Seksualni skandal i u protestantskoj crkvi

Deutsche welle

Politika | 17.07.2010

Seksualni skandal i u protestantskoj crkvi

 Nakon kritika zbog toga kako (ni)je reagirala na optužbe protiv jednog svećenika koji je zlostavljao djecu, biskupica Maria Jepsen podnijela je ostavku. Ona je 1992. izabrana za prvu luteransku ženu-biskupa na svijetu.

 Na konferenciji za tisak u Hamburgu Maria Jepsen (65) je izjavila kako ne može dalje ostati na svom položaju jer se u pitanje dovodi njena vjerodostojnost. Kazala je kako očekuje da će se slučajevi napastovanja djece u Ahrensbergu kao i u drugim mjestima u potpunosti razjasniti te da će “istina izaći na svjetlo”. Protestanska biskupica nije dalje komentirala svoju ulogu u slučaju zlostavljanja djece od strane svećenika koji su do sad potresali isključivo katoličku crkvu.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5811512,00.html?maca=kro-rss-cro-all-1479-rdf

Optužbe za zlostavljanje protiv pastora

Brojni su mediji Mariji Jepsen predbacili da nije odgovarajuće reagirala nakon što su se pojavile optužbe protiv jednog protestantskog svećenika u mjestu Ahrensburgu u njemačkoj saveznoj pokrajini Schelswig-Holstein. On je navodno tijekom 70-ih i 80-ih godina napastovao dječake i djevojčice. Između  ostalih i svoje posvojene sinove.

Biskupica tvrdi da je za optužbe prvi put čula tek u proljeće 2010. Informirali su je samo o pastorovoj aferi s jednom ženom. “Riječ zlostavljanje nije se nikad spomenula, jer bi me to inače sigurno uznemirilo”, izjavila je ona u jednom intervjuu. Hamburške novine “Hamburg Abendblatt” objavile su pak u petak izjavu koju je pod moralnom i materijalnom odgovornošću dala jedna svjedokinja, a prema kojoj je biskupicu izvijestila o ovom događajima za kratkog susreta tijekom kongresa 1999. u Lübecku 

Pravno zastarjeli slučajevi

Prema izvješću revije “Der Spiegel” crkveno je vodstvo 1999. ovog pastora povuklo iz dotadašnje župničke službe u Ahrensburgu, ali razlozi za to nisu bili jasno objašnjeni. Do kraja 2000. godine on je radio kao zatvorski dušobrižnik u jednoj maloljetničkoj ustanovi. Uz to je radio i kao vjeroučitelj na jednoj gimnaziji u Ahrensburgu a da vodstvo škole nije bilo obaviješteno o optužbama protiv njega. 2001. ovaj je svećenik otišao u mirovinu. Tek od ožujka 2010. jedan crkveni sud istražuje optužbe protiv njega i sve je predano javnom tužiteljstvu. No tamo je priopćeno da su slučajevi pravno zastarjeli.

Senzacionalni izbor 1992.

Predsjednik Vijeća Njemačke evangeličke crkve Nikolaus Schneider u je međuvremenu izrazio žaljenje zbog ostavke Marije Jepsen. Njen izbor za biskupicu 1992. bio je u to doba prava senzacija. Ona je bila prva žena na svijetu koja je u luteranskoj crkvi bila izabrana za biskupicu.

Ovo je već treća ostavka u biskupskim redovima u Njemačkoj u zadnjih nekoliko mjeseci. Krajem veljače sa svih vodećih pozicija odstupila je hanoverska biskupica i predsjednica Vijeća Njemačke evangeličke crkve Margot Keßman, jer ju je policija bila zatekla za volanom u pripitom stanju.

Krajem travnja katolički biskup iz Augsburga Walter Mixa podnio je Papi ostavku. 69-godišnjem biskupu se predbacivalo  da je kao župnik tukao djecu te pronevjerio novac. Optužbe protiv njega zbog seksualnog napastovanja su u međuvremenu odbačene. Papa je  krajem svibnja njegovu ostavku relativno brzo prihvatio.

Autor: Michael Wehling/ Snježana Kobešćak

Odg. ur.: Z. Arbutina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s