Papa je pozvao vjernike na pomoć milodarima

Unatoč darežljivim vjernicima: Vatikan dužan 4 milijuna eura

Vatikan, 12.07.2010., 22:21 | Katarina Alvir

Recesija je pokucala i Vatikanu. Sveta Stolica je u minusu. Većinu novca potrošili su na Papina putovanja i svoje medije. Sada traže pomoć bogatih biskupija.

Vatikan u minusu

Papa je pozvao vjernike na pomoć milodarima (Dnevnik.hr)

Više od 4 milijuna eura minus je na računu Svete Stolice. Nije im prvi put. Već treću godinu zaredom imaju dugove. Najviše su potrošili na putovanja pape Benedikta XVI. Velik dio novca izdvojili su i za medije. Posebno bitno kada se pokušavaju sanirati posljedice pedofilskih skandala. Većina sredstava utrošena je na Radio Vatikan koji emitira program na svim kontinentima i to na 40 jezika. Izdvajalo se i za Internet. Sveta stolica potrošila je više od 254 milijuna eura, a zaradila oko 250.

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/papa-zatrazio-pomoc-vjernika-vatikan-duzan-4-milijuna-eura.html

Unatoč skandalima i recesiji vjernici su bili darežljivi. Dali su oko pet i pol milijuna eura više nego prethodnu godinu. Najšire su ruke bili američki, talijanski i francuski katolici. U minusu je i država. Grad Vatikan duguje 8 milijuna eura. U najmanjoj, a po mnogima i najbogatijoj državi na svijetu radi oko 4 i pol tisuće ljudi. Imaju i tisuću i pol umirovljenika.

Financijska izvješća objavljuju tek 19 godina. Odlučio je to papa Ivan Pavao II. želeći da poslovanje institucija bude transparentnije, ali i da se sruši mit o velikom bogatstvu Vatikana. U najvećem minusu bili su prije tri godine, kada su dugovali više od devet milijuna eura. U vrijeme krize papa Benedikt XVI. pozvao je vjernike da svojim milodarima pomognu Crkvu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s