Papa preustojava posrnuli meksički red

ODJECI PEDOFILSKOG SKANDALA

Papa preustojava posrnuli meksički red

Datum objave:
09.07.2010 17:08

Autor: tportal.hr/Hina

Papa Benedikt XVI. zadužio je glavnog vatikanskog revizora da preustroji vjerski red pogođen optužbama o seksualnim zlostavljanjima i financijskim malverzacijama njegova osnivača, rekao je Vatikan u petak

Nadbiskup Velasio De Paolis, koji je na čelu Prefekture Svete Stolice za ekonomske poslove, radit će kao Papin izaslanik u Kristovim legionarima. Vatikan je u svibnju objavio da će Kristovi legionari, jedan od najmoćnijih redova u Rimokatoličkoj crkvi, biti preustrojen nakon preporuka nekoliko istaknutih svećenika koje je Papa poslao da ga istraže.

Utemeljitelj legionara, meksički svećenik Marcial Maciel Degollado, koji je umro 2008. u 88. godini života, optužen je da je seksualno zlostavljao mnogobrojne maloljetne sjemeništarce. Otac Maciel ustrajno je nijekao te optužbe a Legija je do isprike objavljene u travnju čvrsto stajala iza njega.

No na temelju nalaza Papinih istražitelja Vatikan je rekao da je Maciel Degollado vodio ‘dvostruki život’, zahvaljujući i onima koji su strukturi poput vojske ustrojenog reda stvorila ‘obrambeni mehanizam’ za zaštitu osnivača.