Stanje u društvu i ljudska prava po načelima pravednosti

Uvodničar vatikanskog dnevnika L’Osservatore Romano, Ettore Gotti Tedeschi, svjetski poznati ekonomski i bankarski stručnjak u uvodniku od 9. lipnja 2010. Godine iskazuje:Katoličanstvo i Crkva, mater et magistra, su odgovorni za moralno stanje društva… Nije istina da je rješenje sadašnje krize u preoblikovanju instrumenata ekonomije, kapitalizma i slobodnog tržišta. Upravo njihova loša primjena proizvela je negativne efekte. Neprikladna upotreba sredstava je plod nesposobnosti čovjeka koji nije odgojen na prikladan način da bi im dao odgovarajući smisao. Uostalom, ako dominirajuća nihilistička misao govori da ljudski život nema vrijednosti, teško je očekivati da će se moći pružiti smisao sredstvima koji su sami po sebi neutralni.

To je u prvom redu odgojna zadaća svećenika. Iz toga proizlazi da za rješavanje mnogih problema, i ekonomskih, nisu potrebni isključivo dobri ekonomisti ili političari koji donose neke nove ideje ili modele.“

Edward Hugh, ekonomski analitičar, Jutarnji list, 10.07.2010.: „U ključnom trenutku  svoje povijesti svima je danas jasno da se Hrvatska nalazi na pragu nečega. Znači li to “nešto” dugoročno održiv razvoj zemlje ili je riječ o nečemu o čemu je bolje i ne razmišljati, pitanje je na koje danas samo Hrvati mogu dati odgovor.“

Kardinal Josip Bozanić, 25.06.2010. Seebiz: “I ove godine, kao i prethodnih, slušamo o nepovoljnim prilikama, o krizama i teškoćama koje stvaraju napetosti u društvu, prelijevajući se od gospodarskih na politička i općevrijednosna pitanja… Danas, moleći za domovinu, molim da nas površnost ne zarazi toliko da ne previdimo one neznatne na koje ljudska povijest ne računa, a s kojima Bog mijenja povijest”, poručio je kardinal Josip Bozanić, podsjetivši kako su se upravo “oni koji nisu imali društveni utjecaj i moć, odazvali kada je trebalo braniti istinu o pravu hrvatskog naroda na slobodu”.

Queer.hr, 07.07.2010.: „Kada se sve zbroji, posjet pape Engleskoj stajat će vrtoglavih 20 milijuna funti, što je u ovo recesijsko doba, kad se poreznim obveznicima smanjuju plaće i dijele otkazi, suludi iznos za nepotreban luksuz.

Terry Sanderson, predsjednik Nacionalnog sekularnog društva (NSS) kazuje kako se nada kako će koalicija udruga koje su patile zbog papinskog učenja zagarantirati da, kud god se kretao, bude svjestan koliko je štete i boli stvorio u životima stvarnih ljudi.“

Rezime: Katoličanstvo i Crkva, mater et magistra, su odgovorni za moralno stanje društva. To je u prvom redu odgojna zadaća svećenika. U ključnom trenutku  svoje povijesti svima je danas jasno da se Hrvatska nalazi na pragu nečega. Znači li to “nešto” dugoročno održiv razvoj zemlje ili je riječ o nečemu o čemu je bolje i ne razmišljati, pitanje je na koje danas samo Hrvati mogu dati odgovor. Bozanić moli za one  neznatne na koje ljudska povijest ne računa, a s kojima Bog mijenja povijest.

Kako očito papa Benedikt i njegova Crkva nisu ti neznatni s kojima Bog mijenja povijest (posjet Engleskoj stajat će znatnih 20 milijuna funti, što je u ovo recesijsko doba, kad se poreznim obveznicima smanjuju plaće i dijele otkazi, suludi iznos za nepotreban luksuz), upitajmo se:

Tko su ti neznatni (kako nam istinito zbori kardinal) koji mogu odgovoriti na ključno pitanje o trenutku  hrvatske  povijesti koja se po riječima Edwarda Hugha nalazi na pragu nečega.

Ako je riječ o nečemu o čemu je bolje i ne razmišljati (kako nam to navodi Hughes), onda je to pitanje „na koje danas samo Hrvati mogu dati odgovor.“

Bozanić i Benedikt odgovora na to pitanje ne znaju. Sami su to izjavili. Kada je tome tako, a jest, da li su onda oni „predstavnici našega Oca na nebu’“?

