Vatikan u crvenom, donacije rastu unatoč recesiji i pedofiliji

Nepoljuljana vjera darežljivih katolika

11. srpnja 2010 11:46

Vatikan u crvenom, donacije rastu unatoč recesiji i pedofiliji

Redakcija Business.hr

Vatikan je u subotu objavio financijski gubitak treću godinu zaredom, s deficitom od 4,1 milijun eura za 2009. godinu. Ipak, donacije koje Vatikanu pristižu iz različitih dijelova svijeta – unatoč recesiji i pedofilskim skandalima koji u posljednje vrijeme sve češće potresaju Katoličku crkvu – rastu!

Financijski izvještaj Svete stolice kaže da su prihodi bili 250,18 milijuna eura, a rashodi 254,28 milijuna. Većina rashoda išla je na aktivnosti pape Benedikta XVI. i vatikanske službe, osobito na Radio Vatikan.

Vatikan je financijski gubitak objavio već treću godinu zaredom. Godine 2008. bio je naime 900 tisuća eura u crvenome, a godinu prije 9,06 milijuna.

Vatikan je objavio i da su se godišnje donacije iz crkava diljem svijeta, tzv. Petrov novčić znatno povećale: u 2009. katolici su dali 82,52 milijuna dolara milodara, više nego 2008. kad su dali 75,8 milijuna, ili 2007. kad su milodari iznosili 79,8 milijuna dolara. Vodeći su donatori Sjedinjene Države, Italija i Francuska.