljima tzv. Bolivarijanske revolucije. Predstavnici Crkve i opozicije smatraju da će sukob biti ublažen idućih tjedana zbog pripreme za parlamentarne izbore zakazane za 26. rujna te s obzirom na to da su građani mahom katolici, ali da će nakon izbora eskalirati.