Naš Otac zna sve. Kada bi Ga spomenuti dvojac istinski poslušao shvatio bi činjenicu koja je navedena u novinskom tekstu objavljenom na ovim stranicama, a to je da Benedikt XVI, i svi njegovi katolici, trebaju postati i ostati svjesni koliko je štete i boli stvoreno u životima stvarnih ljudi zbog učenja i djelovanja Katoličke crkve u cijeloj povijesti rimokatoličanstva.

Edward Huges: „Jer, sat već otkucava i neće se zaustaviti.“

A, „najpozvaniji, sveti otac“ nema odgovora. Kako to? Odgovor leži upravo u Vatikanskim riječima:

Katoličanstvo i Crkva, mater et magistra, su odgovorni za moralno stanje društva… Nije istina da je rješenje sadašnje krize u preoblikovanju instrumenata ekonomije, kapitalizma i slobodnog tržišta. Upravo njihova loša primjena proizvela je negativne efekte. Neprikladna upotreba sredstava je plod nesposobnosti čovjeka koji nije odgojen na prikladan način da bi im dao odgovarajući smisao. To je u prvom redu odgojna zadaća svećenika.“

Dakle, direktnu odgovornost su preuzeli papa i kardinali i prenijeli je na svećenike. Koji se bave pedofilijom i korupcionaštvom a ne odgojem naroda o financijama i ekonomiji (narod nije odgojen na prikladan način po riječima Vatikana, a to traje 2000 godina?).

Vatikanska banka (IOR) se brine o bogatima, a ponajprije o sebi, a ne o stanju u privredi. Svećenici su školovani i odgojeni da prenose neistinu. Za moralnu i odgojnu komponentu društva nemaju znanja niti iskustva. Jer stvarnu istinu (koju ne poznaju) nisu živjeli na svojoj koži. A istina postaje bolna. Vatikanske financije nisu baš u najboljem stanju bez obzira na sva naravoučenija i odgoj svećenstva.

_________________________________________________

Jutarnji.hr

EKONOMSKI SUPERSTAR EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

‘Hrvati, shvatite: stari ste i nemate više novca’ 

Autor: Edward Hugh

Objavljeno: 10.07.2010.

Najslavniji ekonomski analitičar-bloger samo za Jutarnji list analizira ekonomsku situaciju u Hrvatskoj i prognozira kakva nas budućnost čeka.

Hrvatska je ušla u završnu fazu svojih pregovora o ulasku u Europsku Uniju. Odličan trenutak da se upoznamo i s drugom polovicom slike: gdje sebe vidi hrvatska ekonomija i kakvi bi mogli biti njeni izgledi za kontinuiranim približavanjem okvirima koje zadaje članstvo u EU.

Službenici Unije oprezni su kada govore o napretku predstojećih razgovora, ali hrvatska premijerka Jadranka Kosor sklonija je optimizmu. Iako joj je jasno da će zadnja faza pregovora vjerovatno biti “stvarno teška i zahtjevna”, ona i dalje vjeruje da pregovori mogu biti završeni do kraja ove godine, što bi značilo i da je članstvo u 2012. postalo realna mogućnost.

Iz kojeg god da kuta gledate na vjerojatnost napretka pregovora s EU, kratkoročna prognoza hrvatske ekonomije ostaje temom u kojoj je teško biti optimističan.

Nove prepreke

Unatoč činjenici da zemlja možda i nema previše teškoća u ispunjavanju originalnih maastrichtskih uvjeta za članstvo u Europskoj Uniji, novopronađeni interes Unijinih decision-makera za procese koji se odnose na održivost i dugoročnu konkurentnost znači da zemlja s toliko mnogo strukturnih izvitoperenosti u svojoj ekonomiji kao što je Hrvatska može vrlo lako na tom putu naići na nove prepreke.

Nije iznenađujuće da je globalna ekonomska i financijska kriza nametnula visoku cijenu i hrvatskoj ekonomiji. Kada se zna pozadina – visoki deficit na tekućem računu države i visoka razina inozemne zaduženosti zemlje te značajne izloženosti državne bilance rizicima koje donose kamatne stope i valutni tečajevi – bilo je evidentno da će pritisak smanjenog priljeva kapitala uzrokovati probleme, što se i dogodilo: cijene financijske imovine su se urušile, a troškovi zaduživanja putem prodaje državnih obveznica uzletjeli, dok je Zagrebačka burza zaronila.

