Kako je Vatikan pomagao nacistima nakon rata

Reporter 150

25.01-2006.

Kako je Vatikan pomagao nacistima nakon rata

Pacovski kanali

Izraelski list “Haaretz” došao je u posjed svjedočenja bivšeg američkog vojnog obavještajca Williama Gowena, koje povezuje Giovannija Battistu Montinija, koji će kasnije postati papa Pavle VI, sa pljačkom imovine Jevreja, Srba, Rusa, Ukrajinaca i Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji, te sa sakrivanjem i pomaganjem pri bjekstvu ratnih zločinaca iz tadašnje NDH, između ostalih i poglavnika Ante Pavelića

Danijel Kovačević

http://www.novireporter.com/look/reporter/nr_article.tpl?IdLanguage=11&IdPublication=2&NrIssue=150&NrSection=7&NrArticle=1580 

Sredinom protekle sedmice u Hrvatskoj je predstavljena nova postavka muzeja Jasenovac koja bi svečano trebalo da bude otvorena na proljeće ove godine. Nova postavka o kojoj se puno pričalo a još više spekulisalo u proteklih par godina trebalo bi da “individualizira patnju a žrtvu identificira i samoreprezentatira te naglasi dostojanstvo žrtve…”, objasnila je Nataša Jovičić direktor Spomen-područja Jasenovac. Centralni dio muzeja činiće 250 staklenih ploča sa 70 hiljada imena žrtava logora sa mogućnošću dodavanja novootkrivenih imena. Iako novi projekat zvuči prilično impresivno Srbi, Romi i Jevreji, koji su najviše stradali u tom ustaškom logoru smrti, imaju razloga za nezadovoljstvo jer novom postavkom nije predviđeno da pored imena žrtve stoji i njegova nacionalna pripadnost. U Hrvatskoj to ne smatraju nedostatkom, a i zašto bi?
Međutim, dok se pripreme za zvanično predstavljanje nove postavke Jasenovca budu bližile kraju, na drugom kraju planete, u Sjedinjenim Državama, mogao bi da se otvori novi spor o vezama vatikanske Svete stolice sa marionetskim ustaškim režimom u Drugom svjetskom ratu.

Optužnica: Naime, izraelski list “Haaretz” došao je u posjed svjedočenja bivšeg američkog vojnog obavještajca Williama Gowena, koje je proteklog mjeseca dao američkom Saveznom sudu u San Francisku. Svjedočenje, kako objašnjava ovaj list, povezuje Giovannija Battistu Montinija, koji će kasnije postati papa Pavle VI, sa pljačkom imovine Jevreja, Srba, Rusa, Ukrajinaca i Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Mnoge studije i izvještaji dovodili su u vezu tadašnjeg papu Pija XII, koji je stolovao u Vatikanu za vrijeme Drugog svjetskog rata sa nacističkim režimom. Međutim, sada bivši obavještajac otkriva da je Montini, koji je tokom rata služio kao zamjenik državnog sekretara Vatikana i direktno odgovarao papi, pomogao da se nakon rata sakrije i “opere” imovina i novac koji su ukradeni od žrtava te da je bio umiješan u sakrivanje i pomaganje pri bjekstvu ratnih zločinaca iz tadašnje NDH, između ostalih i poglavnika Ante Pavelića.
Krijumčarenje i sakrivanje hrvatskih ratnih zločinaca iz doba Drugog svjetskog rata bio je dio, kako objašnjava “Haaretz”, veće mreže poznate i pod imenom “Pacovski kanali”. Viši vatikanski zvaničnici bili su umiješani u skrivanje i krijumčarenje nacističkih ratnih zločinaca. Na stotine njih, pod zaštitom crkve i Crvenog krsta sakrivano je u takozvanim “sigurnim kućama“, da bi kasnije dobili lažne dokumente sa kojima su napustili Evropu. Uglavnom su bježali na Bliski istok i Južnu Ameriku. Među njima su bili i: Klaus Barbie (Krvnik iz Liona), Adolf Eichmann, dr Joseph Mengele i Franz Stengel upravnik zloglasnog logora “Treblinka”.
Vatikanskim vezama koristili su se i članovi ustaške Vlade u NDH, piše ovaj list. “Velečasni prof. dr Krunoslav Draganović činilo se da je bio u bliskoj vezi sa ustaškom mrežom. A on je dobio zadatak od Vatikana da bude apostolski nadzornik Hrvata, što znači da je odgovarao direktno monsinjoru Giovanniju Battisti Montiniju”, navodi se u američkom dokumentu koji je nastao na osnovu nalaza italijanske policije. Taj isti dokument nedavno je uvršten u dokazni materijal na Sudu u San Francisku. Ustaški režim je, uostalom kao i nacistički, otuđivao vrijednosti od žrtava koje je najčešće slao u logore. Nakon rata uspjeli su sa sobom ponijeti i to “blago” koje su pomoću vatikanskih institucija “oprali”. Prema Gowenovom svjedočenju, Montini, koji je 1964. godine postao prvi papa koji je, ironično, posjetio državu Izrael, bio je takođe umiješan u te poslove.
Godine 1999. pred Sudom u San Francisku podignuta je optužnica protiv: Vatikanske banke (Instituta za religiozne poslove), franjevačkog reda, ustaškog pokreta, Nacionalne banke Švajcarske te ostalih. Tužbu su podigli preživjeli logoraši: Jevreji, Ukrajinci, Srbi i Romi, kao i rodbina žrtava i nekoliko organizacija. Svi zajedno predstavljaju oko 300.000 žrtava Drugog svjetskog rata.

