Policija u nadbiskupiji pronašla dosje o “čudovištu iz Belgije”

Slobodna Dalmacija

09.07.2010. | 08:32

U nadbiskupskim prostorima policija otkrila materijal o pedofilu i ubojici marcu dutrouxu

Policija u nadbiskupiji pronašla dosje o “čudovištu iz Belgije”

U nadbiskupskim prostorijama u Belgiji pronađen je materijal o pedofilu i ubojici Marcu Dutrouxu.

Prigodom premetačine prostorija Belgijske biskupske konferencije u gradu Malines-Bruxelles u Malinesu, sjeverno od Bruxellesa, radi prikupljanja dokaza u vezi s optužbama za pedofiliju, belgijska je policija pronašla materijal, odnosno dosje o takozvanom “čudovištu iz Belgije”, objavio je belgijski dnevni list na flamanskom jeziku “Het Laatste Nieuws”.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/articleId/108839/Default.aspx

Riječ je o serijskom ubojici Marcu Dutrouxu koji je između lipnja 1995. i kolovoza 1996. godine oteo i silovao šest djevojčica, od kojih je četiri mučki ubio. U “Het Laatste Nieuws” stoji da je policija, koja je na zgražanje Svete Stolice nenajavljeno upala u nadbiskupske prostorije 24. lipnja pronašla desetke fotografija snimljenih tijekom ekshumacije tijela malenih Melisse i Julie.

“O postojanju ovog dosjea ne znamo ništa. Nadbiskupija je velika i tuda prođe mnogo ljudi. I mene je osobno policija propitala o ovom pronađenom materijalu, no ništa ne znam. Belgijska katolička crkva bit će na oprezu”, kazao je glasnogovornik belgijskih biskupa Eric de Beukelaer.

U međuvremenu, belgijska policija je o dosjeu koje govori o “čudovištu iz Belgije” ispitala i kardinala Godfrieda Danneelsa, koji je od 1979. do siječnja 2010. bio na čelu Katoličke crkve u Belgiji, objavila je belgijska agencija Belga. Policija je prigodom pretresa zaplijenila Danneelsov kompjutor.

 Nina kljenak

Vatikan: Tako nije bilo ni u vrijeme komunizma

Nakon premetačine, koja je podiglo veliku medijsku prašinu, novi nadbiskup Belgije Andre-Joseph Leonard komentirao je kako je “belgijska policija očito fascinirana romanom ‘Da Vincijev kod’”.

Vatikan je, pak, odmah pozvao belgijskoga veleposlanika kako bi izrazio neslaganje s potezima policije, dok je vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone pretres nazvao “ozbiljnim i nevjerojatnim činom kakav se nije mogao vidjeti ni u vrijeme komunizma”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s