Devalvacija kune

Kao posljedica kombiniranog utjecaja teških vanjskih uvjeta koji su prevladavali krajem 2009. i završetka domaćeg kreditnog buma, hrvatski BDP pao je prošle godine za otprilike 5,8 posto. Iako je tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca bilo nekoliko slabašnih signala oporavka, ekonomija je ostala dolje – 2,5 posto na godišnjoj razini.

Osobna potrošnja pala je 4,1 posto, što nije iznenađujuće kada se zna da su novi krediti presušili, ali što više zabrinjava – pad kapitalnih ulaganja ubrzao se tijekom tri mjeseca na negativnih 13,9 posto (na godišnjoj razini). Državna potrošnja pada već tri tromjesečja zaredom i niža je od prošlogodišnje za 1,1 posto. Jedina pozitivna točka u toj statistici mogla se pronaći u trgovini, gdje je izvoz dobara i usluga porastao za 3,6 posto (nakon pet uzastopnih padajućih tromjesečja), dok je uvoz pao za 4,8 posto.

Pridoda li se tome visoka stopa zaduženosti hrvatske ekonomije (neto inozemni dug danas je oko 95 posto BDP-a) i osjetljivost financijskih tržišta na fiskalne deficite, vjerojatno je da će se malo toga dogoditi što bi domaću potražnju koja u velikoj mjeri ovisi o kreditima usmjerilo na put oporavka.

Vozačko mjesto ostaje znači u potpunosti prepušteno izvozu. Tu se, međutim, kao problem javlja visoka stopa euroiziranosti ekonomije, jer teško da će biti lako zadržati rast izvoza nakon niza godina tijekom kojih je zemlja živjela s visokim trgovinskim deficitom. U stvarnosti financijska se euroizacija tijekom krize još i povećala i na kraju 2009. godine oko 70 posto bankarskih kredita i oko 65 posto bankovnih depozita bili su ili denominirani u nekoj stranoj valuti ili za nju indeksirani.

Kao što je MMF primijetio u svojem posljednjem izvještaju o Hrvatskoj, pokazatelji cijena i troškova sugeriraju da je konkurentnost Hrvatske tijekom posljednjih godina u padu, a da je hrvatska valuta donekle precijenjena. No krediti koji su vezani za euro danas monetarnoj vlasti do krajnosti otežavaju bilo kakvo razmišljanje o mogućoj devalvaciji kune, dok su izgledi da se plaće i cijene korigiraju na unutarnjem tržištu daleko od atraktivnih.

Utjecaj sive ekonomije

U Hrvatskoj je cijena rada tijekom posljednjih godina rasla značajno brže nego u zemljama koje su njeni najjači trgovinski partneri. To je prije svega posljedica rapidnog rasta plaća u državnom sektoru koji je pogurao prema rastu i plaće u privatnom. Kao rezultat dobila se neuravnotežena ekonomija u kojoj je ukupna razina plaća visoka u odnosu na produktivnost. Pritom državni sektor, koji diktira nekonkurentno postavljanje sustava plaća zaposlenih, zapošljava otprilike četvrtinu radne snage, u što nije uračunat broj zaposlenih u državnim i javnim poduzećima.

Kao što je MMF primijetio, rigidnosti u hrvatskoj ekonomiji značajne su. Snažna zakonska regulativa sprječava bilo kakvu fleksibilnost tržišta rada. Rezultat toga je visoka zaposlenost u sivom sektoru i sve više ugovora na određeno vrijeme. I jedno i drugo smanjilo je u vrijeme godina ekonomskog buma interes poslodavaca za snažnijim zapošljavanjem. Utjecaj sive ekonomije lako je vidljiv u razlici između službene stope nezaposlenosti koju objavljuje Državni zavod za statistiku (oko 19 posto) i harmonizirane stope kakvu objavljuje Eurostat, prema kojoj je nezaposlenost u Hrvatskoj danas blizu 10 posto.

Minijaturni rast

Ozbiljan faktor s kojim treba računati je i rapidno starenje hrvatske populacije koje je uslijedilo nakon mnogo godina vrlo niskog nataliteta i stabilnog porasta granice očekivane životne dobi. Hrvatsko stanovništvo u radno aktivnoj dobi (16-65) na vrhuncu je bilo tijekom ranih devedesetih, otkad je u padu, dok je stopa rasta starijih koji ovise o zaposlenima čvrsto usmjerena prema rastu. Danas je otprilke četvrtina stanovnika Hrvatske u mirovini, što je činjenica koja istovremeno odražava i relativno darežljiv sustav mirovinskih i socijalnih davanja koji je zadržao sva prava koja su stečena tijekom godinama intenzivnog zaduživanja, ali koja su danas, u trenutku kada je došlo vrijeme naplate akumuliranih dugova, teško održiva.