Slučaj “Pavelić”: Nakon rata, prema pisanju “Haaretza”, Pavelić i ostali lideri marionetskog režima pobjegli su u Austriju. Uz pomoću Britanske obavještajne službe i vatikanskih prijatelja prijavili su se kao izbjeglice u Italiji. Krili su se u vatikanskim samostanima a lažni dokumenti su im omogućili novi identitet. Tajni dokumenti prvi put objavljeni pred Sudom u San Francisku pokazuju da je nakon rata Britanska obavještajna služba Pavelića uzela pod svoju zaštitu i dozvolila mu da sa konvojem od 10 kamiona prebaci ukradene stvari u britansku okupacionu zonu u Austriji. Namjera Britanaca je bila da iskoriste Pavelića protiv komunista koji su preuzeli vlast u tadašnjoj Jugoslaviji.
Ubrzo nakon Austrije, Pavelić i njegovi sljedbenici opljačkano blago su prebacili konvojem u Rim, gdje je predano na ruke tadašnjem hrvatskom ambasadoru u Vatikanu, velečasnom Krunoslavu Draganoviću. Njegov posao je, takođe bio i pružanje bezbjednog utočišta Paveliću i njegovim ljudima. Međutim, Američka vojna obavještajna služba ubrzo je locirala Pavelića. Ali prema tajnim dokumentima, sada konačno dostupnim javnosti, Gowen je u izvještaju iz jula 1947. napisao da je njegova jedinica koja je trebalo da uhapsi Pavelića, dobila instrukcije: “Ne dirajte Pavelića”.
Ta naredba stigla je iz Američke ambasade objasnio je Gowen u svom svjedočenju. U dokumentu, koji je označen kao strogo povjerljiv, takođe je navedeno da je Pavelić preko kontakata sa Draganovićem, dobio zaštitu Vatikana. Iz Italije, preko “Pacovskih kanala”, Pavelić je prebačen u Argentinu gdje je čak jedno vrijeme radio i kao savjetnik za bezbjednost argentinskog predsjednika Juana Perona. Godine 1957. zabilježen je pokušaj ubistva Pavelića za koji su vjerovatno bili odgovorni pripadnici obavještajnih službi bivše Jugoslavije. Pavelić je tom prilikom ranjen tako da je ubrzo napustio za njega nesigurnu Argentinu i odletio za Španiju gdje mu je zaštitu pružio diktator Francisco Franco. Dvije godine kasnije, 1959. preminuo je od komplikacija koje su nastale kao posljedica ranjavanja.

“Operacija krug”:
Parnica pokrenuta pred Sudom u San Francisku nastala je na osnovu istraga američkih vladinih agencija, centra “Simon Wiesenthal” i komiteta istoričara koji su istraživali jevrejsku imovinu koja se nalazi u švajcarskim bankama. Slučaju je prethodio spor protiv CIA i američke vojske u kojem je zatraženo objavljivanje tajnih dokumenata. Optuženi, Vatikanska banka i franjevci, naravno negiraju ove optužnice i traže od Suda da zabrani objavljivanje Gowenovog svjedočenja.
Nakon rata Gowen je radio kao specijalni agent u rimskoj kancelariji američke kontraobavještajne agencije. Zadatak njegove jedinice bio je lociranje i hvatanje italijanskih fašista, nacističkih ratnih zločinaca i njihovih saradnika, uključujući i ustaše. Kodno ime za njihove aktivnosti bilo je “Operacija krug”.
Paralelno sa njegovim poslom, još neke zapadne službe radile su na pitanju nacista. Prije svih, američka Kancelarija za strateške usluge (OSS), preteča današnje CIA, te Britanska obavještajna služba. Međutim, aktivnosti ovih agencija bile su dijametralno suprotne od Gowenove operacije. Oni su nacistima i njihovim saradnicima pružali zaštitu regrutujući ih kao saradnike i doušnike čime su pokušavali stvoriti jak front protiv Sovjetskog Saveza. Gowen navodi da je velečasni Draganović bio ključna osoba koja je obezbjeđivala falsifikovane dokumente izbjeglim zvaničnicima ustaškog režima, između ostalih i Paveliću i Andriji Artukoviću. “Lično sam ispitivao Draganovića koji mi je rekao da on odgovara samo Montiniju”, rekao je Gowen. On je, takođe, naglasio da je kancelarija OSS-a u Rimu obavijestila Montinija da Gowenova jedinica sprovodi istragu zbog čega se Montini žalio Gowenovim pretpostavljenima tvrdeći da je narušio vatikanski imunitet ulazeći u crkve. U svom svjedočenju Gowen je rekao i da je Draganović, pomoću Vatikanske banke, pomogao ustašama da “operu” novac i dragocjenosti. Taj novac kasnije je korišten za potrebe Katoličke crkve ali i za finansiranje “Pacovskih kanala”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s