“Bezobzirna demonstracija snage od strane Vatikana”.

Indeks.hr

13.07.2010.

Austrijanci protiv stavljanja konzervativnog svećenika s hrvatskim korijenima za biskupa

 Tekst: I.Kri.

IMENOVANJE člana hrvatske manjine u austrijskoj pokrajini Gradišću za novog biskupa biskupije Eisenstadt označeno je kao “bezobzirna demonstracija snage od strane Vatikana”.

Teolog Paul Zulehner je kazao da je bio razočaran kada je čuo da je Agidiusu Zsifkovicsu Katolička crkva u Austriji odlučila postaviti za nasljednika bivšeg biskupa Paula Ibyja. “Mislim da ga većina vjernika neće prihvatiti”, kazao je Zulehner te dodao kako je ta odluka promašena, piše Croatian Times.

U tri mjeseca Katoličku crkvu u Austriji napustilo više od 30 tisuća ljudi

Udruga “Mi smo Crkva” tvrdi kako je Katolička crkva u ovom izboru ignorirala nekoliko sposobnijih kandidata. Njezin predsjednik Peter Hunka smatra kako će se time nastaviti osipanje Crkve u Austriji. Više od 30 tisuća Austrijanaca napustilo je Katoličku crkvu u prva tri mjeseca ove godine. To je povećanje od 42 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/austrijanci-protiv-stavljanja-konzervativnog-svecenika-s-hrvatskim-korijenima-za-biskupa/501509.aspx

Istraživanja pokazuju kako su ljudi nezadovoljni reakcijom Katoličke crkve na stotine optužbi za nasilno i seksualno zlostavljanje koje su počinili svećenici. Mnogi u Austriji smatraju kako je nominacija 47-godišnjeg Zsifkovicsa još jedna bezobzirna demonstracija moći Vatikana koja se ne može prihvatiti.

Novi biskup dio ekstremno konzervativne struje Katoličke crkve

Zsifkovicsa se smatra dijelom ekstremno konzervativne struje Katoličke crkve koji je blizak krugovima koji u Vatikanu odlučuju o imenovanjima. Vodio je župu u Wulkaprodersdorfu u Gradišću, a bio je glavni tajnik Austrijske biskupske konferencije. Biskup Iby je prošlog siječnja, kada je napunio 75 godina, informirao Vatikan da se želi povući sa svoje biskupske pozicije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s