Usmjerimo li pogled unaprijed, prema ostatku 2010. vrlo je vjerojatno da će se sažimanje ekonomije nastaviti do kraja godine. MMF je u travnju Hrvatskoj za ostatak godine predvidio minijaturni rast od 0,1 posto, no od tada je optimistični pogled na globalni rast splasnuo, a potražnja velikog broja trgovačkih partnera Hrvatske danas je prigušenija nego što su proljetos predviđali analitičari. Nije realno očekivati da će ulaganja doseći svoj raniji zamah, opterećena zaduženim privatnim sektorom i javnim sektorom koji traži način da sreže vlastite troškove.

Širenje zaraze

Privatna potrošnja također će ostati pod utjecajem otežanog pristupa potrošačkim kreditima. Izvoz bi i dalje trebao pružati potporu rastu, dok će uvoz ostati na niskoj razini zbog smanjene domaće potražnje. Izvoz robe možda i neće biti toliko snažan kao što neki danas najavljuju zbog slabosti u oporavku europskih tržišta, a turizam bi se vrlo lako mogao naći pod negativnim utjecajem nezaposlenosti koja je još uvijek visoka u mnogim relevantnim zemljama. Rastući fiskalni problemi samo će pridonijeti usporavanju oporavka Europske Unije (zbog negativnog utjecaja grublje fiskalne politike na potražnju) tako da se daljnje sažimanje ekonomije po stopi od minus 1 do 1,5 posto danas ne čini nevjerojatnim.

I za dodatak – Hrvatska ostaje osjetljivom prema riziku širenja zaraze od nepovoljnog tržišnog sentimenta u regiji. Ta bi se zaraza mogla očitovati kroz sve čvršći stisak financijskih odricanja poput rasta cijene zaduživanja ili smanjivanja prekograničnog prometa. S druge strane, Hrvatskoj ide na ruku što u njoj nema grčkih banaka i što su veze realnog sektora s Grčkom danas vrlo ograničene. To bi zasad trebalo biti dovoljno da zaustavi širenje zaraze iz tih krajeva na Hrvatsku. Prava prijetnja stići će iz opće krize koja je već zahvatila južnu i istočnu periferiju EU.

Život s posuđenim novcem i vremenom

Nakon što su godinama živjeli na posuđenom novcu i posuđenom vremenu, stalno sa značajnim manjkom na tekućem računu i gomilajući velike inozemne dugove, Hrvati će se sada vjerojatno morati suočiti s grubom stvarnosti života u rapidno starećem društvu i u vremenu kada je inozemna konkurentnost njihove zemlje ozbiljno potkopana. Kao dodatak tome, rigidno tržište rada i pretežak javni sektor stvaraju ozbiljne probleme za tranziciju prema dinamičnoj i kompetitivnoj ekonomiji. Potrebne su mnoge promjene. Većina Hrvata danas je vrlo svjesna te potrebe. Čini mi se, međutim, da se u Hrvatskoj danas još uvijek suviše olako shvaća problem negativnog nataliteta, koji nadomješta tek dvije trećine odlazećih. Kao i većina drugih društava u južnoj i istočnoj Europi, zemlja se danas mora okrenuti prema rješavanju tog zanemarenog problema i to treba učiniti što prije, jer sat već otkucava i neće se zaustaviti. U tom ključnom trenutku u svojoj povijesti svima je danas jasno da se Hrvatska danas nalazi na pragu nečega. Znači li to “nešto” dugoročno održiv razvoj zemlje ili je riječ o nečemu o čemu je bolje i ne razmišljati, pitanje je na koje danas samo Hrvati mogu dati odgovor.

Tko je Edward Hugh?

Edward Hugh, britansko-španjolski ekonomski analitičar-bloger, postao je prvi europski ekonomski superstar nakon što ga je prije mjesec dana “otkrio” američki dnevnik New York Times koji ga je odmah usporedio s njujorškim “Dr. Doomom” Nourielom Roubinijem. Obojica su “proroci katastrofe” i u svojim su predviđanjim tijekom proteklih godina prilično precizno najavili niz ekonomskih nepogoda koje su kasnije pogodile globalnu ekonomiju. Edward Hugh (opširan intervju s njim objavili smo u Magazinu Jutarnjeg lista 19. lipnja) danas je jedan od najčešće citiranih izvora, a na njegove se analize pozivaju i španjolska vlada i parlament i MMF.

