Vatikan: Zaređivanje žena je ‘zločin protiv vjere’ u rangu s pedofilijom

Dnevno.hr

DOKTRINA VJERE

Vatikan: Zaređivanje žena je ‘zločin protiv vjere’ u rangu s pedofilijom

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi rekao je da je zaređivanje žena ‘zločin protiv sakramenata’, dok je pedofilija ‘zločin protiv morala’.

Autor: A.B. Petak | 16.07.2010 10:17

Prema novim pravilima koja je izdao Vatikan, pokušaji zaređivanja žena bit će među najozbiljnijim zlodjelima kao što je pedofilija, te će ih istraživati Kongregacija doktrine vjere (CDF), koju se smatra nasljednikom Inkvizicije.

Žene koje su pokušale biti svećenice i oni koji su ih pokušali zarediti ranije su se suočavale s automatskom ekskomunikacijom, ali novi dekret ove pokušaje proglašava ‘zločinom protiv sakramenata’, piše Telegraph.

Prema dosadašnjim planovima, prve žene biskupi mogle su biti zaređene u Anglikanskoj crkvi od 2014., što je izazvalo brojne trzavice među reformatorima i tradicionalistima koji su prijetili napuštanjem crkve u Engleskoj i prebjeg u Rim. Grupa od 70 nezadovoljnih svećenika susrela se s katoličkim biskupom u subotu kako bi raspravljali o ovom potezu.

Ured koji je nekada vodio Papa

Ranije ove godine tri su biskupa otputovala u Vatikan kako bi pregovarali o ponudi Pape Benedikta XVI koji je pozvao razočarane Anglikance da se preobrate na katoličanstvo uz zadržavanje načela svoje vjere.

No, u Rimokatoličkoj Crkvi sve je više zahtjeva da se ženama dopusti svećenstvo zbog skandala povezanih s pedofilijom. Prošlog su mjeseca prosvjednici u Londonu pozvali Papu da otvori redove svećenstva za žene kako bi se obnovila Crkva i riješio kronični nedostatak ministarstava širom svijeta, ali je Vatikan izrazio svoj stav kada je djela takve vrste povezao sa zločinima zlostavljanja djece izdavši nova pravila prema kojima bi i jedno i drugo trebalo istraživati isto disciplinsko tijelo.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi rekao je da je zaređivanje žena ‘zločin protiv sakramenata’, dok je pedofilija ‘zločin protiv morala’, te da će oboje spadati pod jurisdikciju CDF-a, organizacije koja je nekada bila poznata kao Sveti ured za inkviziciju, te koju je prethodno vodio sadašnji Papa, a tada kardinal Joseph Ratzinger.

Zadnja Promjena: Petak | 16.07.2010 10:17

Jedna misao o “Vatikan: Zaređivanje žena je ‘zločin protiv vjere’ u rangu s pedofilijom

1. A kako nas je učio Krist i kako nas uči ?
    Što je muškarac , a što žena u ovome svijetu ?
    Treba li netko imati nadmoć nad drugim ili ipak ne ?
    Gospodin je po smislu rekao ;
    U unutarnjem životu nema spolova.Muškarac je davajuća ,stvarajuća snaga, žena primajuća i čuvajuća snaga.Kao bića oni su dvoje,a ipak jedno Vječno Postojanje,koji u sebi sadrže princip Oca-Majku-Boga.
    Znači, žena se treba jednako poštovati kao i muškarac,jer jedan drugoga prožimaju i sjedinjuju nesebičnom ljubavlju i mudrošću.
    Svi oni koji ženu smatraju manje vrijednom i uzdižu muškarca nad ženom, griješe protiv Apsolutnog zakona Svemira,jednakosti i svejedinstva u Praocu.
    Kako na Nebu tako i na Zemlji.
    Tako je rečeno,tako jest,tako će biti.

Sviđa mi se