Italija: Masoni su masovno prisutni i u strankama i u vladi

Večernji list

09.06.2010 / 16:33

TAJNA DRUŠTVA

Italija: Masoni su masovno prisutni i u strankama i u vladi

Rasprava na talijanskoj političkoj pozornici o pripadanju dvjema organizacijama započela je nakon što je Francesco Cossiga kazao kako među političarima ima mnogo masona i članova katoličke organizacije Opus Dei.

Piše: Silvije Tomašević

RIM – Unutar Demokratske stranke (PD), nastale od bivše Komunističke partije, ima oko 4000 masona od oko 600 tisuća upisanih članova. Masoni članovi PD-a su i na ključnim mjestima u stranci, a među njima je i veliki meštar masonske lože Grande Oriente d’Italia – Gustavo Raffi, koji kaže kako je i Mario Berlinguer, otac povijesnog čelnika talijanskih komunista Enrica Berlinguera, bio mason. Prebrojavanje pripadnosti masonskim ložama unutar PD-a započelo je nakon odluke stranačke jamstvene komisije kako se prije upisivanja u stranku svatko treba izjasniti pripada li i nekoj drugoj organizaciji.

Zapravo, rasprava na talijanskoj političkoj pozornici o pripadanju dvijema organizacijama započela je ovih dana nakon što je bivši predsjednik republike Francesco Cossiga kazao kako među političarima ima mnogo masona i članova katoličke organizacije Opus Dei. Demokratska stranka je sada usvojila svoj unutarnji zakon prema kojem svi koji se žele učlaniti u tu stranku trebaju prethodno izjaviti pripadaju li još kojoj organizaciji. Otvorena je velika polemika o tome može li se biti članom neke stranke i istodobno biti unutar neke masonske lože.

Mason je, na primjer, bio Giuseppe Garibaldi, ujedinitelj Italije, koja 2011. slavi 150. godišnjicu ujedinjenja. Sadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi je nakratko osamdesetih godina bio upisan u masonsku ložu P2 Licija Gellija, koja je imala subverzivne planove te je raspuštena. Masona i članova Opus Deia ima, dakle, među strankama oporbenog lijevog centra, kao i među strankama većinskog desnog centra. Postavlja se pitanje koju politiku provodi političar koji je ujedno i članom masonske lože ili Opus Deia.

Vatikan je 1917. objavio zakon 2335 kanonskog prava kojim se predviđa izopćenje masona. U studenome 1922. je IV. kongres Komunističke internacionale proglasio inkopatibilnost između pripadanja nekoj komunističkoj partiji i masoneriji.