Ovaj tekst Edward Hugh napisao je posebno za Magazin Jutarnjeg lista.

http://www.jutarnji.hr/-devedesetih-ste-bili-mladi–ali-ste-unistili-sve-sanse–sada-ste-stari-i-pred-slomom-/845673/

______________________________________________________________________________________________________

Datum objave: 25.6.2010 | 12:06
CRKVA I POLITIKA

Kardinal Bozanić: Pozivam na velikodušnost i nesebičnost u premošćivanju krize

Autor/izvor: SB/H

ZAGREB – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u prigodi Dana državnosti misu u gornjogradskoj crkvi sv. Marka pozvavši u propovijedi hrvatski narod na velikodušnost, izdržljivost i nesebičnost u premošćivanju krize i teškoća s kojima smo, kako je rekao, suočeni i ove godine.

 “Danas, moleći za domovinu, molim da nas površnost ne zarazi toliko da ne previdimo one neznatne na koje ljudska povijest ne računa, a s kojima Bog mijenja povijest”

“I ove godine, kao i prethodnih, slušamo o nepovoljnim prilikama, o krizama i teškoćama koje stvaraju napetosti u društvu, prelijevajući se od gospodarskih na politička i općevrijednosna pitanja”, rekao je Bozanić.

Na misi su bili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednici Sabora, ministri, saborski zastupnici, apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari i brojni drugi uglednici.

U traženju rješenja na raznim područjima, kardinal je upozorio na nesebičnost “koja je toliko puta progovorila u povijesti hrvatskoga naroda, a posebno u obrani domovine”.

Sebičnost, nepovjerenje i razaranje općeg dobra izjedaju hrvatsko tijelo i dušu, ustvrdio je Bozanić, pozvavši hrvatski narod da i u ovim vremenima krize izlaz potraži u ispruženoj Božjoj ruci i njegovoj riječi.

Kardinal je pozvao i na nesebičnu brigu za potrebite, koji su u vremenu krize najteže pogođeni neimaštinom.

“Danas, moleći za domovinu, molim da nas površnost ne zarazi toliko da ne previdimo one neznatne na koje ljudska povijest ne računa, a s kojima Bog mijenja povijest”, poručio je kardinal Josip Bozanić, podsjetivši kako su se upravo “oni koji nisu imali društveni utjecaj i moć, odazvali kada je trebalo braniti istinu o pravu hrvatskog naroda na slobodu”.

http://www.seebiz.eu/hr/politika/kardinal-bozanic-pozivam-na-velikodusnost-i-nesebicnost-u-premoscivanju-krize,82974.html

  —————————————————————————————————————————————————————-

Queer.hr

 Srijeda, 07 Srpanj 2010 08:16 Kalimero

 Službeni posjet Pape – više od £20.000.000

Za sve ostale tu je recesija.


Rujanski državnički posjet pape Benedikta XVI Velikoj Britaniji koštati će tamošnje porezne obveznike vrtoglavu svotu od 12 milijuna funti, iako su prva predviđanja bila 8 milijuna. ‘Kompleksnost i sofisticiranost’ rujanskog četvorodnevnog događanja su ranije bila podcijenjena, izjavio je jučer Lord Patten.

Posebni izaslanik za posjet je dodao da vlada mora sada naći 10-12 miliona funti umjesto 8 koliko su planirali. U tu svotu ne ulazi ogroman trošak za policijske službenike, a i crkva mora dodati još 7 milijuna funti. Kada se sve to zbroji dolazi se do vrtoglave svote od oko 20 milijuna funti, što je u ovo recesijsko doba, kad se poreznim obveznicima smanjuju plaće i dijele otkazi, suludi iznos za nepotreban luksuz.

To je prvi službeni posjet Pape Velikoj Britaniji, a počinje 16. rujna kada će se susresti s kraljicom u Edinburghu. Nakon toga će posjetiti Glasgow, London i naposljetku Birmingham, gdje je predviđena misa tijekom koje će beatificirati kardinala Johna Henryja Newmana.

Papa je nedavno kritizirao britanske zakone o jednakosti jer se protive ‘prirodnim zakonima’ (jednakost je suprotna zakonima prirode, ali celibat nije ?!?).  Pretpostavlja se da se kritika odnosila na prošle godine donesen zakon po kojima je agencijama za usvajanje djece zabranjeno diskriminirati gay parove i ‘Harriet Herman equality bill’ koji trenutno prolazi u Perlamentu.
Kritike je dao nakon što je čuo izjave Engleskih i Velških biskupa o zabrinutosti glede mjesta crkve u izuzetno rastućoj sekularizaciji društva. Rekli su da je zakon o seksualnoj jednakosti, koji je postao djelatan sa 01.01.2009., natjerao na zatvaranje više od polovice rimsko-katoličkih agencija za usvajanje djece,jer se protuzakonitost diskriminiranja gay parova protivila njihovim uvjerenjima.

Drugi stvar na koju se obrušio je zakon o jednakosti, kojim se smanjuje posebno pravo crkava da pri zapošljavanju isključe osobe čiji se stil života ne uklapa u njihovu religijsku etiku.

Terry Sanderson, predsjednik Nacionalnog sekularnog društva (NSS) koje je najavilo ogromnu kampanju protiv dolaska Pape, je izjavio: ‘Poreznici će morati platiti 20 milijuna funti za posjet Pape. Posjet tijekom kojeg će, a već je za to Papa dao naznake, napasti pravo na jednakost i propagirati diskriminaciju. Pokrenuli smo online peticiju gdje ljudi mogu objaviti svoje protivljenje državnom financiranju dolaska Pape. Ako Rimokatolička crkva želi posjet Pape, neka ga sama i plati. Siguran sa da pored nas postoji još mnogo ljudi kojima je odbojno financiranje dolaska osobe koja se želi protiviti naprednim društvenim promjenama u Velikoj Britaniji.’

Rekao je da se nada kako će koalicija udruga koje su patile zbog papinskog učenja zagarantirati da, kud god se kretao, bude svjestan koliko je štete i boli stvorio u životima stvarnih ljudi. Želi skupiti na jednom mjestu gay udruge, feminističke udruge, organizacije za planiranje obitelji, pro-choice grupe, grupe za potporu žrtvama i sve ostale koji se osjećaju napadnuti vatikanskom militantnom politikom. ‘Nadamo se da će se svi koji su zgroženi očiglednom indiferencijom Vatikana spram zlostavljača djece potruditi da se čuje njihov glas’.

‘The Protest the Pope coalition’ će službeno započeti slijedeći tjedan, u sklopu kojega se planira i filmski festival tijekom kojeg će biti prikazani filmovi u kojima se opisuju zlodjela koja je počinila katolička crkva, između njih i ‘Sestre Marije Magdalene’ (koji je igrao i kod nas u kinima) te ‘Dječaci iz St. Vincenta’, u kojem se progovara o zataškavanju silovanja dječaka u kanadskom crkvenom sirotištu.

No to nije jedino neugodno što će Papu dočekati po dolasku. Britanski pisac Richard Dawkins i novinar Christopher Hitchens unajmili su odvjetnike da nađu pravni način za hapšenje pape zbog prikrivanja pedofilije unutar crkve. Iako se crkva poziva na predsjednički imunitet, u njegovom slučaju to ne vrijedi, jer Vatikan ima samo mjesto stalnog promatrača u UN, ne pravo glasa i punopravno članstvo. Dawkins kaže da postoje tri načina za tužbu: žalba Međunarodnom sudu u Nizozemskoj, privatna ili javna tužba zbog ‘zločina protiv čovječnosti’ ili civilna tužba.

Ovo je do sada najveće protivljenje dolaska poglavara rimokatoličke crkve u neku državu (čak niti njegov prethodnik nije bio toliko neželjen na Kubi) i biti će zanimljivo vidjeti rasplet cijele situacije.

Za one koji žele detaljnjije pratiti događanja oko NSS-a, ovdje je link na njihovu stranicu: LINKLINKLINK

Foto: britishblogs.co.uk.

http://www.queer.hr/politika/101-vijesti/833-slubeni-posjet-pape-vie-od-p20000000

___________________________________________________________________________________________ 

Katolička tiskovna agencija

Izdvajamo

Vatikan, 12. lipanj 2010.

Za rješenje krize potrebni su dobri svećenici

Navještaj Evanđelja i ekonomija

Uvodničar vatikanskog dnevnika L’Osservatore Romano, Ettore Gotti Tedeschi, svjetski poznati ekonomski i bankarski stručnjak u uvodniku od 9. lipnja 2010. godine govori o potrebni dobrih svećenika za rješenje svjetske ekonomske krize

Upućivanje na istinu je zadaća dobroga svećenika. Odgajati za istinu je sinonim za intelektualnu ljubav, način na koji se danas može pružiti potrebiti odgovor u ovom veoma osjetljivom području. Naime, tumačiti smisao života i cjelokupnog ljudskog djelovanja polazeći od Evanđelja, je velika pomoć u usmjeravanju ispravnog djelovanja na području ekonomije. Kroz evangelizaciju se može oblikovati promišljanje i djelovanje u ekonomiji kako bi na taj način postali istinski pokretači cjelokupnog razvoja.

To je nauk – kako objašnjava Benedikt XVI. u Caritas in Veritate (br. 4) – koji se mora temeljiti na istini i na konkretni način ostvariti u ljubavi. Bez istine naučavanje postaje samo prazan intelektualizam a bez ljubavi ono je samo rasipanje. Mnogi govore ali je uistinu malo onih koji doista znaju a često i onaj koji znade govori drugome ali mu nedostaje intelektualna ljubav. Oni pritom zaboravljaju da katoličanstvo ukazuje na iskustvo Krista i da je Crkva, mater et magistra, odgovorna za moralno stanje društva. Ako ova svijest bude jedan od plodova Svećeničke godine, ta će se dobrobit osjećati i na ekonomskom području. Nije istina da je rješenje sadašnje krize u preoblikovanju instrumenata ekonomije, kapitalizma i slobodnog tržišta. Upravo njihova loša primjena proizvela je negativne efekte. Neprikladna upotreba sredstava je plod nesposobnosti čovjeka koji nije odgojen na prikladan način da bi im dao odgovarajući smisao. Uostalom, ako dominirajuća nihilistička misao govori da ljudski život nema vrijednosti, teško je očekivati da će se moći pružiti smisao sredstvima koji su sami po sebi neutralni.

Pravi problem u samom odgoju je razumijevanje smisla stvaranja i, kao posljedica ovoga, razumijevanje značenja koje ljudi moraju dati vlastitom djelovanju. To je u prvom redu odgojna zadaća svećenika. Iz toga proizlazi da za rješavanje mnogih problema, i ekonomskih, nisu potrebni isključivo dobri ekonomisti ili političari koji donose neke nove ideje ili modele. Potrebni su dobri svećenici koji ukazuju na smisao života i potiču na potrebu traženja i ostvarivanja svetosti unutar zemaljskih stvarnosti. Tako se mogu izbjeći ekonomske katastrofe i ostvarivati istinske održive vrijednosti, stvarati i dijeleći autentično bogatstvo, pri čemu će se redovito imati u vidu dostojanstvo svih ljudi.

Za sve one koji su uključeni u naučavanje istine, današnji najnoviji priručnik je upravo posljednja enciklika pape Benedikta XVI. koja donosi upute za ostvarenje autentične ekonomske vrijednosti i to po mjeri čovjeka. Ali – kako je istaknuo kardinal Bertone 16. ožujka u govoru na skupštini talijanskih industrijalaca – šest poglavlja spomenutog papinog dokumenta mogu se razumjeti samo ako se promatra kroz uvodni dio.

Caritas in Veritate je enciklika koja se suprotstavlja vladajućem nihilizmu. Čitajući je na taj način može se lako razumjeti da je moguće smisao života i djelovanja pronaći i na području financija, samo ako istina ima prvenstvo pred slobodom. Kada toga ne bi bilo, sama bi sredstva preuzela potpunu moralnu autonomiju, i vodila bi ne samo prema uništenju ekonomije već i samoga čovjeka. Stoga je zadatak svećenika naučavati tu istinu i odgajati za osobnu odgovornost. Župnik iz Arsa bi znao dobro riješiti sadašnju ekonomsku krizu. (kta/m.u.)

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=24244

____________________________________________________________________________________________________

Nacional.hr

10.07.2010. / 20:06

Autor: Hina

Vatikan već treću godinu u minusu, donacije rastu

Vodeći su donatori Vatikanu Sjedinjene Države, Italija i Francuska

Vatikanske financije nisu baš u najboljem stanju

Vatikan je u subotu objavio financijski gubitak treću godinu zaredom, s deficitom od 4,1 milijun eura za 2009.

Financijski izvještaj Svete stolice kaže da su prihodi bili 250,18 milijuna eura, a rashodi 254,28 milijuna. Većina rashoda išla je na aktivnosti pape Benedikta XVI. i vatikanske službe, osobito na Radio Vatikan.

Godine 2008. Vatikan je bio 900 tisuća eura u crvenome, godinu prije 9,06 milijuna.

Vatikan je objavio i da su se godišnje donacije iz crkava diljem svijeta, tzv. Petrov novčić znatno povećale: u 2009. katolici su dali 82,52 milijuna dolara milodara, više nego 2008. kad su dali 75,8 milijuna, ili 2007. kad su milodari iznosili 79,8 milijuna dolara.

Vodeći su donatori Sjedinjene Države, Italija i Francuska.

http://www.nacional.hr/clanak/87043/vatikan-vec-trecu-godinu-u-minusu-donacije-rastu

9 misli o “Stanje u društvu i ljudska prava po načelima pravednosti

 1. Udruga Gradjana za Zastitu teoretskog i pralticnog Genocida!
  1. Deut.3:1-30., Num.31:15,17,18., Psalm 147:9., Psalm 144:1., Matth.1:1.
  2. Matth.18:6., Mk.9:42., Lk.3:9. , Lk.19:27., Matth.5:48., Deut.7:22.
  3. Deut.23:2,3,4., Deut.12:29., Deut.19:1., Matth.5:48.
  4. Trijicons Snipers with Bibleverses!!!

  Atheistin !!!

  Sviđa mi se

 2. Udruga Gradjana za Zastitu teoretskog i prakticnog Genocida!
  1. Deut.3:1-30., Num.31:15,17,18., Psalm 147:9., Psalm 144:1., Matth.1:1.
  2. Matth.18:6., Mk.9:42., Lk.3:9. , Lk.19:27., Matth.5:48., Deut.7:22.
  3. Deut.23:2,3,4., Deut.12:29., Deut.19:1., Matth.5:48.
  4. Trijicons Snipers with Bibleverses!!!

  Atheistin !!!

  Sviđa mi se

 3. Joseph Mengele war ein Protestant, Adolf Hitler Katholik!!!
  Jesus+Hitler!!!
  1. Matth.13:38:42. Toten!!!
  2. Matth.18:6. Toten!!!
  3. Markus 9:42. Toten!!!
  4. Lukas 3:9. Toten!!!
  5. Lukas 19:27. Toten!!!
  6. Joh.15:5-6. Toten!!!
  7. 2 Thess.1:8. Toten!!!
  8. Lukas 14:26. Hassen!!!
  9. Matth.1:1. Zugehorigkeit zum Genozide!!!
  10. Matth.5:48., Deut.7:3., Deut.23:2,3,4., DEut.20:16-18.

  Adolf Hitler=Jesus Christ!!!

  Atheistin!!!

  Sviđa mi se

 4. Jesus=Hitler!!!
  Deut.7:1-3., Deut.7:16,22. Toten, vernichten!!!
  Deut.12:29. Vernichten oder ausrotten!!! Matth.1:1., Matth.5:48. Jesus+Hitler!
  Deut.19:1. Ausrotten!!!
  Deut.20:16-18. Ausrotten!!!
  Deut. 23:2,3.4. Pure Rassismus!
  Esra: 9.10. Pure Rassismus.
  Ezekiel 16:45. Pure Rassismus! Matth.5:48.

  Atheistin 100%

  Sviđa mi se

 5. I n q u i s i t i o n !!! Die Bibel ist dein schlimmste Feind wie auch die kath. Kirche!
  Ex.22:17.
  Ex.22:18. 9.000.000 Hexen starben Weltweit. Auch die Mutter Keplers!
  Auch der spanische Arzt Michel Servet und Giordano Brunno!

  Atheistin 100%

  Sviđa mi se

 6. Die Nazis sind getaufte Christen, also entweder Katholiken oder Prot. gewesen!
  Diese Tatsache darf man niemals vergessen! Auch die Rattenlinie!!!
  Die Holocaustmorder sind getaufte christliche Nazis gewesen!
  Die Jesuiten, Cionisten, Nazis und Ustasche sind gleiche Bruder im Jesus!
  Matth 1:1., Matth.5:48., Matth.18:6., Deut.7:1. Das sind die klare Sachen!
  1. ( “Evangelium im Dritten Reich” ) Was sucht das Evangelium im D.R.!!!
  2. “Gott mit uns”
  3. “Gott” mit den Nazisten, Cionisten und Ustaschen!
  5. Deut.7:1., Matth.1:1.
  6. Psalm 11:1., JOh. 14:6., oder Joh.10:30, DEut.19:1.

  Atheistin 100%!!!

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s